grzyby - 15226 przepisów (strona:219/1016)

Maślaki z patelni 255

zwykle prosto znaczy smacznie. Urodzaj grzybów w lesie w tym roku sprawia, że można marynować, kisić, smażyć i podawać je na różne sposoby. Młode, jędrne maślaki smażone na maśle idealnie smakują z domowych chlebem. Składniki: - 1 kg młodych maślaków - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 10 dag masła - sól 1. Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nóżki odkrawamy(...)tylko kapelusze i najlepiej smażymy je w całości. 2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę pokrojona w kostkę, a gdy się zeszkli dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i grzyby. Solimy do smaku i smażymy ok. 30 minut aż będę rumiane. Podajemy na gorąco

Apetyczna babeczka
Makaron smażony z wołowiną. Pyszne azjatyckie jedzenie szybciej niż myślisz. PRZEPIS 97

imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody. Zrób tak: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża. Mięso pokrój bardzo cienko. Grzyby namocz(...)cienkie paski, groszek rozmroź. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund (bez mieszania), dodaj czosnek z imbirem, grzyby oraz groszek i smaż około 3 minut prawie cały czas mieszając (utrzymuj maksymalny ogień), dorzuć makaron, smaż kolejną minutę, po czym dopraw sosem sojowym, wymieszaj, wlej wodę z mąką

Kulinarna Polska
Bigos z grzybami i kiełbasą 155

grzybami. Pycha!     Składniki:   * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula * 5 dkg pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie)   Łopatkę pokroiłam(...)kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie.   Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę.   Grzyby namoczyłam i opłukałam.   Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam odciśniętą kapustę. Dorzuciłam liść i ziele oraz pokrojone w mniejsze kawałki

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety królewskie 138

grzybowo jajeczna : 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki), 3 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, 30 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka bułki tartej, 2 – 3 łyżki masła, sól, cukier, tłuszcz do smażenia (masło i olej) Kartofle umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli(...)trochę cukru, wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni

królestwo garów
Flaczki z kani 115

grzyba kania? Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle. W garnku zagotować wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut. Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć.  Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek, paprykę, chili, imbir i gotować około 10 minut. Jeśli chcemy zagęścić zupę, należy dodać drobną kaszę jęczmienną i gotować do jej miękkości. Na sam koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną pietruszkę i po zagotowaniu się można zdjąć zupę z palnika. Zobacz

Gotuj w domu
Gołąbki z młodej kapusty 328

Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 4 listki laurowe około 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) Wykonanie: Przygotowanie farszu: Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty

Smak mojego domu
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami 113

oczywiście trufle, przepyszne i aromatyczne. Te drogocenne grzyby czynią potrawę wyjątkową, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników, które zabiłyby smak trufli. Sekret tkwi w prostocie! Niestety grzyby te występują w Polsce w znikomych ilościach, podobno tylko w Borach Tucholskich, dlatego użyłam gotowego karpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek . Jeżeli nie próbowaliście nigdy tych grzybów

Oryginalny smak
Grzyby z bobem, selerem naciowym i tymiankiem 127

Myślę, że to danie można śmiało nazwać letnim. Przypomina sałatkę na ciepło ale smakuje też na zimno. Chrupki seler, bób, pyszne grzyby i tymianek. 300 gram bobu 2 opakowania borowików stepowych ( w sezonie kurki, prawdziwki) łodyga selera naciowego czerwona(...)cebula dymka ząbek czosnku 2 łyżki oleju tymianek (mięta opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Bób ugotuj we wrzącej wodzie ok 10 minut. Obierz ze skórek. Odstaw na bok. Grzyby przetnij na ćwiartki. Cebulę posiekaj w koskę. Rozgrzej olej wrzuć grzyby i dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż kilka minut aż będą miękkie. Dodać cebulę i pokrojony seler naciowy

AZgotuj!
Sos grzybowy z miętą 108

sosu można użyć grzybów mrożonych lub świeżych, muszą to być jednak grzyby leśne. Dodatek mięty orzeźwia i nadaje sosowi niepowtarzalny smak. Polecam teraz gdy pojawiają się grzyby w lesie. Sos będzie idealnym dodatkiem do mięs, pierogów, pampuchów czy na kanapki, polecam. Grzybowy sos z dodatkiem mięty. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby 116

grzybów i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj brokuły i pesto, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Wyłóż na patelnię i wymieszaj z resztą składników. Wyłóż tagliolini z salsiccia na półmisek i udekoruj bazylią. Smacznego!     The post Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby appeared

codojedzenia
Gulasz piwny 123

szynki) 330 ml ciemnego piwa butelkowego 3 ogórki kiszone 1 szklanka bulionu garść suszonych grzybów 1 duża cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz piwny wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w imbirze, pieprzu i soli, skrapiamy lekko olejem. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oleju na lekko brązowo Przekładamy(...)garnka. Cebulę, ogórki i grzyby kroimy w kostkę, smażymy na tej samej patelni, dodajemy do mięsa. Zalewamy piwem, wodą z grzybów i bulionem, dodajemy 3 ziarna jałowca, 3 ziela angielskiego, 3 goździki i 3 liście laurowe. Gotujemy przez około 2 godziny pod przykryciem, czasem mieszając, aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 105

tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy(...)poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kapustę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy ponacinane kiełbasy. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia się kiełbas

Kardamonovy
Sos tatarski 184

tatarski jest smacznym dodatkiem do jajek na twardo, pasztetów i wędlin. Szybki do zrobienia, urozmaici inne dania. Składniki: 2 ogórki konserwowe 5 grzybów marynowanych (polecam grzyby ze sklepu Skworcu ) 1 mała cebula czubata łyżeczka chrzanu 2 czubate łyżki majonezu szczypta soli pieprz mielony Wykonanie: Ogórki konserwowe, grzyby i cebulę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa z topinamburu z sałatką 124

Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut. Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem(...)włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Mrożony groszek  ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym

Kulinarne przemyslenia
Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami 120

koniecznie zachowując całą wodę z moczenia i drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli, dodajemy zmieloną łopatkę, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy mięso (rozdzielając grudki), często mieszając. Po 2-3 minutach dodajemy ocet winny, a po chwili wodę z moczenia(...)grzybów (bez farfocli z dna). Zmniejszamy ogień, dodajemy tymianek, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku. Odcedzamy go 1 minutę przed czasem podanym na opakowaniu i obowiązkowo zachowujemy 200 ml wody z gotowania makaronu. Dodajemy makaron i zachowaną wodę z gotowania do mięsa. Dodajemy większość

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania