grzyby - 15226 przepisów (strona:219/1016)

Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby 118

grzybów i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj brokuły i pesto, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Wyłóż na patelnię i wymieszaj z resztą składników. Wyłóż tagliolini z salsiccia na półmisek i udekoruj bazylią. Smacznego!     The post Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby appeared

codojedzenia
Gulasz piwny 127

szynki) 330 ml ciemnego piwa butelkowego 3 ogórki kiszone 1 szklanka bulionu garść suszonych grzybów 1 duża cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz piwny wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w imbirze, pieprzu i soli, skrapiamy lekko olejem. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oleju na lekko brązowo Przekładamy(...)garnka. Cebulę, ogórki i grzyby kroimy w kostkę, smażymy na tej samej patelni, dodajemy do mięsa. Zalewamy piwem, wodą z grzybów i bulionem, dodajemy 3 ziarna jałowca, 3 ziela angielskiego, 3 goździki i 3 liście laurowe. Gotujemy przez około 2 godziny pod przykryciem, czasem mieszając, aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 107

tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy(...)poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kapustę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy ponacinane kiełbasy. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia się kiełbas

Kardamonovy
Sos tatarski 186

tatarski jest smacznym dodatkiem do jajek na twardo, pasztetów i wędlin. Szybki do zrobienia, urozmaici inne dania. Składniki: 2 ogórki konserwowe 5 grzybów marynowanych (polecam grzyby ze sklepu Skworcu ) 1 mała cebula czubata łyżeczka chrzanu 2 czubate łyżki majonezu szczypta soli pieprz mielony Wykonanie: Ogórki konserwowe, grzyby i cebulę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa z topinamburu z sałatką 125

Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut. Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem(...)włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Mrożony groszek  ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym

Kulinarne przemyslenia
Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami 123

koniecznie zachowując całą wodę z moczenia i drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli, dodajemy zmieloną łopatkę, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy mięso (rozdzielając grudki), często mieszając. Po 2-3 minutach dodajemy ocet winny, a po chwili wodę z moczenia(...)grzybów (bez farfocli z dna). Zmniejszamy ogień, dodajemy tymianek, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku. Odcedzamy go 1 minutę przed czasem podanym na opakowaniu i obowiązkowo zachowujemy 200 ml wody z gotowania makaronu. Dodajemy makaron i zachowaną wodę z gotowania do mięsa. Dodajemy większość

Poezja smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 116

CIASTO: mąka pszenna - 1/2 kg jajko - 1 szt olej - 2 łyżki woda ciepła - 250ml sól - szczypta FARSZ: kapusta kiszona - 1 kg cebula - 2-3szt suszone grzyby - 10 dag sól pieprz olej - 6 łyżek Cebulę(...)obrać, opłukać i posiekać , podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrajaną kapustę kiszoną przesmażyć chwilę razem i zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie kapustę odcedzić i odcisnąć z wody. Grzyby opłukać, zalać zimną woda i zostawić na noc, następnego dnia ugotować je do miękkości wyjąć,przestudzić i drobno posiekać. Grzyby połączyć z kapustą, doprawić do smaku solą

Camilla w kuchni
Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce 169

makaron z mięsem (pozostałym z poprzedniego obiadu), grzybami i szpinakiem w pysznym i kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym (6-8 porcji) Składniki: 300 g pieczonej wieprzowiny (lub innego mięsa) pokrojonej w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym(...)smaku starty parmezan do podania 500 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle), ugotowanego i odcedzonego Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, dodaj cebulę, paprykę i grzyby i smaż na średnim ogniu przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj mięso i czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje

karmelowy
NATURalna wariacja smakowa z woka, czyli warzywa, mun z makaronem z brązowego ryżu 194

chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane.  Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie gotowanie, zamieniam na dłuższe smakowanie i odpoczywanie.   Składniki: 25 g suszonych grzybów mun , 100 g cebuli czerwonej, 300 g marchewki, 2 papryka czerwona ok. 200 g, 2 ły ż ki oleju rzepakowego, 1 ły ż eczka startej ś wie ż ej kurkumy(...)koperku, pieprz kolorowy ś wie ż o mielony do smaku,   ewentualnie: sól do smaku, ś wie ż a kolendra, sok z limonki do smaku. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy gor ą c ą wod ą , po 15 min odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, je ś li były w cało ś ci. Obran ą marchew kroimy na słupki, cebul

Moniki Smakołyki
Pasztet drobiowy z grzybami 165

ćwiartek z kurczaka -40 g suszonych grzybów -3 marchewki -2 pietruszki -por ( zielona część ) -2 cebule -4 listki laurowe -2 ziela angielskie -1 łyżka   przyprawy warzywnej do potraw NATUR VEGETA -gałka muszkatołowa w proszku -2 ząbki czosnku -jedna namoczona kajzerka -2 jajka  -majeranek -sól, pieprz do smaku Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej godzinę(...)cebulami. Zalać zimną wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki 1 cm powyżej. Dodać liście laurowe, ziele angielskie,  obrane ząbki czosnku oraz odcedzone z wody w której się moczyły, grzyby. Doprawić przyprawą warzywną do potraw, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około godziny, aż mięso będzie samo odchodzić od kości. Następnie pozostawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej

Kulinarne przemyslenia
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 124

Ristotto można zrobić w wersji wegetariańskiej, bez szynki, która w daniu odgrywa rolę raczej słonej przyprawy niż istotnego składnika. Pierwsze skrzypce grają grzyby, dlatego dobrze, żeby to były grzyby charakterne, mięsiste, jak np. boczniaki. Choć pieczarki, szczególnie małe, przyrządzone w całości, też dadzą radę. Składniki: Kilka plastrów szynki parmeńskiej (4-6) 1 szklanka kaszy orkiszowej 400 g boczniaków(...)Znowu przełóż patelnię na kuchenkę, wlej na nią dwie łyżki oliwy. Zaczekaj aż się rozgrzeje. Wtedy wyłóż na nią boczniaki pokrojone w paski. Smaż na dość intensywnym ogniu, aż grzyby delikatnie się podpieką. Zdejmij z patelni. Krok 4 I znowu: patelnia na palnik. Zmniejsz nieco temperaturę. Posiekaj drobno szalotki i wysyp na patelnię. Zamieszaj i przesmaż przez kilkanaście sekund

Niedzielny kucharz
Muszle makaronowe nadziewane leśnymi grzybami. 162

Dziś zapraszam Was na pyszną makaronową zapiekankę. Tym razem nadziałam muszle.. Wyszło naprawdę smacznie! Składniki; ok 15 muszli makaronowych 40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła   Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku  1 kulka sera mozzarella    Przygotowanie; Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni , na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów 145

Minimum składników, maksimum smaku! Tak przygotowane bitki sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek. Składniki: 1 kg wołowiny z udźca 1 duża cebula 30 g suszonych grzybów mąka do oprószenia olej/smalec 1 łyżka wódki Przygotowanie: mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć(...)rondla, w którym będziesz dusić bitki po obsmażeniu mięsa, wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć przez kilka minut, następnie dołożyć do rondla z mięsem namoczyć grzyby w gorącej wodzie, by wypłukać resztki piasku. Grzyby dołożyć do rondla, a wodę z moczenia wlać przez sitko. Dolać wody, w takiej ilości, by przykryć mięso. Dodać łyżkę wódki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zasmażana kiszona kapusta 110

kapusty 1 pojedyncza pierś z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 i ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej ½ pętka kiełbasy 4 suszone grzyby (dodałam suszone podgrzybki, mogą być też pieczarki) 2 sztuki cebuli 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 i ½ łyżeczki curry 1 i ½ łyżeczki wegety 1 i ½ łyżeczki koncentratu ¼ szklanki(...)wrzucamy do miseczki, przyprawiamy po pół łyżeczki pieprzem, solą, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka. Pokrojoną pierś dokładnie mieszamy aby połączyła się z przyprawami i odstawiamy na bok. Suszone grzyby wkładamy do wody aby łatwiej było je pokroić. Kiełbasę z cebulą kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia kiełbasy. Grzyby kroimy w kostkę

4stronykuchni.pl
Roladki schabowe z prawdziwkami 192

Roladki są świetnym sposobem na wykorzystanie leśnych grzybów. Doskonale nadają się do tego grzyby świeże ale także mrożone. 5 kotletów schabowych 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 suszone grzybki  Farsz: 400 g prawdziwków cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżka masła ząbek czosnku łyżeczka rozmarynu Farsz: Rozgrzać masło i olej, podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojone(...)kostkę grzyby. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Farsz ostudzić. Kotlety schabowe oprószyć solą i pieprzem. Nakładać po łyżce farszu i zwijać roladki. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć roladki z każdej strony. Podlać 1/2l wody/rosołu, dodać ziele angielskie

Smakołyki Asi