grzyby - 15226 przepisów (strona:224/1016)

Pieczone podudzia z kurczaka 239

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone podudzia. 1 kg podudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule(...)aluminiową. Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz

mecooks
Boczniaki w cieście naleśnikowym 195

Boczniaki przez lata dla nas nie istniały. Nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i przyrządzam je na wszelkie sposoby. Tym razem w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, jak zwykle konsystencja grzybów rewelacyjna. Podałam je z sałatą. Bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam! składniki (2 porcje) 2 jajka 100 ml mleka 90 g mąki szczypta soli ok 200 g boczniaków przygotowanie Jajka, mleko, mąkę(...)wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze  oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki . Jeżeli ciasto jest za rzadkie - dodać nieco mąki. Jeżeli za gęste  - mleka. Boczniaki szybko opłukać, dokładnie osuszyć

Stare Gary
Grzyby z komosą ryżową, szybki obiad na piątek! 124

OBIAD Z GRZYBAMI: -  2 garście grzybów mrożonych - 1,5 szklanki ugotowanej kolorowej komosy ryżowej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - odrobina soli, pieprzu - 2 małe szalotki - 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody - dwie szczypty suszonego majeranku - dwie szczypty mielonej kolendry - świeża bazylia Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i grzyby. Duś około 5 - 10 minut

SMYKWKUCHNI
Wiosenne kanapki bajecznie smakowite 161

rozłóż na rozkrojoną na pół bułkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Wrzuć resztę masła i grzyby na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze. Grzyby powinny się smażyć a nie gotować. Wyjmij grzyby z patelni i ułóż ładnie na kanapkach. Całość posyp tymiankiem. Podawaj kanapki na gorąco. Gdyby ostygły można je posypać mozzarella

codojedzenia
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 132

ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby. Grzyby: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek i 3-4 plasterki ostrej papryki. Chwilę podsmażać, dorzucić pokrojone w paski boczniaki . Popieprzyć, smażyć, aż się ładnie zrumienią(...)mieszając wlać jajka, smażyć jeszcze ok. 3 minut aby jajka dobrze się ścięły. Zdjąć patelnię z ognia, dodać dymkę, wymieszać. Na talerzach położyć porcję ryby, ryż  i usmażone grzyby. Posypać dodatkowo dymką. Smacznego

Stare Gary
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ 199

Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki  (użyłam Henryk Kania) * 6-7 suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziela angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda do zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić. Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać(...)wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko. Białą kiełbasę naciąć z obu stron. Przesmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. W naczyniu żaroodpornym ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć

Zrób to smacznie
Gulasz z mięsa z dzika z suszonymi grzybami 171

zająć się po prostu sobą, jednocześnie ciesząc się domowym obiadem, a w okresie świątecznego kucharzenia pozwoli nam zaoszczędzić czas. Składniki na 2 porcje: 300g mięsa z dzika 20g suszonych grzybów 1 cebula 400ml bulionu grzybowego lub warzywnego Marynata: ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka oleju 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego(...)wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować  marynatę. Zalać nią mięso. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Suszone grzyby namoczyć godzinę w letniej wodzie. Następnie gotować około 20 minut. Wyjąć i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na odrobinie oliwy lub oleju. Wrzucić mięso. Podsmażyć. Dodać

Fabryka pomysłów
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 156

stir fry. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki oleju sezamowego, wrzuć mięso, papryczkę chili i smaż mieszając intensywnie przez 1-2 minuty, aż mięso się usmaży. Ściągnij z woka i wrzuć na niego kapustę i grzyby. Smaż około 1 minuty. Dodaj z powrotem mięso, wymieszaj. Przełóż do misy. Krok 4 Rozgrzej ponownie wok, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć makaron i podgrzewaj mieszając intensywnie. Smaż pół

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 144

działanie comfort food. Będzie pysznie i zielono, bo wiosna tuż tuż! Składniki na 4 porcje: szklanka zielonej soczewicy namoczonej przez noc (lub puszka gotowej) 100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc) czerwona cebula pokrojona w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki(...)duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego startego na tarce listki bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości i odsączyć. Na patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami

Ugotowane pozamiatane
Tarta z kapustą i grzybami 114

opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy  na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu(...)razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko

R'n'G Kitchen
Purée z kalafiora z boczniakami i jajkiem w koszulce 193

własnych sokach, a usmażyły na złoto i chrupko możecie przeczytać w tym poście . Dokładnie w ten sposób szykujemy tutaj boczniaki, na dużej patelni, podzielone na dwie porcje. Gotowe grzyby solimy i pieprzymy do smaku. Kalafiora blendujemy na gładko blenderem łapką, dodajemy do niego oliwę truflową, przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli ząbek czosnku. Wsypujemy(...)każdym wypadku – im świeższe jajko, tym lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko.   Na talerzach rozkładamy porcje gorącego kalafiorowego purée, na purée rozkładamy chrupkie grzyby. Robimy łyżką wgłębienie w które wkładamy jajko. Całość lekko posypujemy solą, pieprzem i płatkami chili, następnie natką pietruszki, skórką startą z cytryny i wiórkami startego sera. Skrapiamy lekko oliwa truflową

Karo in the Kitchen
Najprostszy sos tatarski 142

sitko, łyżkę. Przygotuj składniki (na 2 szklanki sosu): 1 szklankę majonezu (najlepiej domowego), 2 jajka na twardo, ½ szklanki grzybów marynowanych (po pokrojeniu), ½ szklanki korniszonów (po pokrojeniu), sól, biały pieprz. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do przestygnięcia. Grzyby i ogórki przełóż na sitko, aby obciekły. Wystudzone jajka oraz odsączone grzyby i ogórki drobno posiekaj. Wszystkie(...)smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby (gdy majonez a tym samym gotowy sos) będzie zbyt gęsty, dodaj do sosu odrobinę zalewy z ogórków lub grzybów

blog.moje-pasje.info
Napój imbirowy z daktylami Kum Lung JAI 129

stronę producenta: http://www.kumlungjai.com/ Napój imbirowy , tajlandzkiej receptury, od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem i uznaniem ze względu na liczne właściwości pro zdrowotne. W swoim składzie zawiera bowiem cenne grzyby mun , których spektrum działań na ludzki organizm jest niezwykle szerokie, m.in. pomagają przy przeziębieniach, stymulują układ odpornościowy, łagodzą dolegliwości brzucha, ale przede wszystkim zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie(...)eterycznym rozgrzewa, łagodzi dolegliwości żołądka, wspomaga leczenie infekcji, oczyszcza krew. Daktyle wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego. Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także alkalizujące (odkwaszają organizm). Składniki: woda, imbir, grzyby mun, daktyle. Dawkowanie: 1 buteleczka 265 ml dziennie. Wszystkich zainteresowanych zdrową żywnością Radix Bis zapraszam na stronę internetową -  http://radix-bis.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 125

mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka almette śmietankowe Łyżeczka oleju bulion Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście(...)były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania