grzyby - 15226 przepisów (strona:218/1016)

Kanie suszone 77

sosów, kaszy ... Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. Kanie Odciąć nóżki. Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem) z piasku, mchu…  Grzybów do suszenia nie myjemy.  Kapelusze przekroić na pół. Najlepiej suszyć w suszarce(...)warzyw i owoców. Jeżeli takiej nie posiadamy, to w piekarniku nastawionym na 60-70 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach. Ususzone grzyby zmiksować i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika (słoika

królestwo garów
Kotlety z kani 145

Kotlety z kani. Kanie smażone jak schabowe . Wczoraj Piotrek poszedł do parku na spacer z psem, a przy okazji rozejrzeć się za grzybami. Usłyszał w sklepie jak jeden pan pochwalił się, że znalazł tam prawdziwki. Zamiast prawdziwków Piotrek znalazł 10 dużych kani. U nas na te grzyby mówi się sowy i przygotowujemy je identycznie jak kotlety schabowe. Pewnie znacie(...)pieczywem. Przed usmażeniem kanie należy oczyścić ze ściółki, ostrożnie zeskrobać tzw. łuski z kapelusza (opcjonalnie), delikatnie opłukać i osuszyć, odciąć nóżkę i pozostawić tylko kapelusz. Kania to kruchy grzyb, więc trzeba uważać, aby jej nie uszkodzić podczas tych czynności. Polecam też przepisy na: Gąski panierowane smażone rydze panierowane składniki (3 porcje): 1-2 sztuki średniej wielkości ok. 20 cm średnicy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z kurek 144

Opis Zupa krem z kurek: Zupa krem z kurek to sycąca, pyszna i aromatyczna zupa, która zasmakuje każdemu. Jest sezon na grzyby kurki, więc obowiązkowo trzeba przygotować z nich pyszną zupę. Jest delikatna, zdrowa (ze względu na dodatki warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko(...)pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem. Najlepszy smak zupy jest wtedy, kiedy używamy świeżo zebranych grzybów. Jednak takie rarytasy mogą trwać maksymalnie do późnej jesieni, ale to już zależy od pogody i ich urodzaju. Jednak kiedy nadejdzie nas ochota na zupę poza sezonem, możemy ją bez problemy wykonać z mrożonych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak niby po myśliwsku 141

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczak niby po myśliwsku Mięso z warzywami w pysznym sosie z dodatkiem grzybów, które sprawiają, że danie jest pyszne i aromatyczne.   Składanki: ·        1 filet z kurczaka ·        10 dag grzybów suszonych(...)Cebula ·        4 ogórki konserwowe Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, solimy, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Grzyby zalewamy gorącą wodą. 3.    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4.    Kiełbasę kroimy w pół plasterki. 5.    Dodajemy do cebuli

Kulinarna Chwila
Drożdżowe bułeczki odrywane z pieczarkami 133

drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule jajko pieprz, sól olej Dodatkowo: jajko mak/sezam Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą(...)oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko

Kocham..lubię..gotuję..
Krupnik z grzybami - idealna zupa na początek jesieni 150

średnie ziemniaki 1 większa pietruszka 1/4 małego selera ok. 10 cm pora ok. 4 litry wody sól i pieprz do smaku 3 średnie liście laurowe ok. 10 suszonych grzybów Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę. Namoczone pokroić w mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pora posiekać drobno. Ziemniaki obrać i pokroić(...)średniej wielkości kostkę. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone skrzydełka zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, kaszę i grzyby. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Mieszać co jakiś czas. Dodać marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki - przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować do miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie. Można jej dodać mniej, a podczas gotowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślaki z patelni 262

zwykle prosto znaczy smacznie. Urodzaj grzybów w lesie w tym roku sprawia, że można marynować, kisić, smażyć i podawać je na różne sposoby. Młode, jędrne maślaki smażone na maśle idealnie smakują z domowych chlebem. Składniki: - 1 kg młodych maślaków - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 10 dag masła - sól 1. Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nóżki odkrawamy(...)tylko kapelusze i najlepiej smażymy je w całości. 2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę pokrojona w kostkę, a gdy się zeszkli dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i grzyby. Solimy do smaku i smażymy ok. 30 minut aż będę rumiane. Podajemy na gorąco

Apetyczna babeczka
Makaron smażony z wołowiną. Pyszne azjatyckie jedzenie szybciej niż myślisz. PRZEPIS 101

imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej zmieszanej z połową szklanki ciepłej wody. Zrób tak: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża. Mięso pokrój bardzo cienko. Grzyby namocz(...)cienkie paski, groszek rozmroź. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień wrzuć mięso i pozostaw na 30 sekund (bez mieszania), dodaj czosnek z imbirem, grzyby oraz groszek i smaż około 3 minut prawie cały czas mieszając (utrzymuj maksymalny ogień), dorzuć makaron, smaż kolejną minutę, po czym dopraw sosem sojowym, wymieszaj, wlej wodę z mąką

Kulinarna Polska
Bigos z grzybami i kiełbasą 160

grzybami. Pycha!     Składniki:   * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula * 5 dkg pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie)   Łopatkę pokroiłam(...)kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie.   Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę.   Grzyby namoczyłam i opłukałam.   Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam odciśniętą kapustę. Dorzuciłam liść i ziele oraz pokrojone w mniejsze kawałki

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety królewskie 140

grzybowo jajeczna : 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki), 3 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, 30 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka bułki tartej, 2 – 3 łyżki masła, sól, cukier, tłuszcz do smażenia (masło i olej) Kartofle umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli(...)trochę cukru, wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni

królestwo garów
Flaczki z kani 117

grzyba kania? Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle. W garnku zagotować wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut. Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć.  Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek, paprykę, chili, imbir i gotować około 10 minut. Jeśli chcemy zagęścić zupę, należy dodać drobną kaszę jęczmienną i gotować do jej miękkości. Na sam koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną pietruszkę i po zagotowaniu się można zdjąć zupę z palnika. Zobacz

Gotuj w domu
Gołąbki z młodej kapusty 332

Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 4 listki laurowe około 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) Wykonanie: Przygotowanie farszu: Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty

Smak mojego domu
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami 119

oczywiście trufle, przepyszne i aromatyczne. Te drogocenne grzyby czynią potrawę wyjątkową, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników, które zabiłyby smak trufli. Sekret tkwi w prostocie! Niestety grzyby te występują w Polsce w znikomych ilościach, podobno tylko w Borach Tucholskich, dlatego użyłam gotowego karpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek . Jeżeli nie próbowaliście nigdy tych grzybów

Oryginalny smak
Grzyby z bobem, selerem naciowym i tymiankiem 129

Myślę, że to danie można śmiało nazwać letnim. Przypomina sałatkę na ciepło ale smakuje też na zimno. Chrupki seler, bób, pyszne grzyby i tymianek. 300 gram bobu 2 opakowania borowików stepowych ( w sezonie kurki, prawdziwki) łodyga selera naciowego czerwona(...)cebula dymka ząbek czosnku 2 łyżki oleju tymianek (mięta opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Bób ugotuj we wrzącej wodzie ok 10 minut. Obierz ze skórek. Odstaw na bok. Grzyby przetnij na ćwiartki. Cebulę posiekaj w koskę. Rozgrzej olej wrzuć grzyby i dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż kilka minut aż będą miękkie. Dodać cebulę i pokrojony seler naciowy

AZgotuj!
Sos grzybowy z miętą 112

sosu można użyć grzybów mrożonych lub świeżych, muszą to być jednak grzyby leśne. Dodatek mięty orzeźwia i nadaje sosowi niepowtarzalny smak. Polecam teraz gdy pojawiają się grzyby w lesie. Sos będzie idealnym dodatkiem do mięs, pierogów, pampuchów czy na kanapki, polecam. Grzybowy sos z dodatkiem mięty. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie