grzyby - 15226 przepisów (strona:195/1016)

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 190

grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól, pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby

karmelowy
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 226

szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania(...)liść laurowy, ziele , pieprz. *Na oleju obsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło

Z Majeczką w kuchni
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 219

stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozzarelli

karmelowy
Sos z suszonych grzybków 129

dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.  2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz(...)wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje

Smakołyki Asi
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 135

Niewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego   Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam. W tym czasie przez godzinę moczę suszone grzyby we wrzątku, następnie gotuję je w tej samej wodzie przez godzinę. Odcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno

Mango Papaja
Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 117

listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy     Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia(...)ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi

R'n'G Kitchen
ZUPA GRZYBOWA CZYSTA Z PIEROGIEM 117

Zupa jarska na wspaniałym wywarze z suszonych grzybów ,zbieranych jesienią w lesie i suszonych na kaflowym piecu aż prosi się o jej zrobienie.Grzybki nadają jej głęboki smak i aromat , a kolor zniewala .Podajemy ją z uszkami ,kostką z kaszy manny lub tak jak ja z pierogiem z GRZYBKAMI i śledziem.Zapraszam. 3 dag.grzybów suszonych 20 dag.włoszczyzny 3 ziarna(...)pieprzu czarnego liść laurowy 1 łyżka masła sól do smaku ************************************ Grzyby dokładnie myjemy i moczymy na kilka godzin lub na noc.Włoszczyznę jak na rosół myjemy, czyścimy ,kroimy i Gotujemy razem namoczonymi GRZYBKAMI w 6 szklankach wody. Gdy grzyby i włoszczyzna będzą miękkie , odcedzamy je , grzyby kroimy w paski i wkładamy do zupy , doprawiamy solą  , dodajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki zapiekane z grzybami - tort naleśnikowy 204

pracochłonny.  Składniki: Około 7-8 naleśników z małą ilością cukru nadzienie 75 dag pieczarek lub innych grzybów 4 cebule oliwa 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć drobno posiekać razem z cebulą usmażyć na oliwie. Gdy grzyby będą miękkie doprawić solą(...)pieprzem, ostudzić. Do zimnych grzybów dodać jajka, ser i pietruszkę. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę w rozmiarze naleśników. Układać naleśniki na przemian z grzybami ostatnią warstwą ma być naleśnik. Zapiec w piekarniku

Pychotkaaa
Zupa tajska na listopadowy obiad 166

podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej(...)jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ewentualnie pestek (mi nie przeszkadzają, więc je zostawiam

Patchwork
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 145

staropolski szczypta estragonu łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 jajka 2 kromki chleba bez skórki mleko do namoczenia chleba na sos 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów 150 ml śmietany łyżka mąki pół cebuli sól pieprz estragon. Grzyby drobno posiekać, można przy pomocy blendera, dodać do mięsa. Cebulkę posiekać w kostkę i przyrumienić na patelni, dodać do mięsa, następnie przyprawy jajka(...)Nałożyć do foremki (keksówki) ja użyłam silikonowej. Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec ok godzinę w temp 190 st. sos; W małym rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce oleju, dodać grzyby i łyżkę tłuszczu który wytworzył się podczas pieczenia pieczeni  podlać wodą ok pół szklanki. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać troszeczkę wody i zagęścić sos. Na koniec zblendować

Gotowanie jest łatwe
Domowe Sajgonki + film 155

arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego 4- 5 łyżek sosu sojowego 25 g suszonych grzybów mun 2 małe cebule 1 marchewka 1 jajko szczypta ostrej  papryki czarny pieprz olej do smażenia przepis Grzyby mun namaczamy w misce z gorącą wodą około 20 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i również namaczamy około 5 minut(...)Obraną cebulę kroimy w małą kostkę a liście kapusty pekińskiej drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy pokrojoną cebulę oraz kapustę. Makaron ryżowy i grzyby mun odcedzamy. Wystudzony makaron kroimy na kilkucentymetrowe paski, grzyby mun w cienkie paseczki a następnie wszystko przekładamy do pozostałych składników farszu. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dodajemy

Smakowite Dania
Jajecznica z kozią brodą 213

Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 jajka 1 średnia cebula Przygotowanie Grzyby dokładnie umyłem, podzieliłem na mniejsze kawałki, w durszlaku osączyłem (im mniej wody tym krótszy czas smażenia). Na patelni rozgrzałem klarowane masło, zeszkliłem cebulę, wrzuciłem grzyby. Dusiłem, aż woda zawarta jeszcze w grzybach odparowała. Wbiłem jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Podałem ze świeżym pieczywem

R'n'G Kitchen
Tarta z grzybami leśnymi 160

grzybiara" wybrałam się z Małżonkiem i Rodzicami do lasu pod Zwierzyniec i nazbieraliśmy 2 kosze pełne grzybów i to nie byle jakich... bo prawie samych podgrzybków i to takich cudeniek, jak malowane... grubiutkie nóżki, brązowe kapelusiki. Idzie się tylko zakochać Uwielbiam zbierać grzyby i sprawia mi ogromną satysfakcje znalezienie prawdziwka czy podgrzybka, jednak z dalszą ich obróbką już jest(...)gorzej, nie przepadam za ich obślizgłą konsystencją choć sam smak uwielbiam i w tym roku zaszalałam i ugotowałam zupę krem i 2 tarty Tarta z grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem 1041

obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby(...)kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż kapusta będzie miękka. 2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, które posypujemy odrobiną

Na Ciasteczkowych Papierach
MAKARON Z BOCZNIAKAMI 150

się wysoką wartością odżywczą, walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi,  dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako  atrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy.  Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.  Wartości smakowe boczniaka są oceniane bardzo wysoko. Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni,  zamrożone są w stanie(...)odżywczych. Składniki: 0,5kg boczniaków 1 cebula szklanka śmietany 18% koperek łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku sól olej parmezan makaron typu pappardelle Lubelli Grzyby umyłam.  Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby. Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.   Smażyłam aż woda

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania