grzyby - 15226 przepisów (strona:184/1016)

Polskie risotto 104

smażymy na małym ogniu. Ryż należy co jakiś czas zamieszać, ale niezbyt energicznie aby nie zrobiła się papka. Gdy już prawie nie będzie płynu, dodajemy kolejną porcję bulionu. Grzyby odcedzamy, zachowujemy wodę, grzyby dodajemy do kiełbasy i cebuli. Doprawiamy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 ostrej, 1/2 kminku i 1/2 tymianku. Doprawiamy również pieprzem, nie solimy. Cały czas pamiętajmy(...)naszym ryżu, który trzeba co jakiś czas przemieszać. Gdy większość płynu odparuje, dodajemy 1/2 wody z grzybów i gotujemy aż większość płynu odparuje. Próbujemy ryż, który powinien być lekko al dente, czyli lekko twardy z zewnątrz i miękki w środku. Jeżeli jest zbyt twardy, dodajemy więcej płynu i powtarzamy całą czynność. Jeżeli ryż jest już odpowiednio ugotowany, wyłączamy kuchenkę, dodajemy

Delusional Trine
Śledź po polsku 173

czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików lub podgrzybków 2-3 suszone śliwki łyżka pasty pomidorowej(...)paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika

Pyry na Gaz
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 146

się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości

Wylizany Rondel
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 148

uwadze, by w razie mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 30-36% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos: 100 g sera Lazur błękitny 50 g suszonych borowików 400 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz, przyprawa uniwersalna Grzyby moczymy około 1 godzinę w zimnej(...)zawijamy szczelnie (w tzw cukierek). Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na około 40-45 minut. Kończymy przygotowywać sos. Ugotowane grzyby odcedzamy i po lekkim przestudzeniu drobno kroimy. Ponownie umieszczamy w rondelku. Dodajemy starty ser Lazur oraz śmietanę. Gotujemy razem około 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem (można również użyć przyprawy

Smaki Na Talerzu
Wegański bigos, niekoniecznie świąteczny :) 133

pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość ) 20 g suszonych grzybów leśnych (lub dowolna ilość ) 140 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia – ja moczę przez całą noc. Obraną marchewkę kroimy na talarki, cebulę na wiórka(...)czosnek drobno siekamy. Grzyby odcedzamy i kroimy na niewielkie kawałki. Kapustę lekko odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka razem z czosnkiem, marchewką, grzybami, listkami laurowymi, zielem angielskim, owocami jałowca, majerankiem i kminkiem. Zalewamy wodą. Dodajemy rodzynki, śliwki suszone. Gotujemy aż kapusta zmięknie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy kiełbaski pokrojone

Lamarida.pl
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 141

łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 2 szklanki wody 2 średnie cebule olej rzepakowy sól pieprz Sos grzybowy: 1 szklanka suszonych grzybów 2 szklanki wrzątku 2 suszone listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1,5 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób(...)Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min. w 200*C. Sos: 1. Grzyby zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 1h. 2. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w wodzie po namaczaniu ok. 20min. razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 137

cielęciny z grzybami na sosie z bakłażana i papryki. Potrawa jest syta, w kolorach jesieni za sprawą sosu. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które królują jesienią. Do sosu dodałam serek dzięki czemu  jest  fajny kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają  takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam(...)czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu  pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka słodka sól, pieprz koperek świeży 3 łyżki kaszki manny do obtoczenia: mąka kukurydziana  pieprz czerwony natka pietruszki Sos: Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion

wesoła kuchnia
Kapusta wigilijna z chrzanem 163

przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też do garnka z potrawą. Składniki: 100 g suszonych grzybów po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca 3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki(...)chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego   2 łyżki oleju do podania ( u mnie Wielkopolski ) Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem   Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je ugotować w litrze wody razem z przyprawami (liście

Ugotowane pozamiatane
KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ! 217

marynowanego/ na porcję - chili świeże wedle uznania - 2 łyżki sosu sojowego grzybowego - 2 łyżki sosu słodkiego chilli - 1 opakowanie suszonych grzybów shitake (około szklanki) - 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczej - 150 ml wody - olej rzepakowy Namocz w wodzie grzyby shitake przez minimum 1,5 godziny. W woku na oleju usmaż pokrojony czosnek, marchewkę w paseczki, kurczaka pokrojonego w cienkie(...)paski, dość krótkie, takie na raz, na tzw. kęsa. Całość podlej sosem sojowym, i grzybowym. Dodaj grzyby shitake, pokrojone w paseczki i resztę przypraw, podlej wodą i smaż aż warzywa będą miękkie. Mąkę rozpuść w małej ilości wody i dodaj do gotującego się sosu aby go zagęścić. Całość dopraw solą, jeśli potrzebujesz i świeżym chilli. Makaron gotujemy według instrukcji

SMYKWKUCHNI
Omlet z grzybkami 145

leśne  uszak bzowy 1 garść  lakówka ametystowa 1 garść 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli kawałek papryki żółtej sól pieprz tłuszcz do smażenia koperek Oczyszczamy grzyby. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na tłuszczu , dodajemy grzyby  i paprykę pokrojoną w paseczki i dusimy ok 10 min . Na koniec dodajemy rozmącone jajka i wylewamy

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z maślakami 102

Gulasz z grzybami to dość powszechne danie, ale mało kto robi go z maślakami. Ja pokochałam te grzyby. Mój gulasz jest z indyka, więc jego przygotowanie nie zajmuje mi zbyt dużo czasu. Mięso jest mięciutkie, a maślaki dodają bardzo delikatnego smaku. Sezon grzybowy pełną parą, więc wykorzystajmy go w pełni. :) Składniki : • maślaki 250g • płatki z indyka ( lub po prostu(...)gulasz z indyka) 500g • cebula 1 szt • masło • sól • czarnuszka • odrobina zielonej pietruszki (do posypania na talerzu) Przygotowanie : 1. Grzyby obrać ze skórki, oczyścić i pokroić na kawałki. Dusić na maśle z dodatkiem soli i czarnuszki 45 min. 2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić . Cebulę pokroić na ćwiartki. 3. Mięso z cebulą podsmażyć na maśle aż się lekko zrumieni

Keto Przepisy
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 140

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek(...)razy. Kurki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez chwilę – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oliwy i smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj

Moja pasja smaku
Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami 74

leśnych grzybów 50 g wędzonej słoniny 1 ząbek czosnku 1 kawałek selera 300 g fioletowych ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy w piórka, szklimywytopionej słoninie, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, pokrojony

R'n'G Kitchen
Zupa borowikowa 108

Grzyby grzyby, grzyby. Ja je kocham, uwielbiam gotować, jeść ale niekoniecznie zbierać.. za to mój mąż odwrotnie. Uwielbia zbierać, ale nienawidzi jeść. Tak więc z jego ostatnich zbiorów przygotowałam zupę tylko dla mnie i córki. Bossskoo… cala była nasza, pyszna, syta, konkretna zupa borowikowa. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŁOSOŚ POD KURKOWĄ KRUSZONKĄ 141

smaczne danie z udziałem łososia pieczonego w piekarniku pod kruszonką z kurek, stostowanego chleba i ziół , smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam!  Możecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki.   Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 35 min Porcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki (po 125 g każdy(...)Kurki umyj i osusz, odłóż na bok 100 g (najlepiej największe kurki), resztę drobno posiekaj.  Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, smaż pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż grzyby całkowicie zmiękną, pod koniec dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, drobno posiekany czosnek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska