grzyby - 15226 przepisów (strona:177/1016)

Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 218

powinna też nadwyrężyć Waszego portfela – dostaniecie wszystko w niedużych sklepach. Przygotowałam delikatną zupę krem z pieczarek , aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek ze śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak(...)maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa. Ja swoją wzbogaciłam o nietradycyjny dodatek grzybów leśnych (pycha!) i tartego sera. Gratin ziemniaczane z grzybami: ok. 2 kg dużych ziemniaków (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 400 ml śmietanki 30% 400 ml mleka

Poezja smaku
Sos grzybowy z natką pietruszki 91

Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny! Składniki: 500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki 2 pełne łyżki masła 1 mała cebulka 2-4 ząbki czosnku mały kubek śmietany 30% (200g) sól, pieprz natka pietruszki(...)łyżka octu jabłkowego Sposób wykonania: 1. Oczyszczone grzyby dowolnie pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, chwilkę poddusić, po czym dodać pokrojone grzyby. Całość dusić ok 20 minut. 2. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę - ilość wedle uznania, sól, pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby

Kuchnia domowa Ani
Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta 122

Mamy jesień, a wraz z nią nadszedł czas na dyniowe pyszności. Dziś proponuję przepis bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą i suszonymi grzybami i dodatkiem szałwii, która dodaje daniu charakteru. Polecam na obiad w zabieganym tygodniu. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z dynią i kiełbasą (4 porcje) Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego garść(...)suszonych grzybów 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 600 g miąższu dyni, pokrojonej w kostkę 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietanki 36% 8 liści szałwii, posiekanych sól, pieprz, gałka muszkatołowa ugotowany makaron do podania Przygotowanie: Namocz grzyby w gorącej wodzie aż zmiękną, po czym pokrój je w paski. W większej patelni rozgrzej

karmelowy
Kotlet z grzybami i serem 142

Zwykły kotlet schabowy dzięki dodatkowi grzybów z cebulą i sera staje się bardzo sycącym daniem obiadowym. Świetnie smakuje podany z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami. Składniki : schab bez kości - około 400 - 450g (4 sztuki), jajko, bułka tarta, sól, pieprz, olej, 250 g obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione), łyżka masła, średniej wielkości cebula, ser żółty Przygotowanie: Ser ściemy na grubych(...)oczkach na tartce. Cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia się cebuli. Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Panierujemy najpierw w roztzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej strony, przewramy, dodajemy grzyby z cebulą i posypujemy serem. Zmniejszamy gaz, przkrywamy, smażymy do roztopienia się sera

Lena Gotuje
Zupa ze świeżych grzybów z makaronem 76

Zupa grzybowa w moim domu jest bardzo lubiana i tak naprawdę przygotowuję ją na kilka sposobów, z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych . Najczęstszą wersją jest ta z ziemniakami i kaszą pęczak, lecz dla odmiany zupa grzybowa z makaronem również szybko znika. Wszystkie opcje są pyszne i niezwykle aromatyczne, a smak kolejnego dnia po ugotowaniu osiąga większą intensywność. A Wy lubicie(...)zupę grzybową? Z jakimi składnikami ją przyrządzacie? mięso/koście na wywar (*) 250-300g świeżych grzybów (**) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa  sól, pieprz Dodatkowo:   1 łyżeczka masła makaron śmietana  Opcjonalnie:   świeży koperek/natka pietruszki   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych

Di gotuje
Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa 95

takich jak ja i moja rodzinka . Chłopcy uwielbiają jej delikatny maślano , śmietankowy smak i gładką konsystencję . Doskonała na jesienne chłody i zimowe mrozy Polecam tą pozycję szczególnie kiedy wysyp grzybów daje w kość i już nie wiadomo co z nimi robić , a żal nie zbierać .. Ot taki grzyboholizm Ta zupa to magia ,nawet moja niezbyt zupożerna rodzinka , uwielbia tą pozycję(...)nikt się nie krzywi kiedy ląduje na stole . Delikatna smaczna i prosta zupa , w sam raz na sezon grzybowy składniki : grzyby leśne dowolnego rodzaju ( ja użyłam podgrzybków , u nas ich najwięcej :)) porcja taka na oko mała, półtora litrowa miseczka , już pokrojonych w plastry 4-5 szalotki lub cebule bananowe , generalnie łagodne cebulki 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki średniej wielkości

Ogrodnik w podróży
Schab w grzybkach 169

Schab w grzybkach Nic lepszego nie ma jak mięso w aromatycznym sosie z leśnymi grzybami. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        1 kg grzybów leśnych ugotowanych ·        Cebula ·        Sól ·        Pieprz(...)plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Cebule obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy pokrojone, oczyszczone i ugotowane grzyby. 4.   Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 5.   Tak przygotowany farsz układamy na środku każdego kawałka mięsa, pozostały farsz odkładamy na bok. 6.   Brzegi zawijamy w górę

Kulinarna Chwila
Tarta z rydzami 169

się jesień rozhulała! Na Śląsku mamy już za sobą pierwsze nocne przymrozki. A w kuchni rządzą jesienne smaki, tym razem grzyby, nie byle jakie, bo rydze! Uznawane za jedne z najsmaczniejszych leśnych grzybów, doceniane za bogactwo smaku i aromatu. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera. Najprostszy sposób na rydze to duszenie(...)coraz dłuższe jesienne wieczory. Składniki : Spód: 250 g mąki pszennej typ 650 150 g masła+ do wysmarowania foremki 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Wypełnienie: 200 g rydzów (lub innych grzybów)  1 cebula pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła  sól, pieprz 2 jajka 100 g śmietany 30% 100 g jogurtu naturalnego 90 g tartego sera grana padano  Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto jęczmienne z rydzami 90

całej Polsce mamy aktualnie wysyp grzybów, dlatego też postanowiłam wykorzystać je w kuchni. Mój wybór padł na rydze. Słodkie i jędrne rydze w połączeniu z delikatną kaszą jaglaną, słodką cebulą i świeżością natki pietruszki stanowi niesamowicie smakowite połączenie. Idealne danie na jesienny obiad. Składniki: 250g ugotowanej kaszy jęczmiennej 300g rydzów, oczyszczonych 1 średnia cebula łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce masła. Rydze czyścimy, duże grzyby przekrawamy na mniejsze części. Grzyby dodajemy do cebulki i odsmażamy na maśle, którego w razie potrzeby dodajemy więcej. Do gotowych grzybów z cebulką dodajemy kaszę, natkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego

Życie ze smakiem
Tarta z grzybami leśnymi 183

Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego boczku 1 jajko 100 ml śmietany kremówki 60 g żółtego sera sól, pieprz, rozmaryn 1 łyżka(...)oliwy 1 łyżka masła Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Farsz: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie dodać grzyby. Smażyć

My simple kitchen
Gulasz wołowy z grzybami 92

Super danie nie tylko na jesień, ale na każdą porę roku, bo jeżeli nie  mamy grzybów leśnych, to doskonale sprawdzą się również pieczarki. -- Skład: wołowina 500-700 g, grzyby 500-700 g, warzywa 500-900 g (papryka, kabaczek, dymka)  3-4 korniszony, smalec100 g, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, ziele ang., liść laurowy. Pokrojone w kostkę mięso(...)zagotuje zbieramy pianę, Wrzucamy ziele i liść. -- -- Potem dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy, następnie gotujemy pod przykryciem. -- Trochę warzyw i pozostałe przyprawy zostawiamy na drugi rzut. -- Na patelni podsmażamy grzyby, ale nie wszystkie, podsmażone dodajemy do garnka. Teraz też należy dodać przyprawy, dobrze wymieszać i zmiejszyć ogień. -- Dla zróżnicowania i podkręcenia smaku dodajemy do gotujacego się cały  czas

chleba naszego
Kaszotto po staropolsku czyli kuchnia Słowian 127

mieszkańcami i kiedy zapytałem o jakieś typowe, najlepiej kryzysowe, dania kuchni rosyjskiej, usłyszałem, że nie ma czegoś takiego jak typowa kuchnia rosyjska, chyba, że chodzi o wszystkie dania z grzybami, gdyż podobnie jak polska, była ona poddawana wielu wpływom. Dlatego jedyne danie kuchni "polskiej", które jest polskie to żurek. Danie, które Wam dzisiaj zaprezentuję pochodzi jeszcze z czasów, kiedy ludzie(...)kompletnie niespokrewnionych obcych.  Na szczęście wprowadzanie nowych wartości nie jest takie proste, dlatego pewne tradycje pozostały do dziś, co kulinarnie objawia się najbardziej w miłości do zboża i grzybów. Pomimo tego, że mamy XXI wiek, nie jest łatwo przystosować grzyby leśne do hodowli domowej, dlatego pozyskujemy je głównie z lasu, choć czasem pośrednio :) Kiedy po rewolucji agrarnej człowiek

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri) 119

purée z ziemniaków . Dzi ś  zapraszam Was na zapiekank ę  ziemniaczano-grzybow ą  z porami. Ziemniaki w po ł ą czeniu z podsma ż onymi grzybami i porami zapiekane pod chrupiac ą  pierzynk ą  z sera, tworz ą  danie idealne, w sam raz na jesienne, pochmurne dni. Smacznego! **** La combinazione di porro e patate(...)scamorza. Il risultato che otterremo sarà un gratin dal sapore geniale, al quale sarà difficile dire di no. Buon appetito! SKŁ ADNIKI  1 kg ziemniaków 400 g grzybów 150 g żółtego sera 200 ml śmietany 2  ł y ż ki mas ł a 2 pory 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 160

Kremowy, aromatyczny, pachnący grzybami sos zabielony śmietaną. Świetnie smakuje podany razem z kaszą, kopytami, kluskami śląskimi. Składniki: 800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków), 2 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku, szczypta tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy(...)kawałki . Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz tymianek. Chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy gaz, dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając. Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy

Lena Gotuje
Zupa krem z kurek i prawdziwków 129

ciekawie smakują, bo składniki idealnie są ze sobą zmiksowane w jedną całość zmieszane. Taką zupę można z różnymi dodatkami podawać i na różne sposoby zajadać. Ja do nich podsmażonych grzybów dodałam, i zupą się delektowałam. Moja córka zakombinowała, jako sosu do makaronu dodała, serem żółtym posypała i smakiem mojej zupy się zachwycała.     Składniki(...)smaku, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Rada: kilka najmniejszych grzybków odkładamy, przesmażamy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i skórki z cytryny, będzie jako dodatek do zupy. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim czosnek (kilka sek.) i dodajemy grzyby. Całość smażymy na wolnym ogniu, woda powinna

Moniki Smakołyki