grzyby w occie - 781 przepisów (strona:9/53)

Grzyby marynowane. 745

listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, umyj, jeśli są duże pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli, wrzuć na wrzątek grzyby, gotuj przez około 12-15 minut. Następnie grzyby odcedź, przelej gorącą wodą. Do każdego słoika wrzuć trochę(...)wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Wodę przeznaczoną na marynatę zagotuj, dodaj cukier, sól, ocet, wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    R ada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 116

ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta przyprawy korzennej 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 150-250 ml zakwasu z buraków Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Obrane buraki pokroić w plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą(...)soli. Zagotować wywar warzywny. Dodać do niego suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków. Dodawać stopniowo zakwas buraczany, próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem, dodając pod przyprawę korzenną. Doprawić

Czerwień i błękit
Barszcz czerwony wigilijny 142

buraków  - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów - 4 szare renety  - sól - pieprz - ocet 1. Buraki po obraniu kroimy na cienkie plastry lub ścieramy, gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski i garstką suszonych grzybów, możemy też dołożyć zieloną pietruszkę, ( pietruchę

Apetyczna babeczka
Pieczarki smażone z octem balsamico i pieprzem syczuańskim 167

albo do obiadu, jako dodatek. Ja podałam z ziemniakami ale tutaj pełna dowolność. Zapraszam gorąco do skorzystania z przepisu. A Wy jakie pieczarki lubicie? czy może inne grzyby? Pieczarki smażone z octem balsamico i pieprzem syczuańskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie Chow Mein 356

pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun. składniki: - pierś z kurczaka - opakowanie sosu Chow Mein - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1/2 cebuli - 1/3 opakowania grzybów Mun  (ugotować) - łyżka octu ryżowego W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy chili. Kurczak jest rewelacyjny! Polecam

SMYKWKUCHNI
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami 151

szklanka Czosnek – 2-3 ząbki Suszone grzyby – 4-5 sztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy(...)kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę octu. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu (należy pilnować, aby barszcz się nie zagotował) przez 2-3 godziny. W między czasie dodajemy kilka suszonych grzybów, czosnek i majeranek. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – krokiety: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z mlekiem

Kuchnia Bon Appetit
Sajgonki z białą kapustą i słodkim sosem chili 307

suszonych grzybów mun 1 natka kolendry 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka gochugaru 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 1 łyżeczka soli olej do smażenia Słodki sos chili: 3 papryczki chili 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 100 ml wody 50 ml octu ryżowego 5 łyżek miodu(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odciśnij z kapusty sok. Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i wrzuć kapustę, makaron i grzyby. Dopraw papryką gochugaru, sosem rybnym, sojowym i octem ryżowym. Podsmaż chwilę, aż woda odparuje. Dodaj otarty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie dodaj posiekaną drobno kolendrę. Płaty

Food Square
Grzyby w zalewie z octu jabłkowego 114

wbrew obawom, jest ich naprawdę dużo. Moja spiżarnia powoli zapełnia się słoikami, a wśród nich najwięcej jest grzybków w occie. W tym roku zamiast tradycyjnego octu spirytusowego, użyłam octu jabłkowego. Zalewa wyszła delikatniejsza w smaku, a co za tym idzie, grzyby są smaczniejsze. Po około 7-10 dniach są już gotowe do jedzenia. Składniki zalewy*: 3 litry wody(...)Wsypać cukier i sól - doprowadzić do wrzenia. Zalewa powinna gotować się na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Po tym czasie wlać ocet jabłkowy i gotować całość jeszcze przez 2-3 minuty. Zalewę zdjąć z ognia. Grzyby układać w słoiczkach mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Zalewać zalewą razem z przyprawami, marchewką i cebulą. Słoiczki zamykać i pasteryzować przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz na zakwasie 172

buraczanego ( przepis znajdziesz tutaj)  1 litr bulionu warzywnego 10 suszonych grzybów  4 ziarna ziela angielskiego 3 liście lau rowe   4 ziarna jałowca  1 łyżka majeranku 2 łyżki octu jabłkowego pieprz, sól Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu dodajemy zakwas wraz z burakami dodajemy przyprawy, namoczone wcześniej grzyby i gotujemy na bardzo małym ogniu.  Dodajemy ocet jabłkowy

Łycha smaków
Zupa grzybowa krem 126

duży por (tylko biała część) 2 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia 2 opakowania creme fraiche twarde pierniczki do starcia sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny do smaku mielone grzyby do dekoracji Przepis na zupę grzybową krem Z suszonych podgrzybków i włoszczyzny gotujemy bulion grzybowy, kiedy będzie gotowy odławiamy całe kapelusze przydadzą się później do dekoracji. Pieczarki myjemy(...)dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Wyjęte z bulionu kapelusze podgrzybków kroimy na cienkie paski i rumienimy na odrobinie masła albo oleju, doprawiamy sosem sojowym i odrobiną octu balsamicznego. Pora myjemy, odcinamy zielną część, a białą  kroimy w cieniutkie patyczki o grubości 1 milimetra. W rondelku rozgrzewamy olej, niewielkimi partiami smażymy pokrojonego pora na złoty kolor i przekładamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ 228

świeżą wodą. Łączny czas gotowania to ok.15-20 minut.Zalewę przygotowuję od razu w dużym garnku z podwójnej porcji.Składniki:- świeże leśne grzyby: borowiki, podgrzybki (ilość dowolna)- zalewa octowa: - 5 szklanek wody (1250ml) - 1 szklanka + 50ml octu 10% (300ml) - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - kilka ziaren ziela angielskiego (6-8 kulek) - 1-2 liście(...)krążki, dodać ksylitol lub cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.3-5 minut aż cebula zmięknie. Następnie dodać ocet i zagotować. Garnek odstawić. Oczyszczone i umyte, dość małe grzyby (gdy są bardzo brudne do wody dodajemy garść soli) umieścić w garnku, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.5-7 minut, następnie wycedzić je, przełożyć

Smaczne Zdrowe
Przepis na grzyby marynowane na zimę 3315

zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem. Do przygotowania grzybów marynowanych będziemy potrzebować: z podanej porcji wyjdzie 3 słoiki 700 ml około 1 kg grzybów leśnych do obgotowania grzybów: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego – można dodać ocet 1 średnia cebula na marynatę: 1 szklanka octu(...) do wystudzenia. Teraz przygotuję zalewę: Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, przyprawy, mieszam i garnek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania zalewę gotuję około 3 minut i odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie grzybów marynowanych: Do wcześniej wyparzonych słoików daję po szczypcie gorczycy i nakładam zimne grzyby. Grzyby nakładam tak aby słoik był zapełniony

Uwaga Babcia Gotuje
PRZETWORY - Grzyby marynowane z chili 157

razem powstrzymałam się  od eksperymentów i wykonałam wszystko zgodnie z instrukcją, którą znalazłam na blogu: Co dziś jemy Mamo? Grzyby marynowane z chili Składniki: - 1 ½ kg grzybów - cebula - łyżka soli   na zalewę: - 1 szklanka octu 10% - 3 szklanki wody - 3 łyżeczki cukru - 1 ½ łyżeczki soli - cebula - 3-4 papryczki chili (ja miałam wersję doniczkową, więc dałam(...)miękkości przez 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut. Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego 426

Składniki: 40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne grzyby również ), 350g płatów śledziowych w oleju ( waga już po odsączeniu ), 1 łyżka octu, 2 duże cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki rodzynków, 6 ziarenek ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ), 3 liście laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby zalać zimną wodą ( 400ml ) i odstawić na pół godziny(...)drobno pokroić, wrzucić ponownie do wody, w której były gotowane. Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów

W kuchni u Moniki
Zupa z suszonych borowików 192

duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy(...)wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy octem, sosem sojowym, majerankiem oraz pieprzem i solą (jeśli jeszcze potrzeba). Do mąki powoli dodajemy po trochu śmietanki i jednocześnie energicznie mieszamy (można też zmiksować). Dodajemy parę

Poezja smaku