grzyby w occie - 781 przepisów (strona:15/53)

Chińska zupa ostro-kwaśna 253

łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta (lub więcej) chilli sól dodatkowo: makaron sojowy                     szczypior Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również(...)pokroić. W garnku rozgrzać olej sezamowy i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion. Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce. Wlać mieszankę do zupy i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić szczyptą chilli i ewentualnie

wyzwania kuchenne
Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 141

połowie pieczenia przemieszaj frytki. Gotowe! Wegańskie burgery z portobello Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrojone cebule wyłóż na tackę do pieczenia, wymieszaj z 4 łyżkami octu winnego. Rozłóż równomiernie na tacce. Jeśli grzyby mają nóżki odetnij je. Ułóż grzyby na cebuli spodem kapeluszy (czyli tam gdzie jest nóżka) do góry. Posyp całość łyżką tymianku, posól i popieprz. Wstaw

Niedzielny kucharz
Prawdziwki marynowane w modzie 139

Grzyby marynowane w zalewie miodowej są bardzo smaczne i aromatyczne, mają fajny delikatny smak, zamiast prawdziwków możemy użyć innych grzybów. Składniki: 2 kilogramy prawdziwków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Prawdziwki(...)oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy do umytych słoików, wkładamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Grzyby w zalewie miodowo-octowej 345

październik ze względu na grzybobranie. Ostatnie były mega udane i wszystkie fajne małe podgrzybki i maślaczki wylądowały w słoiczkach. Będzie na zakąskę :) Składniki: oczyszczone grzyby leśne Proporcje zalewy: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka soli Do każdego słoiczka: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren

Kuchnia domowa Ani
Bibimbap 167

smakowało. W oryginale występuje mięso wołowe. W doborze składników istnieje całkowita dowolność. Skladniki: 120 g naturalnego ryżu 250 g mielonego mięsa 100 g świeżych grzybów shiitake 1/2 ogórka sałatkowego 1 łyżka cukru/miodu 2 łyżki octu jabłkowego 125 g szpianaku/roszponki 1 łyżka tahini 6 łyżeczek oleju sezamowego 3 łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego(...)umieścić w piekarniku na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski  grzyby shiitake. Odłożyć do piekarnika z reszty składników przygotować dressing. 2 łyżki sosu sojowego wymieszać z 2 łyżeczkami pasty chili (uwaga, ostra!), 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżką wody, 1 łyżką octu jabłkowego, dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki i podać do ryżu z warzywami miseczki napełnić ryżem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koreańskie bulgogi z boczniaków 175

smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam Składniki: 500 g grzybów boczniaków 1 mała cebula 1mała marchewka Sos: 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżeczki octu ryżowego cebulka dymka do przybrania prażone ziarna sezamu do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Umyte(...)marchewkę kroimy na słupki, a cebulę w wiórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem

Lamarida.pl
Zupa postna z Wołynia 127

nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego(...)należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z kiszoną kapustą i grzybami 170

nowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia  z #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski  www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy(...)wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.  Ważne: W środek kapusty wbijam duży nóż co znacznie ułatwia mi wyciąganie całej główki przy parzeniu liści. 2. Gotuje kapustę kiszoną z grzybami i ziołami

Apetyczna babeczka
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 338

duże, winne jabłko- 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę)- 2 liście laurowe- 10 ziarenek czarnego pieprzu- 4-6 ziaren ziela angielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać(...)garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.5-10 minut.Obrane buraki pokroić w plastry, dorzucić do garnka z wywarem, dodać obrane pokrojone w plastry jabłko, 1 łyżkę ksylitolu i 2 łyżki octu. Zamieszać.Buraki

Smaczne Zdrowe
Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms 326

Dziś przedstawiam pomysł na cudowny dodatek do każdego dania głównego – pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a komponują się

karmelowy
Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) 226

łyżki octu jabłkowego 3-4 szklanki gorącej wody Farsz 0,5 kg pieczarek 2 garści grzybów leśnych suszonych 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej 1 cebula sól, pieprz Sposób przygotowania Ciasto na pierogi Wysypać mąkę na stolnicę, Dodać octu i oliwy wyrobić elastyczne ciasto dodając po trochu gorącej wody. Rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółka(...)pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni aż wyparuje z nich cała woda. Dodać masło klarowane lub olej kokosowy i cebulę. Smażyć chwilę mieszając od czasu do czasu. Grzyby suszone zmielić na pył w młynku do kawy. Dosypać do pieczarek z cebulą. Dolać odrobinę gorącej wody i dusić przez ok 5-8 minut. Przyprawić solą i pieprzem

Modern Cave Girl
Zupa słodko kwaśna 205

początek posiłku. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie internetowym sklep.na Sushi.pl :) Składniki: 2 dag suszonych grzybów shiitake 2 dag suszonych grzybów mun 8 dag tofu 1/2 szklanki odsączonych pędów bambusa 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżka stołowa cukru pudru 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 łyżka  łagodnego sosu sojowego lub tyreiaki sól do smaku 1/4 łyżeczki oleju z chili(...)twarde części (nóżki), i pokrój na cienkie kawałki.2. Tofu pokrój lub pokrusz, pędy babusa pokrój cienko.3. Do dużego rondla włóż grzyby, tofu, pędy bambusa, zalej wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.4. Dodaj cukier, ocet, sos sojowy, olej z chili, sól i pieprz. Wymieszaj mąkę z wodą na pastę. Dołóż ją do zupy i mieszaj, aż lekko

Apetyczna babeczka
Kapelusze w marynacie z oliwą i rozmarynem 125

najwyższa jakość, wspaniały smak, prawdziwy rarytas w słoikach. Do marynaty trafiły tylko kapelusze prawdziwków, teraz trzeba poczekać, aż smaki wchłoną siebie nawzajem.Składniki: grzyby leśne, kapelusze, dowolna ilość oliwa z oliwek Marynata: 150 ml octu 150 ml wody gałązka świeżego rozmarynu liście laurowe 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny ziarnisty sól do obgotowania 3 łyżki cukru  1. Grzyby

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasoli i pęczaku 193

sucha 150 g ugotowanego na sypko pęczaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g grzybów, u mnie shitaki, leśne pieczarki i portabello sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego 200 g świeżego szpinaku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Małą, białą fasolę namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie(...)Podkręć kuchenkę i smaż grzyby, aż cała woda odparuje. grzyby zawierają dużo wody, więc najlepiej smażyć je po trochu. Kiedy grzyby są już usmażone dodaj fasolę i pęczak. Dopraw sałatkę, solą, pieprzem i balsamicznym octem. Na koniec dodaj młody szpinak. Podgrzewaj tak długo aż szpinak lekko zwiędnie. Podawaj sałatkę z fasoli na ciepło lub jako letnią

codojedzenia
Marynowane opieńki 123

Składniki:1 szklanka octu 10%,4 szklanki wody,1 łyżka gorczycy,1 łyżka soli,4 łyżki cukru,pieprz,ziele angielskie,liście laurowe,2 kg opieńków.Przygotowanie

Aga w kuchni