Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 136Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy? Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p Składniki Buraki 2kg Bulion warzywny 1
Kulinarne Przeboje
Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia 450serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów. Do przygotowania grzybów będziemy potrzebowali: około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki itp..) do obgotowania grzybów: 2 L wody 2 łyżki soli (zwykłej(...)łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki octu na zalewę: 1 L wody 1 łyżka soli (zwykłej) wyparzone słoiki i wieczka (słoiki o pojemności w sumie około 2 L) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie Przygotowanie: Grzyby oczyszczam i dokładnie myję, większe grzyby przekrawam na pół
Uwaga Babcia Gotuje
Grzyby marynowane. Najprostszy, smaczny przepis. 263długo się nie złościłam :) Zabrałam się za pracę. Połowę z niej wykonał mój osobisty mąż ( który to przyczynił się do dostarczenia owego wiaderka do domu ) czyli oczyścił grzyby. Ja zajęłam się ich przetwarzaniem. Część wysuszyłam w piekarniku,część zasmażyłam, poporcjowałam i zamroziłam a wszystkie najmniejsze zamarynowałam w słoiczkach. Skończyliśmy blisko godziny 23.30 , ale dziś wiem, że było warto(...)majonezie, tak aby były na jeden raz. Zalewy mi trochę zostało, dokupię małych pieczarek i będą jeszcze ze dwa słoiczki. Polecam :) Składniki - 1 kg grzybów - cebula 2 szt. Zalewa - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 łyżeczki cukru - 1 łyżka soli - ziele angielskie, listek laurowy,pieprz w ziarenkach Wykonanie Oczyszczone grzybki starannie wypłukałam, zalałam wodą i gotowałam
Kuchnia z widokiem na ogród
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring  with dried mushrooms and prunes 248czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie:Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź(...)dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw
karmelowy
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 190liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć. Przełożyć grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona. Gotować grzyby na wolnym
Codziennik Kuchenny
Sos grzybowy z boczniaków z brokułami 195podobnie jak w tradycyjnej wersji. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Polecam Składniki: 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 niewielki brokuł 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 szklanka ziaren słonecznika + 1 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około(...)jest za gęsty. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy grzyby boczniaki i brokuły pokrojone na niewielkie koszyczki. Dolewamy sos sojowy i ocet balsamiczny, mieszamy i podsmażamy pod przykryciem aż brokuły lekko zmiękną. Można podlać kilkoma łyżkami wody w razie potrzeby. Następnie, zalewamy danie zmiksowanymi ziarnami słonecznika, doprawiamy
Lamarida.pl
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 246grzybami i szpinakiem 2015-05-22 10:02:23 Oryginalna w smaku i świetnie wyglądająca sałatka we francuskim stylu. Świeży zielony szpinak połączony z przysmażonymi na maśle grzybami i papryką, przykryte delikatnym jajkiem w koszulce. Wszystko to doprawione wyrazistym sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów(...)płaską łyżeczką soli i od czasu do czasu mieszając smażymy jeszcze przez ok. 7 minut. Grzyby powinny w tym czasie odparować nadmiar wody. W razie potrzeby zmniejszamy jednak ogień. W międzyczasie przygotowujemy 2 jajka w koszulkach – w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek octu i 1 płaskiej łyżeczki soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku
Kulinarna Pokusa
Sajgonki pieczone w piekarniku 382sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy
Mania Gotowania
Ramen wołowina/ indyk 198doprawienia 2-3 gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sambal oelek 2,5 litra wody Topping: 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym(...)minut. Następnie przekładam zawartość blaszki do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, wodorosty, grzyby, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie i zalewam zimną wodą. Wywar gotuję przez 3,5- 4 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie przelewam wywar przez sito, doprawiam sosem sojowym i octem ryżowym. Dodaję sambal oelek i mieszam. Porcję wywaru podaję z powyższymi składnikami toppingu
Mango Papaja
Polewka grzybowa kaszubska 184razy. Zupa wspaniała i niezwykle prosta!Składniki: 2 l.wody suszone borowiki (20g) 1/2 kg ziemniaków łyżka octu listki laurowe,ziele angielskie sól pieprz szkl.śmietany 30% 2 łyżki mąki(...)Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości. 2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja
Apetyczna babeczka
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 269samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól farsz:250g boczniaków1 cebula3 ząbki czosnku1 pęczek natki50g orzechów włoskich2 łyżeczki octu balsamicznego1 łyżeczka masłasól, pieprzsos:1 jogurt nisko tłuszczowy1 gałązka tymiankusól i pieprz Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy(...)Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko
Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 166takich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam! składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego(...)patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki
Stare Gary
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 236takich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam! składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego(...)patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki
Stare Gary
Domowe marynowane podgrzybki 167przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika). 2. Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut
Szalona Kuchnia Eweliny