grzyby w occie - 781 przepisów (strona:16/53)

Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 363

chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy(...)imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko

OstryKęs
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 408

chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy(...)imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko

OstryKęs
Grzybki marynowane w korzennej zalewie na Boże Narodzenie 192

liści laurowych kilka ziarenek jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowane oczyszczone grzyby wrzucić  do garnka, zalać wodą i gotować około 20 minut.  Odcedzić. Składniki na zalewę tj: wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Do umytych, wytartych do suchości słoików na dno położyć po grubym plasterku cebuli, marchewki i imbiru

Gosia gotuje
Wykwintna sałatka z czarną quinoą i sarną 181

też znajdziecie na blogu ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 6 plastrów dojrzewającego combra z sarny garść grzybów nameko kilka orzechów włoskich garść portulaki zimowej garść rukwi wodnej 3 ząbki czarnego czosnku 2 wędzone śliwki 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżeczki naturalnego octu buraczkowego 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Na 2 talerze(...)wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki, plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu i soli. Gotowe! Miłego dnia

Quinoa Raz!
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 226

mniejsze można zostawić w całości.   Pietruszkę i czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy i pieprzymy, posmarowaną stroną kładziemy grzyby w jednej warstwie na gorącą patelnię(...)kiełkami, lekko pieprzymy. Tak przygotowane grzyby są smaczne i na ciepło, i na zimno. W połączeniu z grzankami, wędliną i serkiem, tekstury przyjemnie się na podniebieniu uzupełniają, tworząc zaskakująco smaczną i spójną całość. SKŁADNIKI 500g boczniaków ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól pieprz DO PODANIA

Karo in the Kitchen
Grzyby w zalewie pomidorowej 277

Hej! Czasem zrobię coś z przypadku, tak całkiem niezaplanowanego. I wyobraźcie sobie, że te przypadkowe potrawy są całkiem niezłe. Teraz musiałam zabrać z zamrażarki leśne grzyby

Tylko pysznie
Marynowane grzybki 168

Hej! Na zimowym stole nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Są różne szkoły przygotowania tej zakąski, ja robię na słodko - kwaśno. Taki mamy rodzinny smak. Potrzebujemy: Czytaj

Tylko pysznie
Kurczak z pieczarkami i groszkiem 210

obsmażyć na patelni do miękkości a następnie ściągnąć z patelni. Na patelnię wlać resztę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć ok. 5 minut, wlać bulion z octem i gotować przez 2 minuty. Mięso i grzyby włożyć ponownie na patelnię, przykryć i dusić przez 15 minut. wrzucić groszek i natkę, dusić jeszcze przez 2 minuty aż groszek będzie gorący

Mama Gotuje
MARYNOWANE JAJKA 172

Marynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2   szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre

Z Majeczką w kuchni
Śledzik po wileńsku 176

dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu

w mojej kuchni
rydze w occie 173

cebula sól zalewa szklanka wody, szklanka octu - 5%, 20 - 25 g (łyżka) soli łyżeczka cukru, łyżka ziarenek gorczycy  3-4 listki laurowe, 6-7 szt. ziela angielskiego, 10 szt. pieprzu czarnego w całości, dodatkowo - 2  cebule (przekroić na pół i pokroić na drobne plasterki) przygotowanie Słoiki wyparzyć. Przygotować grzyby. Obciąć ogonki, odrzucić grzyby zepsute. Rydze opłukać(...)Przełożyć do naczynia z zimną wodą i ostudzić, odsączyć. Przygotować zalewę:  Zagotować szklankę wody ze szklanką octu oraz z przyprawami.  Ostudzić. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Na dnie każdego słoika ułożyć  trochę cebuli, na niej układać dosyć ściśle grzyby -  do 3/4 wysokości słoika.  Zalać ostudzoną  zalewą tak,aby przykryć grzyby

Stare Gary
Marynowane borowiki 124

małych borowików 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny pieprz ziarnisty liście laurowe ziele angielskie 4-5 płaskich łyżeczek cukru łyżeczka ziaren gorczycy 3 szklanki wody sól Sposób przygotowania: Borowiki oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pól. Zalać woda z dodatkiem soli i gotować 20 minut. W czasie gdy gotują się grzyby przygotować zalewę. Marchew obrać(...)obieraczką do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Do wyparzonych słoików układać odsączone grzyby, przekładając marchewkę i cebula z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji

Pyry na Gaz
Biwakowy gulasz z dziczyzny 143

własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych  śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę(...)zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku.   Smacznego!  * nie mogę podać dokładnego

Zapiski Młodej Żony
Grzyby marynowane z cebulką. 433

Składniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody wraz(...)momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone do marynaty, zagotuj. Gotuj około 10-15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie w sosie tatarskim 360

solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu greckiego kub śmietany 18%* sól, pieprz, mielona słodka papryka* ocet ryżowy   Sposób wykonaniaFilety śledziowe, namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, wyjąć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. wszystko przełożyć(...)salaterki lub innego naczynia, dodać majonez i jogurt ( można zwiększyć lub zmniejszyć ilość według własnego uznania), dodać ok. 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, doprawić solą pieprzem i octem ryżowym lub winnym, wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia

Mix smaku
BOROWIKI MARYNOWANE + FILMIK 131

ZALEWA : 1 litr wody 0,5 l octu 6% ( dajemy mniej octu 10 % ) 3/4 szklanki cukru  2 płaskie łyżki soli(...)dokładnie je płucząc zimną wodą. Zalewa - ciepłą wodę ( nie musi być gotowana ) mieszamy z cukrem, solą i octem, aż przyprawy się rozpuszczą. Słoiczki myjemy, układamy w nich po jednym liściu laurowym, zielu angielskim, 1/2 łyżeczce gorczycy, oraz plastrze cebuli. Do ugotowanych grzybów wlewamy część zalewy i mieszamy. Następnie chochelką nalewamy je na  około 3/4 wysokości słoika, uzupełniamy

Kulinarne Fantazje Marioli