grzyby w occie - 781 przepisów (strona:22/53)

indyczy udziec z leśnymi grzybami 184

osób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z indyka 1 łyżka octu  jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku  szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również(...)minut, nie przykrywając mięsa. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut. W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane). Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie

Miód i pieprz
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 196

wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki szalotki, drobno posiekanej ¼ szklanki marchewki, drobno posiekanej ¼ szklanki selera, drobno(...)marchewkę i seler. Smażyć na dużym ogniu aż zacznie się karmelizować, nieznacznie zbrązowieje. Mieszając powoli wlewać ocet balsamiczny. Gotując dalej zredukować o połowę, dodać bulion wołowy, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko

naRuszcie
Gulasz wołowy z leśnymi grzybami 155

garście suszonych leśnych grzybów 500 g wołowiny na gulasz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 kostka rosołowa koperek 1 woreczek kaszy pęczak 1 świeży ogórek 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka octu szczypta soli szczypta cukru tłuszcz do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: mięso umyj, pokrój z kostkę cebulę obierz, pokrój w piórka grzyby włóż do garnka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Wegański bekon z grzybów portobello 198

dużo większe od nich kapelusze – ja zwykle kupuję paczkę 400 g składającą się z 3 pieczarek. Im większe świeże grzyby, tym większe kawałki naszego wegańskiego bekonu, bo grzyby bardzo się kurczą w wysokiej temperaturze. Pieczarki są zdrowe, to wiemy, ale w razie wątpliwości polecam zajrzeć tutaj po więcej informacji na temat ich wartości odżywczych. Ten wegański bekon(...)Classic BBQ Sauce) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości około 5 mm, moczymy w miksturze i układamy

Lamarida.pl
Jajka faszerowane po polsku 194

mielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy ½ łyżeczki masła. 8 jajek gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli lub octu. Studzimy. Jajko razem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej z piłką). Jajka ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami, koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki skorupek. Panierujemy

Pyry na Gaz
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 223

tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stir fry ! 226

niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej     2 . Jajka w koszulce   2 jaja łyżka octu woda     3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi na nasze

Wspólne smaki
Leki na bazie octu --- leczyć wszy 176

zawsze mieć w swojej szafie. Ten potężny niezbędna pomoc olej do zwalczania wszelkiego rodzaju patogenów: wirusy, bakterie, grzyby . W rezultacie jest to doskonały składnik dodać do szamponu jako środka zapobiegawczego, a nawet użyć jako natychmiastowego remedium przez zmieszanie go z octem. Należy jednak ostrzec, że zapach jest zupełnie wyjątkowy i bardzo silny. Składniki: ocet 200 ml 10 kropli olejku

mojej kuchni
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 174

nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki octu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu szczypiorek sól Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywa i grzyby również pokroić na cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy(...)przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy i ewentualnie sól dla zrównoważenia smaku. Podawać z ryżem posypane obficie szczypiorkiem i prażonym sezamem

zadanie-gotowanie
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 193

angielskiego – 4 suszone grzybki – 3 łyżki majeranku – sól,pieprz – 2 łyżki octu – 1 łyżeczka cukru Uszka : 1. ciasto : – 2 szklanki mąki – 1 jajko (opcjonalnie) -pół szklanki ciepłej wody – szczypta soli 2. farsz: – 30 g grzybów suszonych ( ewentualnie pieczarek) – 2 cebule -1 łyżka oleju – sól ,pieprz Przygotowanie: Barszcz : Warzywa obierz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kryzysowa wigilia 204

Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona(...)takimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą

Kryzysowa Książka Kucharska
Ocet jabłkowy z soku 226

ponownie przelałam do słoja. Stoi do dzisiaj i pewnie jeszcze postoi zanim przeleję go do ciemnych butelek. 2. Drugi sok na ocet zrobiłam z dzikich jabłek. To były małe zielone jabłuszka zebrane w lesie, przy okazji zbierania grzybów. Przywiozłam dość dużo, zbierając  je z poszycia leśnego. Zastanawiałam się skąd pospadały, bo nigdzie nie mogłam wypatrzeć drzewa na którym rosły(...)różniący się od pierwszego mniej aromatyczny i wręcz jak dla mnie mało przyjemny. Dopiero od kilku dni, kiedy go przecedziłam, pięknie się wyklarował i zaczął pachnieć jak przystało na ocet. 3. Ten sok jest z kilku odmian jabłek niepryskanych. Przywiezione jabłka pochodzą od gospodarza, który dla własnego użytku jabłek nie pryska. Jak wiemy chyba wszyscy, że z owoców, jabłka zawierają

Leśny Zakątek
Rydze smażone marynowane z chili 195

delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta do panierowania marynata: 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 1 duża cebula 1 łyżka soli(...)tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju, wkładamy do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy. Przygotowujemy marynatę w proporcji: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru i 6 szklanek wody, wlewamy składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kurczaka w zalewie octowej 349

Składniki na ciasto: 2 jajka  2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy  Składniki na zalewę: 1/4 szkl. octu  1/2 l wody 1 łyżeczka soli  3 łyżki cukru  ziele angielskie  liście laurowe  Pierś  z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie(...)godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i  warzywa. Zalać zalewą i ostudzić . Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin

Moje domowe kucharzenie
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 283

łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku, przepołowionysól do smakuDodatki3 kapustki pak choi200 g grzybów shitakekolendramakaron ryżowy (opcjonalnie)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć(...)garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować 3 - 4  minuty, dodać

Stare Gary