nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki octu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu szczypiorek sól Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywa i grzyby również pokroić na cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy(...)przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy i ewentualnie sól dla zrównoważenia smaku. Podawać z ryżem posypane obficie szczypiorkiem i prażonym sezamem
zadanie-gotowaniePyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno(...)posiekanej , - 1/2 puszki pomidorów bez skórki, - 1 łyżka sosu chili słodkiego, - sól, pieprz do smaku, - szczypiorek. Wykonanie: Suszone tofu namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić w niej przez 20 min Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić. Odcedzone z wody tofu pokroić
Co na wege obiad?angielskiego – 4 suszone grzybki – 3 łyżki majeranku – sól,pieprz – 2 łyżki octu – 1 łyżeczka cukru Uszka : 1. ciasto : – 2 szklanki mąki – 1 jajko (opcjonalnie) -pół szklanki ciepłej wody – szczypta soli 2. farsz: – 30 g grzybów suszonych ( ewentualnie pieczarek) – 2 cebule -1 łyżka oleju – sól ,pieprz Przygotowanie: Barszcz : Warzywa obierz
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona(...)takimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą
Kryzysowa Książka Kucharskaponownie przelałam do słoja. Stoi do dzisiaj i pewnie jeszcze postoi zanim przeleję go do ciemnych butelek. 2. Drugi sok na ocet zrobiłam z dzikich jabłek. To były małe zielone jabłuszka zebrane w lesie, przy okazji zbierania grzybów. Przywiozłam dość dużo, zbierając je z poszycia leśnego. Zastanawiałam się skąd pospadały, bo nigdzie nie mogłam wypatrzeć drzewa na którym rosły(...)różniący się od pierwszego mniej aromatyczny i wręcz jak dla mnie mało przyjemny. Dopiero od kilku dni, kiedy go przecedziłam, pięknie się wyklarował i zaczął pachnieć jak przystało na ocet. 3. Ten sok jest z kilku odmian jabłek niepryskanych. Przywiezione jabłka pochodzą od gospodarza, który dla własnego użytku jabłek nie pryska. Jak wiemy chyba wszyscy, że z owoców, jabłka zawierają
Leśny Zakątekdelikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta do panierowania marynata: 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 1 duża cebula 1 łyżka soli(...)tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju, wkładamy do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy. Przygotowujemy marynatę w proporcji: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru i 6 szklanek wody, wlewamy składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy Składniki na zalewę: 1/4 szkl. octu 1/2 l wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru ziele angielskie liście laurowe Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie(...)godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i warzywa. Zalać zalewą i ostudzić . Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin
Moje domowe kucharzeniełyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku, przepołowionysól do smakuDodatki3 kapustki pak choi200 g grzybów shitakekolendramakaron ryżowy (opcjonalnie)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć(...)garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować 3 - 4 minuty, dodać
Stare Garynajsmaczniejsze w occie i w takiej formie zrobiłam ich najwięcej. Marynowane kołpaki Zalewa 1,20 l wody 0,5 l octu 7 łyżek cukru 2 łyżki soli ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty kołpaki Kołpaki oczyścić, dokładnie umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki zalewy zagotować po czym wrzucić do niej wcześniej obgotowane grzyby (dzięki temu
Pieguskowa Kuchniałyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu cudownym grzybowym aromatem i kremową konsystencją sosu. Ja dzisiaj, z uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych(...)mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie ich w miseczce, zalanie wrzątkiem i pozostawienie na godzinę. Po tym czasie grzyby pokroiłem w mniejsze, ale niezbyt małe kawałki i przełożyłem wraz z wodą, którą były zalane na głęboką patelnię, na którą dodałem jeszcze pół litra zimnej wody i całość gotowałem na dużym ogniu przez 40 minut. Piersi kurczaka
Wyprawy kulinarneKapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym lub jabłkowym do momentu, aż będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak – ja użyłem mrożonego z dodatkiem czosnku, jeśli mamy świeży, drobno go posiekajmy a czosnek (1-2 ząbki) dodajmy osobno. Gdy grzyby ze szpinakiem ładnie się podsmażą dodajemy
MarcinCheftłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami, cebulą, przyprawami (listek laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kilka grzybów suszonych
królestwo garówSkładniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 250 g boczniaków 1 garść grzybów suszonych jarzynka, pieprz 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej marynata: 1 łyżka oleju 2 łyżki octu … Czytaj dalej Gulasz grzybowy
czarrna od kuchnibulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem lub makaronem. The post Gulasz grzybowy
codojedzeniagorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych buraczków Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka smalcu - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch ale Jaś też będzie bardzo dobry
Apetyczna babeczka