grzyby w occie - 781 przepisów (strona:31/53)

Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 181

wcześniej zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½  łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez

Smaki Ewy
Prawdziwki leśniczego 118

Marynowane prawdziwki , przepis od znajomego leśniczego Składniki prawdziwki woda i ocet w proporcji 4:1 cukier - zależnie od smaku listek laurowy - po 1 do każdego słoika ziele angielskie pół marchewki pokrojonej w krążki na 1 l zalewy 1 mała cebula Przygotowanie   Grzyby oczyściłem i opłukałem na sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem

R'n'G Kitchen
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 223

Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy(...)wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. Na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów

SzczyptaSmaQ
Czwartek: Zdrowa sałatka z makaronu soba 117

japońsku Makaron soba z fasolkami, groszkiem i grzybami Składniki: 100 g makaronu soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka(...)przeciwnym wypadku makaron poskleja się). Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Boczniaki porwij na mniejsze kawałki i wyłóż na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż kilka minut aż grzyby przyrumienią się. Zdejmij z patelni. Krok 3 Przygotuj dresing. Przełóż wszystkie składniki do szczelnie zamykanego słoiczka i energicznie potrząsaj aż płyn zmieni się w gładką emulsję. Krok 4 Przełóż makaron

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z kiszonymi kurkami i zielonymi warzywami 180

musiałam doprawiać całości octem. Dużo pachnącej zieleniny to idealne wykończenie takiej pysznej sałatki kartoflanej, którą można zjeść o każdej porze i przy każdej okazji. Jestem pewna, że będzie Wam smakować! Przepis na kiszone kurki znajdziecie TUTAJ (klik, klik) i zachęcam Was do ich zrobienia - to proste i naprawdę pyszne. pyszna sałatka z ziemniaków, kiszonych grzybów, groszku zielonego i fasolki szparagowej

Smaczna Pyza
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 197

wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego albo 1 łyżka octu ryżowego (lub) winnego(...)łyżki oleju sezamowego, wrzuć mięso, papryczkę chili i smaż mieszając intensywnie przez 1-2 minuty, aż mięso się usmaży. Ściągnij z woka i wrzuć na niego kapustę i grzyby. Smaż około 1 minuty. Dodaj z powrotem mięso, wymieszaj. Przełóż do misy. Krok 4 Rozgrzej ponownie wok, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć makaron i podgrzewaj mieszając intensywnie. Smaż pół

Niedzielny kucharz
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 234

Przepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie

sierotka maRysia w kuchni
Pieczeń z dzika 208

łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina  0,10 litra octu winnego  3 ząbki czosnku (utarty z solą(...)pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika

Świat Domowej Kuchni
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 217

podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki  średniej 1 por 1 cebula  4 ziarnka  goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki soli(...)wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją  zebrać. Gotujemy 15 min. Dodajemy suszone owoce które należy wymoczyć w gorącej wodzie oraz grzyby tak samo wymoczone.  Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się. Dodajemy wszystko do wywaru, całość gotujemy na wolnym ogniu

kgwjanczewo
Wołowina z warzywami na ostro 184

papryczki chilli (można użyć więcej w zależności od tego jak ostre dania lubicie) ·         4-5 grzybów mun pociętych w paski ·         około 4 plastry ananasa ·         kilka różyczek brokułów mrożonych lub świeżych(...)łyżki sosu sojowego jasnego ·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego ·         1 łyżka octu ryżowego ·         1 kieliszek wiśniówki lub wódki ·         ½ szklanki zalewy z ananasa

Mania Gotowania
Wielka księga słoików 173

przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą

GRUBY WAŁEK
XV edycja warsztatów z gwiazdą – Martyna Chomacka i Lorek Zedju 195

łyżeczki mleczna czekolada do starcia ocet balsamiczny ok. 170 g. Naturalnie owocowe od Stovit – wiśnia Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie paseczki zalać wrzącą wodą, przecedzić. Cebule zasypać cukrem, dobrze ugnieść i odstawić do puszczenia soków. Buraki pokroić w dość drobną kostkę dodać do cebuli z sokiem który puściła, doprawić do smaku octem balsamicznym. Na koniec dodajemy wiśnie delikatnie mieszamy(...)Wrzucamy nasze grzyby i pozwalamy im odparować. Po mniej więcej dwóch minutach smażenia dodajemy śmietankę i sprawdzamy smak. Dodajemy tymianek. Redukujemy odrobinę, jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę i łączymy nasz sos z makaronem. HUMMUS BURACZANY pół puszki cieciorki w zalewie Eko Wital odrobina (2 łyżeczki) maślanki OSM Krasnystaw 1 łyżeczka octu 1 pieczony burak

Słodkie okruszki
Domowy sok pomidorowy 199

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce 171

Marchewki ·        Pieprz ·        Sól ·        Odrobinę octu ·        Szczypta cukru ·        2 łyżeczki maki pszennej Składniki na farsz: ·        ½ cebuli ·        10 dag pieczarek(...)cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 5.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.    Następnie dodajemy pokrojoną szynkę. 7.    Paprykę oraz ogórki kroimy drobno dodajemy do grzybów. 8.    Wlewamy sos paprykowy 9.    Farsz nakładamy na środek mięsa i zawijamy w roladę

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania