grzyby w occie - 781 przepisów (strona:35/53)

Kapusta z grochem 151

jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz

Kulinarne przemyslenia
Smażone sowy w zalewie octowej 192

międzyczasie, cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnuszka wlać wodę, zagotować ją i obgotować pokrojoną cebulę (gotować kilka minut). Odcedzić ją. Do garnka wlać wodę (2,5 szklanki), ocet i dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy oraz gorczycę. Na sam koniec wsypać sól oraz cukier. Przygotowaną zalewę gotować około 15 minut na średnim ogniu. Na sam koniec(...)przekładać kawałki smażonych sów i cebulę. Układać bardzo ciasno. Na sam koniec wlać zalewę. Od razu zakręcić słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Od lewej strony: smażenie grzybów i przygotowywanie zalewy octowej Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 221

rondelku, mieszamy ją z łyżką octu. Robimy “wir” (mieszając wodę) i delikatnie wlewamy najpierw jedno jajko. Gotujemy je 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową. Powtarzamy tę czynność z resztą jajek. Porcje ciepłej kaszy rozkładamy do misek, do każdej porcji wlewamy po łyżce oleju rzepakowego i mieszamy. Następnie na wierzch kładziemy: kilka smażonych grzybów, łyżkę serka Almette z ziołami

Poezja smaku
Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 389

ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii i papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty) 2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki)  2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka soli 1/4 szkl. cukru 1/4 szkl. octu spirytusowego (10%) Przygotowanie: Kapustę poszatkować

Codziennik Kuchenny
Marynowane skarby jesieni 105

czas jeszcze towarzyszą obfite zbiory grzybów, to oczywiście nie mogło być inaczej. Marynuję. Niewielkimi porcjami, ale kilka niedużych słoiczków się uzbierało, a mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec. Mój przepis to wypadkowa podpatrzonych przepisów mojej mamy i cioci, oraz własnych przemyśleń, no i oczywiście tego, co lubię. Grzybki są średnio octowe, lecz oczywiście ocet jest wyczuwalny, przyprawy i cebulka

Pichceniomania
Pieprz 183

rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone

Pomysłowa kuchnia
Kaczka po tajsku 287

fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5-6 łyżek sosu ostrygowego świeża kolendra lub natka pietruszki ocet ryżowy sól   Warzywa rozmrażamy

Zawsze głodna!
Bigos à la staropolski. 179

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować nieświeże składniki wykorzystane do sporządzania potraw! Ale w tym przepisie wszystkie składniki są świeże, a Bigos à la staropolski jest po prostu przepyszny, aromatyczny, do tego bardzo sycący

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bruschetta z pomidorami lub pieczarkami 250

Z POMIDORAMISkładniki:1 pomidor pokrojony w drobną kostkę4 oliwki pokrojone w drobną kostkęplasterek cebuli posiakany w bardzo drobną kostkęszczypta czosnku, soli i pieprzu1 łyżka oliwy z

W kuchni wieczorem
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 130

równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć z ognia, dodać kapustę, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym, ewentualnie solą i pieprzem, dodać olej (jeśli używany był rosół nie jest to konieczne). Gorącą zupę rozlać do miseczek i podawać posypaną cebulką dymką. Smacznego! Bulion nie wymagać będzie(...)cienkiej gazie i dokładnie związane nitką. Paczuszkę z przyprawami należy wówczas wrzucić do gotującego się bulionu i usunąć przed dodaniem jajek. W wersji ekspresowej można zrezygnować z dodania grzybów i użyć mielonych przypraw. Należy wówczas w garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek, imbir i papryczkę, przesmażyć przez minutę, dodać mielone przyprawy i kontynuować smażenie przez dalszą minutę. Wlać bulion

Even Better Food
Wigilijna kapusta z grochem 144

Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj

Kulinarne przemyslenia
Kanie faszerowane gulaszem i kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą 140

Wymyśliłam danie iście królewskie a zdarzyło się to tak: byliśmy na grzybobraniu i nazbieraliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kani - czubajka kania . Już brakło mi pomysłów co z

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem 155

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża

Nie tylko w kuchni
San Thai - oryginalna kuchnia tajska w Warszawie 93

sosem na bazie octu i cukru z dodatkiem sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie i kolorowe, a przy okazji wspaniale chrupią i smakują. Po przystawkach przychodzi kolej na zupy. Ja wybieram moją ulubioną Tom kha z kurczakiem, a kelner poleca nam jeszcze zupę z kaczki. TOM KHA, tradycyjna tajska zupa z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, grzybami, galangalem, pomidorkami cherry

Kulinarne przygody Gatity
Kwaśnica góralska 120

pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dokładamy ją do wywaru i żeberek, dokładamy razem z wodą w której się gotowała. Dolewamy sok z kapusty i wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem. Próbujemy. Jeśli za mało kwaśna, dolewamy soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie to od biedy sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym

ladykitchen