Elegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką. SKŁADNIKI: (na dwie porcje
Pyry na GazOprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1
Z miłości do słodkościmusztardy 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok. Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście(...)dusimy około 5 minut. Odsączamy ogórki i kroimy w malutką kostkę, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą, dwoma łyżkami octu z ogórków, cukrem, solą i pieprzem. Wlewamy to powoli do naszego sosu, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy ogórki z cebulą, całość jeszcze raz mieszamy i danie gotowe do podania
KasiaiKrzysiu.plna kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka
Gotowanie jest łatweKanie czyli czubajki kanie obrodziły w tym roku tak że jak weszliśmy do lasu to miałam wrażenie że ktoś z nieba je rozsiewał. Prawdziwy dywan z
Moje Małe Czarowaniezrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych(...)drobną kostkę, podsmażamy boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze
BaRepasŚliwki obrodziły w tym roku i to nie tylko węgierki. Starsi ludzie powiadają, że jeśli jest urodzaj na śliwki, to w lesie mnóstwo grzybów. Coś w tym być musi:). Kiedy zjawiam się na pobliskim bazarku i widzę te ilości dorodnych owoców, nie mogę się oprzeć pokusie i kupuję je w dużych ilościach. Potem wyszukuję w książkach kucharskich oryginalnego, sprawdzonego sposobu(...)śliwkę węgierkę! Cała kuchnia w śliwkach:). Na kuchence smażyły się stopniowo powidła, gdzieś tam w kącie dojrzewały śliwki w zalewie do suszenia , a obok w szklanym naczyniu śliwki w occie z winem. Karteczki z przepisami wylądowały na lodówce i tylko wykreślałam na nich miniony dzień przygotowywania:). Dzisiaj mowa o śliwkach w occie na zimę. Autorka przepisu Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje
Leśny Zakąteksmażymy na maśle cebulkę i czosnek na małym ogniu (3-4 minuty). Nie chcemy aby było brązowe. Dodajemy grzyby, i smażymy dalej 3-4 minuty, mieszają wszystko. Kiedy grzyby są gotowe, dajemy pokrojony na małe kawałki pomidor i pietruszkę, mieszamy, dodajemy wino i trochę wody. Trzymamy jeszcze 2-3 minuty na ogniu, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę(...)twarogiem albo z bryndzą i odrobiną oliwy. Dekorujemy talerz. SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC na bazie wina (3 porcje) -250 ml białego wina wytrawnego -2 łyżki octu jabłkowego -2 liście laurowe – ziele angielskie -szczypta soli i pieprzu – 200 gramów masła od OSM Krasnystaw – kilka łyżek śmietany 30% lub 36% od OSM Krasnystaw -pęczek szparagów zielonych
Słodkie okruszkirzecz na świecie. Czas przygotowania : 10 minut Czas smażenia : 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskiej, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Godziłoby się dodać jeszcze jeden: kaczkę, Filety l’Orange to klasyczne danie kuchni francuskiej, niezwykle łatwe do zrobienia, a przy(...)przepisem wyjdzie Wam i jedno i drugie. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz i sól Sos 4 łyżi cukru 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego Sok z 4 pomarańczy 1 mała szalotka drobno posiekana Filety wykrojone z jednej pomarańczy 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki masła Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od sosu
Niedzielny kucharzżołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit -wpływa kojąco na układ nerwowy -skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami -łagodzi objawy astmy -zmniejsza poziom cholesterolu -łagodzi objawy migreny Hodowla grzyba herbacianego Potrzebujemy więc: -litrowy słój z gazą/chusteczką higieniczną z dziurkami oraz gumkę do przykrycia słoja na wierzchu, aby dochodziło powietrze do środka -grzybek dobrze umyty po poprzedniej fermentacji(...)bardzo letnia). Dolej teraz zaczyn i umieść umyty grzybek w słoju. Słój przykryj gazą lub chusteczką higieniczną z dziurkami, aby dochodziło do niego powietrze (tak jak robi się np. ocet jabłkowy). Odstaw słój jakieś ciemne ale i ciepłe miejsce. Optymalną temperaturą dla fermentacji herbaty jest temperatura pokojowa (ok. +20 stopni Celsjusza lub więcej). Nie wynoś go do piwnicy, zamiast tego
Anioły w kuchniPodaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół. Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad
Moje Małe Czarowanietakiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników(...)buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku.Teraz barszcz gotuje się na delikatnym ogniu aż do miękkości buraków.Po ugotowaniu przecedzam wszystko - buraki przydadzą się na kolejną sałatkę ;)Doprawiam solą, pieprzem, octem winnym i odrobiną majeranku. Doprawionego barszczu już nie gotuję lecz tylko podgrzewam. Jeśli go zagotujemy, wtedy straci swój piękny kolor :)Taki własnie jest mój świąteczny barszcz
Codzienna kuchnia niecodziennaFasolka szparagowa to bogactwo wielu witamin, m.in. błonnika, wit. A,C,K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ma niewiele kalorii, a jest bardzo
Z miłości do słodkościbędzie miał wyrazisty buraczany smak, a aromat przypraw wypełni wam cały dom. Przygotowanie barszczu zaczynamy dzień przed Wigilią. Przed podaniem wystarczy go zagrzać i ostatecznie doprawić. Uszka zamiast z grzybami leśnymi są z pieczarkami, dzięki czemu będzie można je podać także maluchom. Barszcz z uszkami z tego przepisu można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. Poniżej znajdziecie też przepis(...)dużych buraków 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera kawałek pora (około 15 cm) 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majeranku (opcjonalnie) cytryna do smaku Składniki na uszka wigilijne dla dzieci: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 cebula 250 g pieczarek Przepis
Dieta bez mlekasiebie) sól do smaku - nie dałam Słodki sos chili do maczania: 2-3 malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sos zrobiłam na ciepło, żeby wydobyć aromat z czosnku i chili, a także dlatego, że lubię(...)słoiczka, zamknęłam i zostawiłam do wystygnięcia. Podawałam zimny do sajgonek. 1 . Mój farsz warzywny - starłam warzywa na tarce w "julienne" - drobniutką zapałkę, pora w wąskie paseczki. Namoczone i osuszone grzyby podsmażyłam krótko z dymką i imbirem na silnym ogniu, dolewając po łyżce sosu rybnego i sojowego. Dodałam do warzyw razem z kiełkami i szczypiorem, wymieszałam ze sparzonymi kiełkami
Kuchnia Prezydentowej