grzyby w occie - 781 przepisów (strona:40/53)

Żurek Wielkanocny 162

polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr(...)boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka śmietanki 12% 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie:  2 marchewki 1 natka pietruszki

ClauditteMissCooking
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 228

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo

Codziennik Kuchenny
karkówka z pieczarkami i groszkiem 165

łyżki domowego maggi szczypta majeranku sól, pieprz sposób przygotowania Karkówką kroimy w grubą kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy  je pieprzem, solimy, oraz doprawiamy dwiema łyżkami octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwanaście godzin. Na rozgrzaną  dużą patelnię ( z przykrywką) wlewamy cztery łyżki oleju i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojone w drobną(...)łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy na dużym ogniu, przez pięć minut a następnie przekładamy grzyby do garnka z karkówką. Do mięsa dodajemy jeszcze groszek, doprawiamy szczyptą majeranku, solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i po ponownym zagotowaniu podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Kurczak z cytryną i pieczarkami 203

cytryny - przyprawa ziołowa do grilla - świeży imbir - 2 łyżki octu balsamicznego - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 g pieczarek Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy(...)cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ryba w zalewie octowej 200

posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju  z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka wlewamy ocet,wodę i mieszamy gotujemy na małym ogniu. Następnie obraną cebulę i pokrojoną w piórka,liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy cukier najpierw pół łyżki wymieszać musimy tak by cukier się(...)tygodni zachowując świeżość i wspaniały smak. Super pomysł w szczególności jak jadę z rodziną na biwak. Wekowanie sposób: nie odnosi się ono tylko do ryb,również do mięsa,bigosu,grzybów itd. Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami  (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą

Viola cooks with passion
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 208

lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory(...)łyżeczka cukru 1 łyzeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki mozarella parmezan po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii sos curry 4 łyżki jogurtu

DefinicjaSmaku
Czwartek: Zdrowa sałatka z makaronu soba 162

boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki chili 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego(...)przeciwnym wypadku makaron poskleja się). Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Boczniaki porwij na mniejsze kawałki i wyłóż na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż kilka minut aż grzyby przyrumienią się. Zdejmij z patelni. Krok 3 Przygotuj dresing. Przełóż wszystkie składniki do szczelnie zamykanego słoiczka i energicznie potrząsaj aż płyn zmieni się w gładką emulsję. Krok 4 Przełóż makaron

Niedzielny kucharz
Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką 228

okazji tworzenia nowych przekąsek na Sylwestra powstały pieczarki faszerowane cebulką w chrupiącej panierce :) Mam nadzieję, że zasmakują Wam równie bardzo, jak te poprzednie :) A dla fanów przetworów w occie polecam: pieczarki panierowane w zalewie octowej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki: 9 dużych pieczarek – ok. 400 g 1 mała cebula – ok. 70 g 3 średnie jajka(...)oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Następnie dorzucić trzonki pieczarek, doprawić solą i pieprzem, smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser Królewski (lub Gouda) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Farsz z trzonków pieczarek i cebuli wymieszać z serami (Parmezan i Królewski

Kulinarne Przeboje
Sajgonki z mięsem wieprzowym 148

Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 50 g kiełków brokułu 1 posiekana w kostkę cebula 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 30 g grzybów mun (grzyby moczymy we wrzątku – odcedzamy, studzimy, siekamy) 100 g makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę kroimy żeby kluseczki były krótsze) 1 jajko sól(...)odsączyć tłuszcz. Aby były bardziej chrupiące można je usmażyć później jeszcze raz   Podajemy z sosem rybnym lub sosem z: sosu sojowego 6 łyżek oleju sezamowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka     Artykuł Sajgonki z mięsem wieprzowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 196

dzien wczesniej wieczorem(bedzie bardziej aromatyczny).Jesli tego nie zrobilismy gotujemy w wigilie razem z pozostalymi dwoma wywarami,bo na barszcz skladaja sie trzy wywary:grzybowy,buraczany i warzywny.°Grzyby ugotowac do miekkosci,odcedzic.Wywar grzybowy posolic do smaku i doprawic pieprzem.Odstawic na bok.° Ugotowac wywar z burakow.Buraki pokroic w kostke,cienkie talarki lub zetrzec na tarce.Zalac 2 l wody(...)dodac od barszczu.°Wlac zakwas z burakow,najlepiej dolewac stopniowo,za kazdym razem kosztujac,czy ilosc jest juz wystarczajaca.Jesli nie przygotowalismy zakwasu z burakow,dodac po prostu1-2 lyzki octu.°Barszcz doprowadzic do wrzenia,uwazajac by nie zagotowac,bo straci piekny,rubinowy kolor.°Choc wszystkie wywary byly doprawione sola wczesniej sprawdzic,czy ilosc soli jest wystarczajaca.Doprawic na koniec cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki kanapkowe po zbójnicku do słoików 357

słodkiej papryki w  proszku łyżeczka ostrej papryki w proszku (można użyć też świeżej chili; na tę ilość ogórków użyłabym dwóch odmiany jalapeno lub trzech peperoncini) Zalewa 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody łyżka soli łyżeczka pieprzu ziarnistego 6 ziaren ziela angielskie 6 ziaren jałowca gorczyca biała Ogórki dobrze umyć i pokroić wzdłuż. Wrzucić do dużej(...)zalać wodą do wysokości szyjek, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 3-5 minut. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków na zimę 224

skóry i pokroić na plastry. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z solą , cukrem , octem i olejem . Składniki sałatki przełożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli(...)wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki rydze po cygańsku ogórki curry polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem

Codziennik Kuchenny
Kiełbasa w regionalnych daniach 154

jesień ma swoją magię. Jesienią chętniej sięgamy po dania syte i rozgrzewające. Jesień to czas na dania rozgrzewające i przede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia(...)pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna specyfika, a także bogactwo smaków i aromatów stanowi najwyższą, autentyczną i wyjątkową wartość tych okolic

Codogara
Czosnek marynowany z ostrą papryką lub ziołami 265

papryczkę). Do drugiego słoiczka dołożyć po łyżeczce ziaren pieprzu i po łyżeczce ziół prowansalskich. Dodatkowo do każdego słoiczka wlać 3 łyżki oliwy. Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Wrzącą zalewą uzupełnić słoiczki do wysokości około 1-1,5 cm od brzegu. Słoiki zakręcać i ustawiać do góry dnem. Kiedy przestygną powinny być zamknięte. Czym różni(...)wszystko co z Chin jest byle jakie, nie uogólniajmy. Jednak żywność, która musi przebyć tak długą drogę, musi być zabezpieczona w jakiś sposób przed zepsuciem. Stosuje się opryski przeciwko grzybom i pleśniom, a one przecież odkładają się w roślinach i nie są obojętne dla naszego zdrowia. (Zwróćcie uwagę, że chiński czosnek nie kiełkuje...) Sama hodowla czosnku na tak masową skalę

Codzienna kuchnia niecodzienna
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 222

smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. W oryginale było, by rozwinąć folię spożywczą ułożyć na niej plastry szynki na zakładkę, na nich rozsmarować grzyby, ułożyć mięso i wówczas wszystko razem ciasno zwinąć. Pakunek włożyć na ok.20 minut do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, odwijamy z folii i przekładamy na rozwinięte ciasto francuskie, zwijamy bardzo(...)zimno, np. sosem bearnaise lub sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu (ja przygotowuję go na bazie majonezu z dodatkiem musztardy dijon lub kcyńskiej pałuckiej, kilkoma ząbkami czosnku, odrobiny octu jabłkowego i estragonu)       soczysta, lekko krwista, idealna Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania