grzyby w occie - 781 przepisów (strona:34/53)

Rydze na maśle 62

Mleczaj rydz to zdecydowanie najsmaczniejszy grzyb rosnący w Polsce. Występuje od sierpnia do listopada, ale niestety z roku na rok coraz trudniej znaleźć go samemu w lesie. Na szczęście od czasu do czasu można trafić w sklepie na mrożone. W Polsce najczęściej się je marynuje w occie, ale nic nie zastąpi smaku rydza po prostu smażonego na maśle jaki pamiętam

Milion Smaków
Podkarpackie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami 183

suszonych grzybów będą dobrym wyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach) 5 średnich ziemniaków 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka 2 szklanki bulionu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku Z kapusty usuwamy głąb. Do głębokiego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy ją, dodajemy łyżkę octu (dzięki czemu liście(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Do gołąbków polecam s os z suszonych grzybów ! Zapraszam również na podkarpackie podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i z suszonymi grzybami Oraz na gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami

Trzeci talerz
Sushi krok po kroku 226

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego. W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach(...)grzybów, mało ryżu, dużo wypełnienia MAKI - zobaczymy niżej, gdyż na nie podajemy wam przepis. Składniki dla 3-4 osób: 200 gram ryżu do sushi 200 gram łososia wędzonego świeży tuńczyk, krewetki, paluszki krabowe krewetki 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 1 avocado szczypior sałata sezam może być mango, ananas 4 arkusze nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego

Życie zaczyna się w kuchni
Marynata octowa 99

białej gorczycy. Przygotowanie marynaty  Zagotować wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Gotować ok. 10 minut. W razie potrzeby można dosolić lub dosłodzić. W zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Zobacz także: Jak marynować leśne grzyby  zimowa sałatka z zielonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Gotujemy i jemy
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 184

pieczarkach roztopiłam plastry sera koziego, który z grzybami tworzy bardzo zgrabny duet smakowy, a moje burgery przeobraził w cheeseburgery :)  Jeżeli nie możecie dostać sera koziego w plastrach, zastąpcie go serem żółtym z mleka krowiego albo mozzarellą.  Zwieńczeniem moich pysznych wege kanapek jest czerwona cebula karmelizowana z czerwonym winem, miodem, octem balsamicznym i ziołami prowansalskimi. Jej, ale to jest

Chilli Czosnek i Oliwa
pieczarki na słodko-kwaśno... 205

Składniki: pieczarki 3 kg, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżki, goździki całe 1 łyżeczki, ziele angielskie całe 1 łyżka, liście laurowe 4 sztuki, ocet 10 % 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. 131

już jesień i okres grzybowy, bardzo lubię chodzić do lasu i zbierać grzyby ale jeść je to już nie bardzo. Grzyby z reguły są ciężko strawne i nie zbyt zdrowe wciągają wszystkie toksyny z ziemi. Jedynym grzybem pysznym i zdrowym jest boczniak.    Boczniaki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. Wykazano, że w 100 g suchej(...)Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg ładnych boczniaków 9 cebul 1 kg marchewki 2 łyżki  domowej vegety 1 łyżka soli 2 łyżki pieprzu 1 łyżka cukru 3 łyżki octu  3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka oleju Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy.Boczniaki i warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka, boczniaki

Sama słodycz i szczypta chili
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 75

sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżki mielonego pieprzu i pół szklaki wody. Wymieszaj całość, żeby rozpuścić cukier. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na patelnię boczniaki (większe możesz porwać rękami na mniejsze kawałki), smaż na intensywnym ogniu przez 4-5 minut, często mieszając. Zdejmij grzyby z patelni i odłóż na bok. Krok

Niedzielny kucharz
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 94

sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżki mielonego pieprzu i pół szklaki wody. Wymieszaj całość, żeby rozpuścić cukier. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na patelnię boczniaki (większe możesz porwać rękami na mniejsze kawałki), smaż na intensywnym ogniu przez 4-5 minut, często mieszając. Zdejmij grzyby z patelni i odłóż na bok. Krok

Niedzielny kucharz
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 145

momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania potrzeba dwa razy tyle, co soczewicy (2 szklanki). Doprowadzamy wodę(...)łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci surowy zapach. Studzimy. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy

Karo in the Kitchen
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 213

przekrojone grzyby słomiane. Uwielbiam tajską kuchnię, przede wszystkim za jej smak a także za dbałość o świeżość produktów i szybkość w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przygotować pyszne i aromatyczne danie. Tym razem zabrałam się za tajskie żółte curry w wersji wegetariańskiej. Zawsze dbam o to aby moje dania były smaczne i zdrowe, a jak przy okazji dobrze(...)duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego

Jemy Pijemy
Grzybki marynowane 119

Składniki: świeże grzyby prosto z lasu :) gorczyca Grzybki oczyszczamy, odcinamy korzonki i myjemy.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i delikatnie studzimy. Ciepłe grzybki umieszczamy w słoikach, do każdego wsypujemy po ok. 1/2 łyżeczki gorczycy.  Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu

kulinarnyswiatdomi
Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach 164

może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa -  owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :)  Składniki: 18 jajek przepiórczych 4 łyżki suszonych buraków 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu winnego 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli

Taste Therapy
Bigos mojego Taty 535

bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu(...)gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy w środku cienką warstwą smalcu – zapobiegnie to przywieraniu składników. Kapustę kiszoną – kiszoną naturalnie, a nie zakwaszaną octem , pysznie kwaśną, nie gorzką – po kupieniu najpierw odciskamy w dłoniach z soku. Sok z kiszenia zbieramy do miseczki. Może się przydać na koniec, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna lub straciła

Karo in the Kitchen
Purée z kalafiora z boczniakami i jajkiem w koszulce 203

własnych sokach, a usmażyły na złoto i chrupko możecie przeczytać w tym poście . Dokładnie w ten sposób szykujemy tutaj boczniaki, na dużej patelni, podzielone na dwie porcje. Gotowe grzyby solimy i pieprzymy do smaku. Kalafiora blendujemy na gładko blenderem łapką, dodajemy do niego oliwę truflową, przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli ząbek czosnku. Wsypujemy(...)połączenia.   Kropka nad i to tutaj jajko w koszulce – przepis, z którego najchętniej korzystam to idealny i idiotoodporny patent Yotama Otolenghi. Nie potrzebne Wam żadne wiry ani ocet, ani zaklęcia czy specjalna modlitwa nad garnkiem. Wlewamy do szerokiego rondla wodę – do połowy jego wysokości. Solimy do smaku i stawiamy na gaz – powinna mocno się gotować i buzować. Jajka wbijamy

Karo in the Kitchen