grzyby w occie - 781 przepisów (strona:29/53)

Borowiki z papryką 119

papryka kolorowa 4 szt  -cebula 0,5 - szkl woda, 0,5 - szkl olej, 3-   łyżki ocet 10 % ziele angielskie listki laurowe PRZYGOTOWANIE: Borowiki średniej wielkości, oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i obgotować przez kilka minut. Następnie grzyby przecedzić, ostudzić, pokroić w szersze paski. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, cebulę obrać i pokroić z papryką

Kuchnia Danusi
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 127

tych, jakiej miękkości warzywa chcemy uzyskać). Upieczone buraczki przepołowić. Posypać grubą solą morską. Polać oliwą i octem winnym, a następnie miodem. I podawać :) Jak widać na zdjęciu wyżej, buraczki piekłam równolegle z pierwszą w tym roku cukinią z pierwszymi tegorocznymi grzybami. W drodze do lub z pracy często w rękach kobiet widzę ostatnio książki Lisy Scottoline . Postanowiłam sprawdzić pióro autorki

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie po lwowsku 99

laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki

R'n'G Kitchen
wigilijna kapusta z suszonymi grzybami 174

użyciu składników o jak najwyższej jakości. Nie nadają się tu więc, wszelkiej maści podejrzane ukwaszane ( czasami za pomocą octu) kapusty, które nader często możemy spotkać w rozlicznych sklepach.  Otóż, aby danie było naprawdę wyborne, należny użyć dobrej, lekko odciśniętej domowej kiszonej kapusty ( kiedy(...)tylko smaku, ale i cennych składników), oraz leśnych grzybów, przypraw, cebuli i masła. składniki  1,5 kg kiszonej kapusty 1 spora cebula 1 marchew dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ja użyłem koźlarzy) 4 łyżki solidne łyżki masła ( ok 80 g) sól, pieprz sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy

Miód i pieprz
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 653

Chicken)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1/3 łyżeczki sody1 jajkoolej do głębokiego smażenia1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzuryż1/2 zielonej części cebulki dymki½ marchewki½ papryki3-4 grzyby mun (opcjonalnie)½ papryczki chili2 łyżki ziaren sezamuMarynata:1 łyżeczka przyprawy 5 smaków½ łyżeczki czosnku granulowanego2 łyżki sosu sojowegokilka kropel oleju sezamowegoSos:1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję wódką(...)drobno posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej

Mania Gotowania
Brak tytułu 173

kolorze miodowożółtawym lub brązowym. Jednak ja najbardziej cenię te malusie grzybki, wielkości 20 groszy - zamarynowane są najlepsze :) Trzony są łykowate, więc się ich nie jada. Opieńki to bardzo smaczne grzyby, nadające się do spożycia praktycznie w każdej postaci. Można zrobić z nich zupę, smażyć na maśle oraz marynować - przyznam się, że ja tylko marynuję ! Podobno doskonale smakują z jajecznicą(...)KANIA, czyli bardziej precyzyjnie - czubajka kania To jeden z najwspanialszych grzybów jadalnych. Najważniejszy jest u niego kapelusz, który osiąga rozmiary 10-40 cm. Najpierw jest on kulisty i równomiernie brązowy, z czasem staje się rozprostowany. Pod koniec na białym tle kapelusza widać pękające łuski.   Czubajka kania to grzyb przyjazny grzybiarzom, bo występuje od wiosny do jesieni, a szukać

kolorowotorcikowo
Żeberka w sosie z kurkami 212

pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie.W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy.Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli

prawdziwe jedzenie
Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 102

produktach o niskim ich stężeniu dalej mogą znajdować się szkodliwe substancje (pestycydy, grzyby, pleśnie, wirusy, bakterie, konserwanty). Niestety Greentest nam tego nie wskaże. Jak zatem je usunąć? Mycie w samej wodzie niestety nie pomoże. Można stosować domowe sposoby , takie jak mycie w wodzie z octem, ale łatwiejsze i wygodniejsze jest tzw. ozonowanie. Do tego celu służy Food cleaner. Czym(...)stanowi problem. Ultradźwięki potrafią usunąć wszelkie zanieczyszczenia stałe, jaja pasożytów, pyły (również <2,5pm) oraz metale ciężkie. Ozon natychmiast usuwa pestycydy, substancje chemiczne, likwiduje bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, likwidując przy tym nieprzyjemne zapachy.” Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze. Wystarczy je włożyć do miski wraz z przedmiotami, które chcemy oczyścić. Następnie zalać zimną wodą z kranu

Moja Delicja
Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake 169

dawna przyrządzam i jadam ryby z grzybami . Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia po azjatycku . Łosoś teriyaki Składniki: na 4 porcje 700 g fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru 2 łyżeczki(...)Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grilla, jeśli masz taką opcję w piekarniku. Pokrój łososia na 4 porcje, posól i skrop sokiem z limonki. Przekrój wzdłuż bok choy. Pokrój grzyby. Ułóż rybę, bok choy i shiitake w żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj składniki na sos i wylej na rybę, bok choy i grzyby. Piecz przez 25 minut w zależności

codojedzenia
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 190

mojego męża, a może jest jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo

Szybko Tanio Smacznie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 181

WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA

Swojskie jedzonko
Domowa musztarda na piwie 135

Musztarda czekała od wczoraj, a właściwie to gorczyca wpijała w siebie piwo i winny ocet balsamiczny. Książka  Wegańska spiżarnia  to aktualnie zupełna  nowość

Apetyczna babeczka
Marynowane rydze 131

umyte i wyczyszczone zalewa: 4 szklanki wody, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, 2 łyżki soli, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, kilka listków laurowych cebula, pokrojona w krążki Przygotowanie: Rydze wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Przygotowujemy zalewę. Do wody wsypujemy sól, cukier, wlewamy ocet, dodajemy pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Doprowadzamy(...)ziaren pieprzu a następnie rydze. Na bokach układamy listki laurowe. Na wierz wykładamy znów cebulę i zalewamy przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy 10 minut. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Na grzyby..” na durszlak.pl

Życie ze smakiem
Makaron z kaczką i boczniakami 210

przygotowałam w woku. Polecam na obiad :) 250g makaronu 2 piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś(...)bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Makarony , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , kaczka , marynata

https:KKuchniaMniam
Marynowane prawdziwki z marchewką i papryką 90

szklanki wody 2/3 szklanki octu 2/3 szklanki cukru 1 i 1/4 łyżki soli Dodatkowo na każdy słoiczek: paseczki z 1/4 czerwonej papryki 1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu ok 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 grubszy plaster cebuli 1 pełna łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy

Kuchnia w czekoladzie