Barszcz: 1 kg buraków 0,5 kg włoszczyzny 120 g jabłek 4 ząbki czosnku 4 łyżki octu Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie całe (kilka ziaren), Liść laurowy, Majeranek otarty Cukier do smaku Krokiety: 4 naleśniki 8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami 2 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek Bułki tartej Olej do smażenia Buraki i włoszczyznę umyć
Menu Zdrowiaogórków korniszonów lub kiszonych 40g grzybków z octu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy *** *** Grzyby odsączamy z zalewy i drobno siekamy *** *** Ogórki również drobno kroimy *** *** Jajka, ogórki
Blog z ApetytemKompot z suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba po grecku Śledzie w oleju Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie Śledzie w czosnku i majeranku Śledzie w kiszonych cytrynach Śledzie skandynawskie Śledzie marynowane w occie Śledź na konfiturze z cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź pikantny z chilli Śledzie
nietylkopasta.plgrzybowy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Teraz już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie. ———– * Wywar grzybowy otrzymamy mocząc przez noc sporą garść suszonych grzybów w niecałej szklance wody. Na drugi dzień można podgotować chwilę grzyby w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić
NiePieprz.plwrzątkiem. Gotujemy a kiedy pojawi się "szum", zbieramy go z powierzchni. Gotujemy do czasu, kiedy grzyby przestaną "szumieć" ( ok. 10 minut ). Zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną wodą. W drugim dużym garnku zagotowujemy zalewę: -3 l wody -1/2 l octu 10% -4 czubate łyżki soli -20 czubatych łyżek cukru -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela
Maminek kulinarnyMarynowane owoce są moim ulubionym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin. Najbardziej lubię gruszki w occie , ale śliwki są zaraz za nimi. Tak, zdecydowanie wolę takie owoce niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby , ale z owocowymi marynatami
Smaczna Pyzalaurowych, cebula pokrojona w krążki Wykonanie zalewy: Do garnka wlewamy wodę , dodajemy ocet i wstawiamy na gaz.Wsypujemy cukier i sól .Obieramy cebule i kroimy w talarki .Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach . Zalewę gotujemy 15 minut. Grzyby: Grzyby czyścimy , twarde małe łebki idą na zalewę . Gotujemy grzyby
Różowa kuchnianależy dokładnie oczyścić z piasku i umyć. Ważne, żeby grzyby myć szybko pod bieżącą zimną woda, żeby zbytnio nią nie nasiąknęły. Z kurek możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną i koperkiem, który może być dodatkiem do różnych mięs lub stanowić osobne danie. Możemy je zamarynować w occie, w zimie będą idealne jako przekąska. Te małe grzybki można(...)kroimy i szklimy na patelni na gorącym tłuszczo. Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szalotki. Smażymy przez 10 minut, aż grzyby nieco zmiękną. W kubku rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Wylewamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę posypujemy natką
Kulinarne przygody Gatityduże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule(...)cukinię, suszone grzyby wraz z płynem, pieprz i ziele. Przykryć pokrywką. Cebulę z dodatkiem sporej szczypty soli podsmażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia (około 15 minut). Przenieść do garnka z kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki ze szczyptą soli i pieprzu (około 5 minut). Dodać do garnka z kapustą. Dodać również jabłka i ocet. Gotować
zadanie-gotowaniepół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka(...)cukinię kroimy w słupki, cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy
Kuchnia od dwojgaVermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy
OstryKęsVermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy
OstryKęsoctu)!2 cebule2 ząbki czosnku2 łyżki tłuszczu1 łyżka vegety2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprzkilka suszonych grzybkówsuszony majeranekPodgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby
Bon Appetit Małgorzatyugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie
Moja Delicjaugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie
Moja Delicja