papryk zdjąć skórki. Dodać je do dyni i patisona razem z sosem, który utworzy się we wgłębieniach papryk. Do warzyw dodać czubrycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną i ocet. Całość zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Porcję na 3 dni odstawić do lodówki. Resztę pasty włożyć do słoiczków, zakręcić i zapasteryzować - do garnka(...)góry dnem. Po 10 minutach odwrócić i pozwolić, by słoiczki powoli stygły. Przechowywać w ciemnej i chłodnej piwnicy. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej
Weekendy w domu i ogrodzie200ml śmietany tłustej 2 -3 łyżki chrzanu Sól Buraki kroimy w cienkie plastry, razem z soczewicą i czarnuszką wrzucamy do garnka. Zalewamy sokiem z jabłek, 4 łyżkami oleju lnianego, octem jabłkowym i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Dolewamy sok z buraków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy(...)krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych podgrzybków Olej rzepakowy
karmelowypół cebuli olej do smażenia sól pieprz majeranek estragon 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe naszą pastą grzybową. Tniemy przy pomocy(...)buraki ugotowane lub upieczone 1 szkl zakwasu z buraków wywar ryby lub rosół ok 2l. sól pieprz listek laurowy 1 cebula 3-4 grzybki ziele angielskie cukier ocet jabłkowy Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i zasypujemy 1 łyżką cukru oraz dodajemy 1 łyżkę octu. Odstawiamy na kilka godzin. Wywar przygotowujemy w garnku, dodajemy listek laurowy , ziele angielskie , grzybki
Gotowanie jest łatwekażdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii(...)czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi listkami i kwiatami. Listki urozmaicą surówki lub zastąpią sałaty, kwiaty ożywią każde danie, a z nasion możecie przygotować domowe kapary w occie jabłkowym (domowej produkcji oczywiście :) ).Czas przygotowania: 45 minutPorcje: 2Składniki:• 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą
SzczyptaSmaQDziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs! To danie(...)łyżeczka FARSZ: * grzybki mun- 2 szt * zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g * dymka – 1 mały pęczek * olej roślinny – 2 łyżki * ocet ryżowy – 1 łyżeczka * sos sojowy – 1 łyżka * świeżo mielony pieprz – do smaku * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek SŁODKI SOS CHILI: * papryczka chili – 1 szt * woda
Ostra na Słodkodzisiaj przychodzę do Was z przepisem trochę mało świątecznym. Ale z drugiej strony Wigilia zawsze kojarzyła mi się z grzybami. I to grzybami w każdej postaci. Ale takie grzyby jeszcze u mnie na wigilijnym stole nie zagościły. Ale może w tym roku... Gdy trafiłam na poniższy przepis na stronie local-foodie.pl , wiedziałam, że muszę go wypróbować. Teraz muszę trochę poczekać(...)składniki: 1 kg (lub więcej) jak najmniejszych pieczarek, 5-6 dużych cebul, 2 duże ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego (najlepiej własnej roboty), Zalewa: 6 szklanek wody, ½ - 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru (jeśli wolicie mniej słodką zalewę, to wystarczy ½ szklanki cukru), ½ szklanki oleju, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, 1 łyżkę ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę soli. Słoiki
blog.moje-pasje.infoswoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić. Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło by do tych dań nic nowego. Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj ) lubią prawie wszyscy, pomyślałem, że może(...)wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane nam pierogi z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami to tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość. Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi
Jacob Tastesgłównie do deserów, niemniej jednak również może towarzyszyć potrawom obiadowym i na kolację. Do jakich dań można podać białe wino? owoce morza ryby wędliny pasztety i wątróbki drób sery grzyby (poza prawdziwkami) Należy pamiętać również o tym, aby wino podawać w odpowiedniej temperaturze. Wino białe wytrawne, lekko wytrwane, półwytrawne, powinno się podawać w temperaturze od 8 do 12 stopni(...)wino lżejsze, czyli białe, a potem cięższe, czyli czerwone w przypadku potraw w sosie to sos ma decydujący wpływa na wybór wina do wina nie należy podawać potraw z octem, unika się też jajek, szpinaku, zup, karczochów i czekolady białe wina serwuje się w kieliszkach wyższych niż do wina czerwonego kuchnie lokalne należy podawać z lokalnymi odmianami wina, dlatego też
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro o tej porze będę powracać z pasterki... o matko kiedy(...)anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych 2 cebule olej ocet 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki. W naczyniu (koniecznie z pokrywką) układamy 4 liście laurowe
Kuchenne aromatyNigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy
Kuchnia w czekoladzieoliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych(...)sojowy lub zwykły) 200 ml śmietanka sojowa 200 ml wersja light: jogurt naturalny niskotłuszczowy 400 ml Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Śledzie odsączyć z oleju
głodny alergiknastępnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa(...)składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób. Sos podstawowy 4 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki
W kuchni wieczoremSkładniki : woda, tofu (woda, soja, substancje wiążące: chlorek wapnia I chlorek magnezu), gotowane ziaeno soi, cebula, okej rzepakowy, drożdże inaktywowane (drożdże, ekstrakt słodowy), skrobia, musztarda (woda, ziarno gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), sól. Cena: 3,99zł/115g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 144 kcal Tłuszcz: 9,1 g / w tym kwasy nasycone: 1,0 g Węglowodany(...)love vege Pasztet z pieczarkam i Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca gotowana 40%, pieczarki 22%, olej rzepakowy, cebula, woda, seler, pietruszka, skrobia kukurydziana, błonnik (grochowy i bambusowy), sól morska, grzyby suszone, aromaty naturalne, kurkuma. Cena : 5,49zł/180g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna:205 kcal Tłuszcz: 13 g / w tym kwasy nasycone: 0,9 g Węglowodany
Zielona Kuchniamodele gazowe są o wiele trwalsze. Nie ma w nich grzałek, które są narażone na przepalenia, a usuwanie kamienia z dna czajnika gazowego jest proste – wystarczy użyć mieszanki octu, sody i kwasku cytrynowego, a osad zniknie bez używania środków chemicznych. Żeliwny czajnik na gaz może być wykorzystywany jako imbryk do eleganckiego podawania herbaty. Wystarczy ustawić go na stoliku kawowym(...)retro Czajniki gazowe z oferty https://naczynia.olkusz.pl cechują się pięknym wzornictwem w stylu retro. Naczynia są pokryte trwałymi farbami w różnych kolorach, a także ozdobione tradycyjnymi wzorami – kwiatami, grzybami, ptakami, owocami jesieni lub ponadczasowymi paseczkami. Zdobienia przywodzą na myśl dom babci, dlatego czajniki gazowe w stylu retro świetnie wpisują się w aranżacje w stylu wiejskim. Powszechnie używa się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!