grzyby w occie - 781 przepisów (strona:20/53)

Sajgonki pieczone w piekarniku 326

sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki   wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy

Mania Gotowania
Ramen wołowina/ indyk 142

doprawienia 2-3 gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sambal oelek 2,5 litra wody Topping: 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym(...)minut. Następnie przekładam zawartość blaszki do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, wodorosty, grzyby, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie i zalewam zimną wodą. Wywar gotuję przez 3,5- 4 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie przelewam wywar przez sito, doprawiam sosem sojowym i octem ryżowym. Dodaję sambal oelek i mieszam. Porcję wywaru podaję z powyższymi składnikami toppingu

Mango Papaja
Polewka grzybowa kaszubska 135

razy.  Zupa wspaniała i niezwykle prosta!Składniki:     2 l.wody     suszone borowiki (20g)     1/2 kg ziemniaków     łyżka octu     listki laurowe,ziele angielskie     sól     pieprz     szkl.śmietany 30%     2 łyżki mąki(...)Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości. 2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja

Apetyczna babeczka
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 215

samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz:250g boczniaków1 cebula3 ząbki czosnku1 pęczek natki50g orzechów włoskich2 łyżeczki octu balsamicznego1 łyżeczka masłasól, pieprzsos:1 jogurt nisko tłuszczowy1 gałązka tymiankusól i pieprz  Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy(...)Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 111

takich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam!  składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i  pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego(...)patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki

Stare Gary
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 176

takich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam!  składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i  pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego(...)patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki

Stare Gary
Domowe marynowane podgrzybki 122

przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika). 2. Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 116

łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym(...)przykryciem a na to miejsce wstawić dynię na ok 20 min. Mięso sprawdzić widelcem, kiedy juz jest upieczone wyjąć, Przełożyć na półmisek a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać grzyby, szczyptę estragonu, dolać ok pół szkl wody i zagotować, następnie dodać śmietanę i zredukować sos, można zagęścić żółtkiem lub mąką

Gotowanie jest łatwe
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 183

limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego.Posypujemy świeżą kolendrą.Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około 10-15minut.Makaron zalewamy wrzątkiem, po około 5minutach jest już gotowy. Podajemy posypany kolendrą

SMYKWKUCHNI
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 240

cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić w talarki. Grzyby ugotować w 1 litrze wody

Tradycyjna Kuchnia
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 163

składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej

Kuchnia MagdaLeny
30 przepisów do przygotowania w grudniu 153

płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy

Moja smaczna kuchnia
Marynowane podgrzybki 109

Blueberry Corner by "jagodzianka" Podgrzybki to wdzięczne grzyby. Bo są ładne, smaczne, dobre do duszenia, suszenia i do octu. Z ostatniego grzybobrania mam dwa … Przeczytaj cały artykuł Post Marynowane podgrzybki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kanie w zalewie octowej 204

masło  sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego     Przygotowanie   Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem(...)żeby były bardzo mocno rumiane. Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni. Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut. Usmażone grzyby ułożyłem ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy. Gdy słoik był prawie pełen dolałem jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte, mocno zakręciłem. Gorąca zalewa

R'n'G Kitchen