grzyby w occie - 781 przepisów (strona:17/53)

Śledzik po wileńsku 145

dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu

w mojej kuchni
rydze w occie 133

cebula sól zalewa szklanka wody, szklanka octu - 5%, 20 - 25 g (łyżka) soli łyżeczka cukru, łyżka ziarenek gorczycy  3-4 listki laurowe, 6-7 szt. ziela angielskiego, 10 szt. pieprzu czarnego w całości, dodatkowo - 2  cebule (przekroić na pół i pokroić na drobne plasterki) przygotowanie Słoiki wyparzyć. Przygotować grzyby. Obciąć ogonki, odrzucić grzyby zepsute. Rydze opłukać(...)Przełożyć do naczynia z zimną wodą i ostudzić, odsączyć. Przygotować zalewę:  Zagotować szklankę wody ze szklanką octu oraz z przyprawami.  Ostudzić. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Na dnie każdego słoika ułożyć  trochę cebuli, na niej układać dosyć ściśle grzyby -  do 3/4 wysokości słoika.  Zalać ostudzoną  zalewą tak,aby przykryć grzyby

Stare Gary
Marynowane borowiki 97

małych borowików 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny pieprz ziarnisty liście laurowe ziele angielskie 4-5 płaskich łyżeczek cukru łyżeczka ziaren gorczycy 3 szklanki wody sól Sposób przygotowania: Borowiki oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pól. Zalać woda z dodatkiem soli i gotować 20 minut. W czasie gdy gotują się grzyby przygotować zalewę. Marchew obrać(...)obieraczką do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Do wyparzonych słoików układać odsączone grzyby, przekładając marchewkę i cebula z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji

Pyry na Gaz
Biwakowy gulasz z dziczyzny 116

własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych  śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę(...)zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku.   Smacznego!  * nie mogę podać dokładnego

Zapiski Młodej Żony
Grzyby marynowane z cebulką. 403

Składniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody wraz(...)momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone do marynaty, zagotuj. Gotuj około 10-15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie w sosie tatarskim 321

solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu greckiego kub śmietany 18%* sól, pieprz, mielona słodka papryka* ocet ryżowy   Sposób wykonaniaFilety śledziowe, namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, wyjąć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. wszystko przełożyć(...)salaterki lub innego naczynia, dodać majonez i jogurt ( można zwiększyć lub zmniejszyć ilość według własnego uznania), dodać ok. 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, doprawić solą pieprzem i octem ryżowym lub winnym, wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia

Mix smaku
BOROWIKI MARYNOWANE + FILMIK 104

ZALEWA : 1 litr wody 0,5 l octu 6% ( dajemy mniej octu 10 % ) 3/4 szklanki cukru  2 płaskie łyżki soli(...)dokładnie je płucząc zimną wodą. Zalewa - ciepłą wodę ( nie musi być gotowana ) mieszamy z cukrem, solą i octem, aż przyprawy się rozpuszczą. Słoiczki myjemy, układamy w nich po jednym liściu laurowym, zielu angielskim, 1/2 łyżeczce gorczycy, oraz plastrze cebuli. Do ugotowanych grzybów wlewamy część zalewy i mieszamy. Następnie chochelką nalewamy je na  około 3/4 wysokości słoika, uzupełniamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzyby marynowane 799

Składniki: grzyby leśne, u mnie drobne podgrzybki sól zalewa na 3 słoiki 250 ml: 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 5 dkg cukru 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego … Czytaj dalej Grzyby marynowane

czarrna od kuchni
Postna kapusta wigilijna 344

domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby zalewamy trzema szklankami

Poezja smaku
Maślaczki drwala – zimowe przetwory 185

szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 1 łyżka ziaren gorczycy białej 3 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , wtedy nie będą wydzielały śluzu stojąc w słoikach . Obgotowujemy je we wrzątku , zlewamy wodę , a grzyby zostawiamy na cedzaku(...)szczapy , czyli po kucharsku , kroimy w piórka Czosnek traktujemy tak samo jak wcześniej cebulę ( obieramy,siekamy ) Wkładamy do garnka , zalewamy wodą , octem , oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy . Całość doprowadzamy do wrzenia , dokładamy do gotującej się zalewy grzyby i gotujemy jeszcze około 6 minut . Na gorąco ,przekładamy do słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, do wystygnięcia . Gotowe " class

Ogrodnik w podróży
Pomidory suszone do słoików na zimę 90

ząbków czosnku 10 gałązek świeżego rozmarynu 1 litr oliwy extra virgin Wykonanie: Pomidory umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż. Następnie włożyć do suszarki do grzybów i podsuszyć ( mają się skurczyć i pozostać miękkie). Po podsuszeniu posolić, skropić octem, dodać rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać podgrzaną oliwą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane Maślaki 130

maślaki 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 6 łyżek cukru cebula liść laurowy pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca łyżka soli Przygotowanie: Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze(...)gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików. Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry

Taste Therapy
Kurczak z grzybami i warzywa – Wok 128

Choi 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka octu jabłkowego lub winogronowego 1 czubata, łyżeczka brązowego , cukru trzcinowego 2 łyżki ,sosu sojowego jasnego sól , chilli mielone do smaku dodatkowo : olej do smażenia Grzyby wkładamy do miski , zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do czasu , aż zmiękną . Następnie kroimy w paski . Kurczaka także(...)słupki lub paski . Smażymy krótko na mocno rozgrzanym woku z dodatkiem imbiru , czosnku wyciśniętego praską , sosu sojowego, octem ,kolendrą , cukrem , chilli i solą do smaku . Zdejmujemy z woka jak będą jeszcze al dente czyli lekko chrupiące . Na talerz wykładamy kurczaka z grzybami , posypujemy go cienko pokrojonym chilli . Obok wykładamy warzywa . Serwujemy na gorąco ze smażonym ryżem lub pierożkami gyoza

Ogrodnik w podróży
Kurczak w sosie Hoisin 393

sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa 3 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu

Mania Gotowania
Kasza gryczana z grzybami i jajkiem w koszulce 132

łyżka masła oliwa z oliwek 2 łyżki octu winnego Przygotowanie:   1. Kaszę podprażamy na oliwie z oliwek kiedy wszystkie ziarenka pokryją się oliwą zaczynamy dolewać gorącego bulionu, po chochelce, kiedy kasza wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję, wciąż mieszamy 2. Cebulę i czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie, grzyby oczyszczamy(...)sucho, jeśli są bardzo zabrudzone szybko je płuczemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebuli, rumienimy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem 3. Łączymy kaszę z grzybami i trzymamy w cieple 4. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, do dwóch osobnych miseczek wbijamy jajka,  kiedy woda zacznie wrzeć, za pomocą łyżki robimy w wodzie

Słodki Kompromis