grzyby w occie - 781 przepisów (strona:18/53)

Zupa grzybowa 111

suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), 4 łyżki octu   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)   Wykonanie zupy:   Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy(...)grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.   Następnie dodajemy śmietanę do zupy.  Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy kilka

Passion of Cooking
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 226

przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło(...)kroimy na średniej wielkości cząstki. Cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, podduszamy na niej grzyby, przyprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową kolejno dodajemy cebulę i czosnek. gdy będą już złote i oszklone dodajemy ocet balsamiczny i dusimy całość na wolnym ogniu, następnie odparowujemy go zwiększając ogień. Wszystkie podduszone składniki wkładamy do miseczki

Symfonia Smaków
Dynia z grzybami na słodko-kwaśno 88

cukru trzcinowego 4 łyżki octu winnego 2 łyżki świeżo posiekanej natki 50 g płatków migdałów     Przygotowanie   Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi grzybom. Przyprawy rozgniotłem w moździerzu razem z solą . Obrałem imbir, a następnie pokroiłem go na cienkie paski. Cebule pokroiłem w talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem(...)brązowo. Dodałem kostki dyni. Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawiłem cukrem i octem, dusiłem pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zrobiła się miękka. Przed podaniem posypałem posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi

R'n'G Kitchen
Przetwory - sałatka z grzybów 168

sałatki. składniki:1 kg ugotowanych podrzybków0,5 kg cebuli1 szklanka oleju rzepakowego4 łyżeczki papryki słodkiej Kamis1 słoiczek koncentratu pomidorowego4-5 łyżek cukru5 łyżek octu 10 % Jamar1 łyżka majeranku4 listki laurowepieprz, sól do smaku Przygotować grzyby, musimy mieć 1 kg pokrojonych i ugotowanych grzybów. Ja bardzo lubie podgrzybki i ich mam zawsze najwięcej więc ich użyłam. Grzybki dowolnie pokroić

Monia miesza i gotuje
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 347

oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny. Kapustę przepłukać, gdyby(...)byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby

Gotowanie jest łatwe
Marynowane turki 147

się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia. Składniki:kapelusze turkówcebulaliść laurowyziele angielskiegorczyca (ewentualnie) Zalewa:1 szklanka octu 10%4 szklanki wody1 łyżka soli4 łyżki cukruSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu

Kuchnia domowa Ani
Sushi maki z grzybami shitake 187

Odkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli dodatki: grzyby shitake … Czytaj dalej Sushi maki z grzybami shitake

czarrna od kuchni
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 174

świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków;cebula;3 ząbki czosnku;1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki;50 g orzechów włoskich;1 łyżeczka octu balsamicznego;1 łyżeczka masła;1 łyżeczka oliwy z oliwek;sól, pieprz.Sos:200 ml jogurtu naturalnego;3 gałązki świeżego tymianku;sól, pieprz. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i odstawiamy(...)około 30 min.Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy

Miksturownik
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 106

domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść prawdziwków 1/2 l wody do zalania grzybów sok z kiszonych buraczków - do smaku przygotowanie Połowę buraczków umyć, osuszyć, zawinąć w folię, wstawić do nagrzanego(...)Cebulę pozostawić w łupinie,  przekroić na pół, opiec nad ogniem lub na płycie. Grzyby zalać wodą, moczyć przez 1 h a następnie ugotować. Pozostałe buraczki obrać i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do garnka, dodać koper i cebulę. Zalać bulionem, zagotować. Dodać łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać

Stare Gary
Płyn do płukania jamy ustnej i gardła 120

Czosnek z miodem i octem jabłkowym pomaga w stanach zapalnych gardła, unieszkodliwia bakterie, wirusy i grzyby atakujące gardło , jednocześnie wspierając regenerację błony śluzowej gardła. Płukanka z tych składników pomaga pozbyć się aft, pleśniawek i stanów zapalnych dziąseł. Co więcej, może pomóc zlikwidować biegunkę, zatrucia pokarmowe, wzdęcia i złagodzić skurcze jelit. Składniki: 7 średnich ząbków czosnku 6 łyżek miodu płynnego(...)najlepiej spadziowego z drzew iglastych lub akacjowego) 1 szklanka octu jabłkowego Sposób przygotowania: 1. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę do wyciskania czosnku i chwilkę odczekać. 2. Czosnek umieścić w słoiczku (po uprzednim wyparzeniu go), dodać miód i zalać octem jabłkowym. 3. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać słoik lub zakręcić. 4. Odstawić w ciepłe

Z notatnika
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 290

podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę. Kawałki mięsa polewamy(...)półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy makaron na patelnię do kurczaka i dodatków. Dodajemy pastę chilli hot beans, 1 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

OstryKęs
Grzybki marynowane (2 sposoby) 118

opowieści Taty wiem, że przy w miarę ciepłych nocach, grzyby potrafią wyrastać nawet wówczas, gdy leży śnieg. Co roku przypomina sobie pewien grudniowy dzień sprzed lat, gdy zbierał koźlarze czerwone o kapeluszach większych niż patelnia. Tak wielkie okazy do marynowania się nie nadają, ale zgrabne kapelusze młodych i zdrowych grzybów a i owszem. Szczególnie wówczas, gdy mamy ich bardzo(...)zdążamy z bieżącą konsumpcją. Można je oczywiście zamrozić po ugotowaniu, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je zamarynować. Składniki: Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody soli cukru Wariant 1. (ciemny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 4 ziarna pieprzu ziarnistego

Weekendy w domu i ogrodzie
Rydze smażone na maśle 88

gatunek grzybów jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Rydze najczęściej się marynuje w occie lub smaży na maśle, wybrałam ten drugi sposób. Rydze mają wyborny i wyjątkowy smak, także jedyną przyprawą jakiej się do niego z reguły używa jest sól. Rydze smażone na maśle Czas przygotowania: 10 minut Składniki: rydze masło do smażenia sól morska Wykonanie: Grzyby płuczemy, usuwamy

Kulinarne przygody Gatity
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 153

kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz Do podania: Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na konfiturę: 3 czerwone cebule 2   łyżki miodu 1 łyżka octu balasamico 1,5   łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo

Kuchnia u Krysi
Marynowane grzybki leśne 84

smakują :) Składniki: 500 g grzybów leśnych: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kozaki itp. Zalewa: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 10 ziaren gorczycy 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki

Na Ciasteczkowych Papierach