Grzyby w zalewie z octu jabłkowego

Grzyby w zalewie z octu jabłkowego

Grzyby w zalewie z octu jabłkowego

Sezon na grzyby w pełni. W tym roku, wbrew obawom, jest ich naprawdę dużo. Moja spiżarnia powoli zapełnia się słoikami, a wśród nich najwięcej jest grzybków w occie. W tym roku zamiast tradycyjnego octu spirytusowego, użyłam octu jabłkowego. Zalewa wyszła delikatniejsza w smaku, a co za tym idzie, grzyby są smaczniejsze. Po około 7-10 dniach są już gotowe do jedzenia. Składniki zalewy*: 3 litry wody 750 ml octu jabłkowego 6% 3 łyżki soli 70 g cukru (ok. 1/3 szklanki) 300 g cebuli 100 g marchwi 10-12 dużych l... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codzienna kuchnia niecodzienna

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.