grzyby w occie - 781 przepisów (strona:2/53)

Barszcz wigilijny z grzybami.- beetroot soup with forest mushrooms 159

nabral odpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie:   Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke.  Gdy buraki sa miekkie dodajemy warzywa, grzyby

Smaki Edyty
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 147

namaczamy w niej suszone grzyby. W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego  liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną  dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy. Do patelni(...)koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami.  Smacznego

ClauditteMissCooking
Grzyby duszone z masłem na zimę 176

służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula  ocet, sól, pieprz mielony Przygotowanie: Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 min Odcedzić dokładnie

Proste Potrawy
Maślaki marynowane 111

słoiku. Ugotować ocet. Na 0,5 l octu 10% należy wziąć 1,6 l wody – otrzymamy ocet o mocy nieco ponad 2,5%, a mniej niż 3%. Według mnie taki jest najlepszy. Zagotować wodę z przyprawami - na 500 ml octu 10% wziąć łyżkę pieprzu czarnego ziarnistego, łyżeczkę ziela angielskiego, 3 – 4 listki laurowe. Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować(...)przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny. Ocet odstawić do ostudzenia. Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały. Słoiki zakręcić i odstawić

królestwo garów
Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą 132

Idealne do marynowania są malutkie jędrne grzybki. Nam pewnego razu udało się takie znaleźć. Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą SKŁADNIKI:  leśne grzyby 1 cebula 1 marchewka 1l wody 0,3l octu spirytusowego 1 łyżka soli 3 łyżeczki cukru ziele angielskie liście laurowe pieprz kolorowy w ziarnach Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Gotować w wodzie(...)zagotowania. Odcedzić. Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia. Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego,pieprzu oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć.  Tak przygotowane słoiki pasteryzować we wrzątku przez około

MarciochaKucharzy
Grzyby duszone w pomidorach 139

grzyby, bo zwyczajnie nie znam się na nich. Nie chciałabym zafundować sobie i moim bliskim ostatniej wieczerzy 😊 Na szczęście mam w swoim otoczeniu kilka zaufanych osób, które mnie grzybami obdarowują. Mogę więc powiedzieć, że i dla mnie ten sezon grzybowy był udany. Skoro jednak tak dużo ich w lasach, to warto zrobić trochę przetworów. Oprócz standardowych grzybów w occie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzybowa sałatka do słoików 182

poza opieńkami, które wymagają innej obróbki. Świetnie nadaje się jako pasta do pieczywa. Składniki : duży durszlak oczyszczonych grzybów 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki oleju szklanka wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 łyżek octu 10% Grzyby pokroić drobno. Grzyby zalać wodą (powinno być jej tyle, by przykryła grzyby) i zagotować(...)Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić nań cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać odcedzone grzyby. Dusić ok. 8-10 minut. Do grzybów dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i chwilę podgrzewać. Dodać ocet, cukier i sól. Zagotować. To jest moment, kiedy sałatkę można ewentualnie mocniej doprawić, np. pieprzem. Gorącą sałatkę włożyć do słoików, zakręcić

Weekendy w domu i ogrodzie
GRZYBY MARYNOWANE 144

grzyby ze śmietaną, które  wszyscy bardzo lubimy,  udało się trochę ususzyć a także zamarynowała i właśnie na marynowane grzyby mojej mamy przedstawiam przepis.    1 kg grzybów  2 szklanki wody,1 szklanka octu 10%,1 łyżka soli,kilka ziaren pieprzu,kilka ziarenek ziela angielskie,kilka liści laurowych,SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić i gotować

RAROSSA
Pomidory z mozzarellą i pesto 176

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzyby marynowane 175

według przepisu mojej mamy..Ilości grzybów nie podaję, bo nigdy ich nie ważę, a ilość zalewy zwiększam lub zmniejszam w zależności od ilości grzybów. dowolne grzyby 4-5 szkl. wody  1 szkl. octu 10%  3 łyżki cukru  1 łyżka soli  ziela angielskie  listki laurowe  Grzyby oczyścić, umyć, zalać wodą i zagotować.Pogotować

Moje domowe kucharzenie
Sałatka grzybowa na zimę 223

przepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 kg grzybów leśnych, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Posiekaną cebulę szklę na odrobinie oleju(...)cebuli dodaję grzyby, koncentrat, ocet oraz cukier. Dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Duszę około 5 minut. Gorącą salatkę przekładam do słoików. Zakręcam i pasteryzuję 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 210

średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem, następnie w łupinkach owijamy szczelnie(...) namaczamy (i przy okazji płuczemy) w szklance ciepłej wody. Warzywa oraz przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również 3 łyżki octu oraz grzyby i wodę z ich namaczania – jednak ostrożnie, gdyż może zawierać np. piasek (warto użyć filtra do kawy). Dopełniamy zimną wodą do pojemności 5 litrów. Zawartość garnka doprowadzamy

Kulinarna Pokusa
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 216

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marynowane grzybki 103

mocniej doprawić i że grzyby są bardziej różnorodne. Najlepsza część to właśnie polowanie na swoje ulubione rodzaje np. na te najmniejsze, albo na borowiki. Jak w bombonierce z czekoladkami.   Składniki: kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze) cebula pokrojona w piórka mała marchewka pokrojona w grube plasterki zalewa: litr wody szklanka octu czubata łyżka soli kilka listków(...)wyparzone   Jak przygotować grzybki marynowane? Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem

Ugotowane pozamiatane
Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie 149

nogi bolą.....ech żeby tak można było cofnąć czas....już by m nie marudziła ... Składniki na zalewę:    - grzyby leśne, u mnie borowiki zwane potocznie prawdziwkami    - 3  szklanki wody    - 2 szklanki octu 10%    - 1/2 szklanki miodu, u mnie wielokwiatowy    - 3 listki laurowe    - kilka ziaren pieprzu może być(...)jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby oczyścić, obgotować przez ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z miodem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka