przyszłym roku. W kolejnej edycji wezmę pod uwagę również przepisy związane z ziołami. Hajduczku, gdybym zapomniałam, przypomnij koniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych(...)zalewie autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Kiszonka. autorka: Katarzyna z Vegarnkowa | blog: vegarnkowo GRZYBY Grzyby w occie 2016 autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog
Weekendy w domu i ogrodziegrzyby świeżepieprz,sól,3 łyżki cukier,1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy,4 szt papryka czerwona,0,5 kg cebula,1 szkl woda,1 szkl olej,5 łyżek ocet 10 %PRZYGOTOWANIE:Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę i cebulę obrać, pokroić w paseczki(...)patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut
Kuchnia Danusidużych cebul - 2 koncentraty pomidorowe ok. 400 ml - 4 liście laurowy - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren pieprz - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki octu 10% jeśli grzyby będziecie pasteryzować - 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku, dodałam wędzonej żeby podkręcić smak Dodatkowo: - 1 łyżka soli do obgotowania rydzów(...)rondlu blanszujemy cebulkę na oleju. 4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zamierzacie zjeść grzyby na świeżo nie dodajemy octu. 5. Rydze podajemy z pajdą domowego chleba, jeśli robicie przetwory należy gorącą masę grzybowo pomidorową przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut
Apetyczna babeczkawody - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 10cm białej części pora - 1/2 szklanki śmietany - 100g suszonych grzybów - 1/2 łyżki octu - 1 czubata łyżka mąki pszennej - pieprz i sól do smaku Wykonanie: Grzyby umyć i zamoczyć na 5 godzin. Wrzucić do garnka z wodą grzybki z tą wodą w której się moczyły. Jak grzyby(...)połowie ugotowane można je pokroić w paski lub można pozostawić w całości. Wrzucamy opieczoną cebulę, pora, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy już grzyby będą miękkie dolewamy 1/2 łyżki octu. Robimy zaprawkę z 1/2 szklanki wody z łyżką mąki pszennej, dobrze rozrabiamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Tanio szybko zdrowoCzas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam. Rewelacyjne zimą jako przekąska. 1 kg małych borowików Zalewa: 1,5 szklanki octu winnego białego 1,5 szklanki wody 3 ząbki(...)czosnku 1 łyżeczka ziaren pieprzu ½ łyżeczki ziela angielskiego 1 cebula 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu prawdziwego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki soli Jak wykonać borowiki w occie winnym ? Grzyby oczyścić z igliwia, większe sztuki przekroić, opłukać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 15 minut, odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić na piórka ułożyć na dnie każdego słoika
Wanilia i Kardamonmajeranku suszonego sól, pieprz Farsz: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 garść grzybów suszonych 300 g kapusty kiszonej pęczek natki pietruszki Ciasto: 800 g mąki 80 g masła 500 ml wrzątku Przygotowanie Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami. Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków
R'n'G Kitchencytrynowa kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake(...)składniki przekładamy do garnka, dodajemy grzybki oraz wodorosty i zalewamy całość zimną wodą, gotujemy przez 4 godziny na wolnym ogniu. Przecedzamy wywar przez sito, doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki
Mango Papajagrzyby w occie…. ale świeżych nie jadłam wieki! Zastanawiałam się co z nich przyrządzić i stwierdziłam, że przygotuję kremowe risotto z grzybami. Wyszło cudowne kremowo-grzybowe risotto, które zachwyciło wszystkich domowników. Ja zaś chętnie wrócę do tego przepisu jak tylko kiedyś dostanę podobny prezent… Oto mój przepis na risotto z grzybami.Przepis na risotto z grzybami – składniki:(porcja(...)startego parmezanu2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphiaokoło litra gorącego bulionu drobiowegoryż arborio – 400gsól, pieprz, oliwa 1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę.2. Wsypuję ryż i mieszam dłuższą chwilę aż cały ryż zrobi się szklisty. Cały czas mieszam! Po trochu – małymi porcjami! – dolewam gorący bulion
UgotujmyTo.plśredniej wielkości czerwona cebula 350 g pieczarek (najlepiej dość małych) 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu 150 ml bulionu 1-2 łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej. sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy i kroimy na połówki(...)bądź ćwiartki. Pierś z kurczaka również kroimy w paski, lub nieduże kawałki, doprawiamy pieprzem. Smażymy mięso na oliwie, aż się ładnie zarumieni. Zdejmujemy z pieca. Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion mieszamy razem i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą. Chwilę gotujemy i dodajemy zagęszczacz, lub mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej
KasiaiKrzysiu.pljajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu(...)łyżki majeranku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony
Czerwień i błękitwymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać
Kulinarny karnet Christopherautrzyma także śnieżnobiały kolor; za dużo octu w barszczu czerwonym lub innej potrawie? Szczypta sody oczyszczonej pomoże usunąć nadmiar kwasowości; pomaga pozbyć się zapachu cebuli lub czosnku z dłoni ; posyp jedną rękę sodą oczyszczoną, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pastę, a następnie umyj tą pastą obie dłonie; potem opłucz ręce. Ciastka grzyby Według tego samego źródła kiedy skończy(...)mleka. Sposób nr 2: zmieszać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki octu bądź soku cytrynowego oraz 1/2 szklanki słodzonego mleka. Z użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet!), ciastka grzyby czy bieszczadzkie racuchy z dyni . Mieszanie sody oczyszczonej z proszkiem
Trzeci talerzPodgrzybki marynowane w occie to kolejny sposóbna wykorzytanie zebranych grzybów. Składniki: ok 1 kg podgrzybów kilka sztuk maślaków 2 szklanki octu 10% 6 szklanek wody, 1 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki soli, ziarna pieprzu czarnego, ziele angielski, liście lauowe, ok 2 łyżeczek gorczycy Przygotownie: Grzyby oczyszaczmy i myjemy. Najlepiej wybierać mniejsze - jeśli są większe przeciąć(...)gotujemy 45 minut. Zalewa: Wodę zgotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut. Na dno słoików dajemy po 1/4 łyźeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 sółoiki po ok 500 -520g). Zalewamy
Lena Gotujeobgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować
Apetyczna babeczkaproporcji 4:1 plus przyprawy. Składniki : • 2 kg grzybów • 1 cebula Zalewa octowa do grzybów marynowanych • 4 szklanki wody • 1 szklanka octu 10% • 2 łyżki cukru • 2 łyżeczki soli • 8 ziaren ziela angielskiego • 4 liście laurowe • 1 łyżka gorczycy • 1 łyżka ziaren pieprzu Przygotowanie : Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki(...)następnie na plasterki. Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz. Obgotować grzyby i cebulę: zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około
KUCHNIA POLSKA