niskokaloryczna. Spróbowałam zrobić delikatne placuszki. Były bardzo smaczne i syte. Składniki: pół małej cukinii 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego kilka listków świeżej bazylii sól pieprz Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestaczosnku 1 grubo posiekana cebula średniej wielkości 300ml bulionu 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano) pół łyżeczki mielonego cynamonu sól pieprz 200ml jogurtu greckiego Wykonanie: Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem
Gorący kąsekmarynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny
Gorący kąseksosu. Smacznego! Składniki :* sałata lodowa* ogórek* pomidor* ser feta * rzodkiewki* papryka czerwona* 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni* 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie :Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta. Na suchej patelni przygotować grzanki. Wszystkie składniki sałatki połączyć. W słoiczku wymieszać sos z olejem i wodą. Polać tuż przed
Magiczne Życie Martymięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesłodycz i nadają tutaj nutkę wytrawności . Nasza propozycja jest idealna do delikatnych w smaku lodów np. waniliowych lub śmietankowych, ale idealnie pasowałyby również do gęstego, lekko kwaskowatego jogurtu greckiego - wszystko zależy od Was, kochani. No to do dzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty
Symfonia SmakówKotanyi) · 1 łyżka mieszanki przyprawy do Carry (również z Kotanyi) · 50 ml jogurtu naturalnego lub greckiego · ½ cebuli · ½ papryki · 400 g pomidorów z puszki
Mania Gotowaniaczekolady gorzkiej 70% kakao · łyżka kakao · 100 ml kwaśnej śmietany lub grecki jogurt · 1 czerwona papryka · ½ bulionu wołowego · słodka papryka, oregano · odrobina sosu
Mania Gotowaniaogórek konserwowy · czerwona cebula Sos jogurtowy z chili: · 3/4 szklanki jogurtu greckiego · 1 łyżka majonezu · ½ papryczki chili drobno posiekanej · 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne · sól
Mania Gotowaniajagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebaba czy Grecki gyros. Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania
Mania Gotowaniaprzygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu Składniki: 2 piersi z kurczaka jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności
Mania Gotowaniaświetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!! Ciasto marchewkowe light Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 skrobi kukurydzianej 2/3 szklanki otrębów pszennych 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki jogurtu greckiego light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki
Mania Gotowaniapapryka mała czerwona 1 papryka mała zielona 4 tortille 2 pomidory 2 kulki sera mozzarella lub 3/4 szklanki tartego sera oliwa lub olej Dip jogurtowy: 5 łyżek jogurtu greckiego light 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem z limonki, pieprzem cayenne, czosnkiem
Mania Gotowaniamieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku po pieczenia 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki jogurtu greckiego light garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych garść rodzynek 2 łyżki konfitur z czarnej porzeczki 3-4 łyżki słodziku lub cukru trzcinowego Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie bakalie
Mania Gotowaniarabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką Składniki na 12 babeczek 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody kilka kropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru (wg uznania) Kruszonka: 50g brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu 30 g zmielonych migdałów 1 łyżka
Mania Gotowania