kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Białka ubijmy na sztywno. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukru
Mania Gotowaniaziela angielskiego(można rozgnieść ziarna) szczypta gałki muszkatołowej garść świeżej mięty szczypta kurkuma Sos jogurtowy: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki octu 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 150 ml jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę. Kapustę pekińską szatkujemy
Mania Gotowaniagrilla i upiec go w piekarniku. Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem Składniki: duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy
Mania Gotowaniapierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie) 100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie zalewamy je wodą. Mieszamy wszystko dokładnie
Mania Gotowaniapłatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami
Mania Gotowaniaszklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem
Mania Gotowaniaswoją ukochaną połówką. Pozostając w miłosnych tematach chciałam wprowadzić Was nieco w temat kulinarnych afrodyzjaków. Może wykorzystacie kilka trików przygotowując swoją romantyczną kolację? Nazwa afrodyzjak wywodzi się od Afrodyty - greckiej bogini miłości. Choć w przeszłości afrodyzjaki były utożsamiane z magią, obecnie każdy może sprawdzić ich skuteczność wyczarowując w swojej własnej kuchni wspaniałe potrawy. Afrodyzjaki wyostrzają nasze zmysły, wprowadzają
Mania Gotowaniasera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy
Mania Gotowaniałyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Dodatki: oliwa z oliwek chlebki pita ulubiony mix sałat pomidor zielony ogórek szczypiorek czerwona cebula Sos: 150 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso doprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy czosnek, oliwę
Mania Gotowaniawody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę.Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy do przyprawienia kurczaka
Mania GotowaniaGotuję ją zawsze w dużym garze, bo dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od schabu i jedna od około kilogramowej karkówki. Całą zimę jem pomidorową zabielaną jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy, w zimie
Kraina Tysiąca Smakówszybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i miksujemy aż się połączą. Masę przelewamy do wysmarowanych tłuszczem
Mienta blogZapraszam na moja wersję pysznego orzeźwiajacego sosiku z dodatkiem ogórków. Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla.składniki:1 duży kubek jogurtu
Monia miesza i gotujeawokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO / własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę
W kuchni Karmel-itkiSałatka wyszła extra! Szczerze polecam! SKŁADNIKI: - 5 JAJA UGOTOWANYCH NA TWARDO - PUSZKA OŚMIORNIC - PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU - MAKARON WŁOSKI Z MĄKI DURUM - 2 ŁYŻKI MAJONEZU + 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO - SÓL MORSKA - PIEPRZ KOLOROWY Makaron ugotuj al dente, ugotowane jaja pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj ze sobą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
SMYKWKUCHNI