wszyscy lubią takie lekkie, małokaloryczne desery Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki 12 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 100 g białej czekolady 2 łyżki adwokata 1 galaretka Blue Curacao Winiary 1 galaretka Pina Colada Winiary 1 galaretka Mojito Winiary 1 galaretka Pink Margarita Winiary 400 g mrożonych truskawek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasami bawię się w przygotowanie serka Labneh (arabski serek jogurtowy). Podczas jego przygotowania z 800 g jogurtu greckiego odcieka mi ok 250-300 ml serwatki. Wtedy wykorzystuję ją do przygotowania innego sera: domowej ricotty. Ponieważ tradycyjną ricottę przygotowuje się wykorzystując świeżą serwatkę, czyli resztki z przygotowywania serów. Ricottę lubię, gdyż jest to uniwersalny bezsmakowy serek, który można wykorzystać na wiele
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki przyprawy do piernika Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli ktoś uważa, że jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki. Składniki: 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu greckiego 1/2 szkl. cukru 1 op żelatyny 50 g 5 galaretek o różnych kolorach – Winiary Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsycącym śniadaniu. proponuję przygotować na śniadanie zapiekane lub grilowane kanapki z szynką, kanapki z chleba tostowego z szynką szwarcwaldzką, mixem sałat , pomidorkiem koktajlowym, delikatnie muśnięte sosem z jogurtu greckiego i majonezu z dodatkiem chilli w młynku, dla zaostrzenia smaku. Bufet kanapkowy uważam za otwarty: grillowane kanapki, angielskie sandwiche, czy włoskie panini, jak zwał tak zwał, byle kanapki były smaczne;) Takie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzjadł resztę Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie i whisky 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do smażenia cukier puder
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśredniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną
Truskawkowa Fiestaowocu dodawać do oporu. Ja właśnie tak robię :) Porcja jest duża więc spokojnie wystarczyć dla 6 osób. Składniki: 1kg malin 0,5 szklanki cukru 3 jogurty greckie 250 ml szklanka mleka 3 banany Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy, możemy koktajl podawać z kostkami lodu. Polecam na upalne dni. Smacznego
Niezły Młynekletnie, a tym własnie są owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie. Składniki: 500 g borówek + do dekoracji ok 100 g 800 ml jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania) 10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej wody 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao
Niezły Młynekwarzyw pokrojonych w słupki. Królowa spotkań towarzyskich - pasta groszkowa. Składniki: puszka odsączonego z zalewy groszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie:Wszystkie składniki zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i gotowe :-) Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny Pamiętnikserem. Parę minut i kilka podstawowych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dodatku do chleba na śniadanie czy kolację. Składniki: kostka białego sera półtłustego mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz posiekany szczypiorek do posypania Przygotowanie:Ser rozgniotłam i wymieszałam z koncentratem, jogurtem i przyprawami. Po przełożeniu do miseczki całość posypałam szczypiorkiem
Kulinarny Pamiętnikdrugie śniadanie. Składniki: torebka ugotowanego ryżu puszka odsączonej z zalewy kukurydzy mały słoik odsączonego z zalewy selera konserwowego 3 wędzone udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę i wrzuciłam do miski. 2. Dodałam ostudzony ryż, kukurydzę, seler i wymieszałam razem z majonezem, jogurtem i musztardą
Kulinarny PamiętnikZazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka
Kulinarny Pamiętnikpszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz * dodatkowo: posiekany szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam masło i szczyptę cukru. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło
Kulinarny Pamiętnik