grecka - 3959 przepisów (strona:197/264)

Koktajl bananowo-jabłkowy z cynamonem - PYCHAAAA!!!! 265

mój M;-)  Pysznie PROSTY! Jeden z moich faworytów! Samo zdrowie! Pychotka! Mniam mniam! Ach!!! Zatem do dzieła! Składniki: 2 banany 2 małe jabłka 1 duży jogurt naturalny typu greckiego 5 migdałów bądź 2 łyżeczki płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 1 łyżka otrębów pszennych/owsianych/orkiszowych Jabłka i banany obieramy. Wszystko pięknie mieszamy i miksujemy. Voila!!! Smacznego! Bon Appetit! Enjoy

Restauracyjka Literacka
UFO – Latający talerz. 108

źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami  ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ  z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison

Kulinarny karnet Christophera
Tęczowy deser z persymoną. 149

przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½  granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków (2 pucharków) .Trochę zostanie. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody

Kulinarny karnet Christophera
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 216

piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis na sałatkę  podam w najbliższym czasie

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 261

uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego

Kulinarny karnet Christophera
Deser pikantny w koszyczku. 154

Strawberries in a basket. Proponuję  deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3  szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego  syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty  jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 155

dopiero 28-go lutego. Nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia  carrus navalis— wóz w kształcie okrętu .Taki wóz prowadził parady w czasie rzymskich  bachanalii czy greckich  Dionizji. Inna teoria mówi ,że pochodzi od „carn-aval”, co oznacza mięsożerstwo czyli czas najedzenia się  i  pożegnanie mięsa. U nas karnawał  często nazywano zapustem,a ostatnie trzy

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 201

jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na  ciepło lub później na zimno. Kruszonka. 40 dag mąki pszennej 15dag margaryny 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie. 6 jabłek 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 goździki 3 łyżki wody Ze składników

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki z chilli. 141

Kruche babeczki ,wytrawne. Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sól szczypta Ciasto zagnieść, wylepić  natłuszczone foremki i upiec. Nadzienie: 250ml śmietany kremowej 2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą 2 łyżki brandy 2 łyżki posiekanych pistacji gronka porzeczki lub fileciki grapefruita oliwki Śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 168

Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać

Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 162

łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy podwieczorek. 175

Strawberry tea. Składniki. 1 szkl. mąki 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg truskawek 100ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru olej do smażenia Wykonanie. Zmiksować mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Truskawki pokroić w grubsze plasterki. Część zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości

Kulinarny karnet Christophera
Pitaja najpiękniejszy owoc świata. 124

końca patyczka. Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach. Egzotyczna sałatka z pitaji. Składniki. 1 pitaja 1 karambola 100g jogurtu greckiego 100g truskawek Wykonanie. Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo. Karambolę pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki. Na talerz położyć łyżkę jogurtu, plastry pitaji

Kulinarny karnet Christophera
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 185

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy. 412

żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak  w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula 15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę 1 jajko roztrzepane 5 dag masło Olej do smażenia i masło  sól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5  szkl. mleka

Kulinarny karnet Christophera