łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) 50 g cheddara, startego 50 g camemberta, pokrojonego na kawałki 50 g danish blue, pokrojonego na kawałki 50 g greckiej fety, pokruszonej łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Formy na tarteletki posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem
Food Squareformy. Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru kilka łyżek wody Wszystkie składniki zagotować, a następnie nasączyć nimi biszkopt. Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Jogurt wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie
Food Squarektórzy za mango nie przepadają. Uważam, że bardziej polecać go nie trzeba. Zróbcie koniecznie! :) Składniki (na ok. 5 szklanek) : 3 dojrzałe mango 2 szklanki jogurtu naturalnego (można użyć greckiego, lassi wyjdzie wtedy bardziej kremowe) 1 szklanka mleka lub wody kilka szczypt kardamonu Wybrać miąższ z mango i zmiksować blenderem na purée. Dodać jogurtu oraz mleka. Połączyć i przyprawić kardamonem
Food Squaredowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką
Food SquareBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnynazwie kugel. ( źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki. Składniki: 2 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku
Smakowity Blog Kulinarnymielonego mięsa wołowego - 400 ml jogurtu greckiego - 2 małe cebule lub 1 duża
W poszukiwaniu inspiracjiDziś przepis na niezwykle zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, a to dlatego, że postanowiłam przyłączyć się wraz z portalem www.rodzinawformie.pl
karmelowypieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego (10%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 40 g cukru pudru 120 ml mocnej zimnej kawy 10 listków żelatyny dodatkowo: 20 g mlecznej czekolady Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale.Czym jest skyr? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może wymieszanym z odrobiną serka homogenizowanego. Moim zdaniem powinno działać.Ja swoje lody wymieszałam z jeżynami, bo akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzePachnące latem i słodką śmietanką. Piegowate, aksamitne i bardzo wilgotne. Pyszne wspomnienie letnich wypraw do lasu. Chętni do degustacji? Zapraszam! Składniki: 300 g mąki pszennej; 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 125 ml cukru; 2 jaja; 85 ml oleju 125 g jagód świeżych lub mrożonych + odrobina mąki
Gospodyni Miejskapikantne.Niezastąpiony dodatek do dań z grilla.Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki.Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie!Składniki:250g mąki pszennej;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czerwona papryczka chili;25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od robota
Gospodyni Miejskasmaku. Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu. Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %. Z dodatku płatków chili można zrezygnować lub zmniejszyć ich ilość, wówczas potrawa będzie miała łagodniejszy smak. Źródło przepisu: Passionfruit
Gospodyni Miejskasurówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić masłem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasosem i podawać do zjedzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach
Gospodyni Miejska