uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka
NA MOIM TALERZUZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie Ewywędzonego łososia ( u mnie pół na pół wędzony na zimno i ciepło)2 duże łyżki białego serka 2 duże łyżki jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 3-5 kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka chrzanu2 dymki, pokrojone w kostkę 1 czubata łyżka koperku, posiekanego1/2 pęczka
Stare Garymiękki, doskonały z pitą lub innym rodzajem płaskiego chlebka. Świetna przystawka. Przepis na serek znalazłam na stronie Davida Lebovitz'askładnikiok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)duża szczypta solido podania1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej )Oliwa z oliwek extra virginprzyprawy takie
Stare Garydanie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody
Stare GaryKitchen. Do ciasta niezbyt słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam!składnikiciasto1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego)1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek)1 szklanka cukruskórka otarta z jednej limonki1/4 szklanki soku z limonki2 jajka1 i 2/3 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku
Stare GaryBardzo smaczna, orzeźwiająca zupa. można podać ją jako przystawkę, można zjeść na lunch z bagietką. Idealna na upalne dni. Nie tylko dobra ale i efektowna
Stare GaryBriami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest
Stare GaryByło pysznie! Kiedy zobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało
Stare Garydodać do farszu. składniki (na 3 placki)ciasto z tego przepisuliście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki1 młoda cebulapęczek młodej cebulki ze szczypiorem6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch200 g fetypapryka w płatkachprzygotowanieBotwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko
Stare GaryPyszny kurak! Marynata z jogurtu i ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej
Stare GaryNa upały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecamskładniki dla 4 osób350g ogórków (kawałek ogórka zostawić
Stare GaryBłyskawiczny do zrobienia chłodnik. Jeden z moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba mieć sok z kiszonych buraków. A ponieważ
Stare GaryOrzeźwiający chłodni . Czyli jeszcze jeden do kolekcji. A ponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można!składniki (na ok 1100 ml zupy
Stare Garyksiażki Kathy Farrel - Kingsley "Domowy wyrób nabiału"składniki1 l mleka najlepiej pełnego, świeżego wiejskiego, ( poddane łagodnej pasteryzacji)1/4 szklanki kupnego jogurtu z żywymi kuturami bakterii jogurtowych (użyłam jogurtu typu greckiego marki Piątnica)przygotowanieW dużym garnku o grubym dnie podgrzać mleko do temperatury 85 st C. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 40 - 46 st C. Zajęło
Stare Gary