Pierożki z migdałami i batatami Zupa rybna Zupa czosnkowa Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette des Rois Soczewica na Nowy Rok Kalafiorowe gratin Cynamonowe palmier Waniliowe sable Migdałowe polvorones Hiszpańskie tradycje Panforte, piernik ze Sieny Włoskie tradycje Lasagne bożonarodzeniowa
Chilli Czosnek i Oliwapieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta
Chilli Czosnek i Oliwagotowane , a charakterku rybie nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy. Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka niby ryba po grecku ale inna.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu. Chłodnik Ogórkowy 1 ogórek szklarniowy bez skórki 5 rzodkiewek po pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekane jogurt naturalny ok 340 g ew. kefir by wyregulować gęstość sól, pieprz oliwa
Dzieje kuchennej Wiewiórycytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie! Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem 2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm. po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtu łyżka posiekanego koperku pół
Dzieje kuchennej Wiewiórypatelnie i do dzieła!Czas przygotowania 15-20 minutDla około 3-4 osóbSkładniki:1 bakłażan pokrojony i upieczony w piekarniku z solą i pieprzem6 łyżek mąki kukurydzianej6 łyżek jogurtu greckiego 0% tłuszczu2 jajka EKOSłonecznik łuskany 50gPrzyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, lubczyk suszony i pieprz czarnyŚwieża pietruszka i pomidor do przybraniaOlej słonecznikowy BIOŚmietana 18% do sosówPrzygotowanie:1/ Bakłażan kroimy w małe
Kuchnia PROzdrowotnaNiezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym! SKŁADNIKI: - 10 filetów śledzi - 2 jabłka szara reneta - 150 ml śmietany 18% - 150 ml jogurtu greckiego - pietruszka Śledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli. Kroimy na kawałeczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą. Marynujemy w lodówce przez noc. Gotowe
SMYKWKUCHNImojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :) Składniki:5 podłużnych papryk 150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego)1/3 szklanki oliwy z oliwekświeżo mielony, kolorowy pieprzświeża posiekana miętaświeży posiekany tymianekŚcinamy paprykom
Bon Appetit MałgorzatyNie wiem czy jeszcze można znaleźć na łące fiołki? Ponieważ deser ten robiłam parę tygodni temu. Praca na 2 etatach nie pozwala mi być systematematyczną na
Bon Appetit MałgorzatyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa AniDomowy jogurt bez zbędnych ulepszaczy.Składniki:1 dojrzały banan200 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)Sposób przygotowania:Jogurt przekładamy do blendera, dodajemy obranego i pokrojonego banana. Miksujemy na gładko. I gotowe!Smacznego
Kuchnia domowa AniPyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :)Składniki:Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3
Kuchnia domowa AniNie będę ich specjalnie przedstawiać, oto mój sposób na młode ziemniaczki do obiadu. Dobrze będą smakować z fasolką szparagową po grecku.Składniki:młode drobne ziemniakisiekany świeży
Kuchnia domowa AniWiele jest w internecie przepisów na ten sos, ja podaję swoją ulubioną wersję z koperkiem! Najlepiej smakuje z mięsem grillowanym.Składniki:150 g ogórka200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)2 ząbki czosnkupół łyżeczki cukrusól i pieprz do smaku2-3 łyżki świeżego siekanego koperkuodrobina soku z cytrynySposób przygotowania:1. Obranego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy z nadmiaru soku.2. Jogurt
Kuchnia domowa AniRobiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania
Kuchnia domowa Ani