Tuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu. Chłodnik Ogórkowy 1 ogórek szklarniowy bez skórki 5 rzodkiewek po pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekane jogurt naturalny ok 340 g ew. kefir by wyregulować gęstość sól, pieprz oliwa
Dzieje kuchennej Wiewiórycytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie! Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem 2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm. po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtu łyżka posiekanego koperku pół
Dzieje kuchennej Wiewiórypatelnie i do dzieła!Czas przygotowania 15-20 minutDla około 3-4 osóbSkładniki:1 bakłażan pokrojony i upieczony w piekarniku z solą i pieprzem6 łyżek mąki kukurydzianej6 łyżek jogurtu greckiego 0% tłuszczu2 jajka EKOSłonecznik łuskany 50gPrzyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, lubczyk suszony i pieprz czarnyŚwieża pietruszka i pomidor do przybraniaOlej słonecznikowy BIOŚmietana 18% do sosówPrzygotowanie:1/ Bakłażan kroimy w małe
Kuchnia PROzdrowotnaNiezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym! SKŁADNIKI: - 10 filetów śledzi - 2 jabłka szara reneta - 150 ml śmietany 18% - 150 ml jogurtu greckiego - pietruszka Śledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli. Kroimy na kawałeczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą. Marynujemy w lodówce przez noc. Gotowe
SMYKWKUCHNImojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :) Składniki:5 podłużnych papryk 150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego)1/3 szklanki oliwy z oliwekświeżo mielony, kolorowy pieprzświeża posiekana miętaświeży posiekany tymianekŚcinamy paprykom
Bon Appetit MałgorzatyNie wiem czy jeszcze można znaleźć na łące fiołki? Ponieważ deser ten robiłam parę tygodni temu. Praca na 2 etatach nie pozwala mi być systematematyczną na
Bon Appetit MałgorzatyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa AniDomowy jogurt bez zbędnych ulepszaczy.Składniki:1 dojrzały banan200 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)Sposób przygotowania:Jogurt przekładamy do blendera, dodajemy obranego i pokrojonego banana. Miksujemy na gładko. I gotowe!Smacznego
Kuchnia domowa AniPyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :)Składniki:Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3
Kuchnia domowa AniNie będę ich specjalnie przedstawiać, oto mój sposób na młode ziemniaczki do obiadu. Dobrze będą smakować z fasolką szparagową po grecku.Składniki:młode drobne ziemniakisiekany świeży
Kuchnia domowa AniWiele jest w internecie przepisów na ten sos, ja podaję swoją ulubioną wersję z koperkiem! Najlepiej smakuje z mięsem grillowanym.Składniki:150 g ogórka200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)2 ząbki czosnkupół łyżeczki cukrusól i pieprz do smaku2-3 łyżki świeżego siekanego koperkuodrobina soku z cytrynySposób przygotowania:1. Obranego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy z nadmiaru soku.2. Jogurt
Kuchnia domowa AniRobiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniLubimy drób pieczony w rękawie. Dzięki niemu mięso nie wysycha, jest mięciutkie i aromatyczne. Zapraszam!Składniki:4 nieduże udkaMarynata:kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki1
Kuchnia domowa AniwarzywamiSałatka brokułowa z kurczakiem i papryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry AnastazjiSałatka brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyrosSałatka gyros z sosem czosnkowymSałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa z warzywami i wędlinąSałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka ryżowa z kurczakiem Sałatka szynkowa
Kuchnia domowa Aniproszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia
głodny alergik