grecka - 3959 przepisów (strona:175/264)

Malinowy sernik bez sera 172

szklanki cukru pudru  2 budynie malinowe (40 g)  1 cukier waniliowy (16 g)  1/2 szklanki oleju  2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)  3  paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania :   Roztopić masło, połączyć z herbatnikami  ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę  średnicy

Na słodko lub wytrawnie
Jogurtowy sernik dyniowy 319

mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: Do miski dodajemy jogurt

Truskawkowa Fiesta
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 145

mąki ziemniaczanej  1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje dodajemy

Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM 210

sklepach i poudawać, że trochę wiosny ma chociaż na talerzu. SKŁADNIKI: mix sałat pomidor czerwona cebula papryka szczypiorek kiełki rzodkiewki jajko na twardo ostry żółty ser kurczak wędzony sos grecki Knorr A jak to zrobić: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, sałatę poszarpać na małe kawałki. Przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Zalać sosem i jeszcze raz wymieszać

Kuchnia w opałach
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro

Chilli Czosnek i Oliwa
Serniki 316

Sernik z truflami Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami Sernik z ziemniakami Sernik zebra Sernik z jogurtów greckich Sernik z borówką amerykańską Sernik brzoskwiniowy na zimno Sernik z marchewką Sernik z oreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą

Ala piecze i gotuje
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4444

czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję

Restauracyjka Literacka
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 192

odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną

OstryKęs
Tarta frangipane ze śliwkami 180

Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru

maniapieczenia
Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą 3767

Delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość

Bullio
Faworki light 1826

jednak przygotować Faworki light, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Składniki : ( około 40 faworków) 1 1/2 szklanki mąki, szczypta soli 1 żółtko 16 g cukru wanilinowego, ½ szklanki jogurtu greckiego, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Testowanie produktów marki Prymat 162

testowania produkty marki Prymat... W skład paczki weszło między innymi: 1.dipy serowy (do chipsów i nachosów) barbecue (do grill) czosnkowy (do mięs) meksykański (do mięs) 2.sosy sałatkowe francuski czosnkowy grecki do mizerii koperkowo-ziołowy 3. marynaty w płynie grillowa pikantna klasyczna 4. panierki do kurczaka do kotletów 5. zioła oregano rozmaryn cząber zioła prowansalskie koperek bazylia gorczyca biała czosnek granulowany

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z pora i jabłek (prosta i szybka - idealna do mięsa) 1021

Kwaskowaty posmak jabłka i ostrość pora sprawia, że idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Składniki: 1 duże kwaśne jabłko 2 średniej wielkości pory 2 łyżki majonezu 400 ml jogurtu greckiego sól, pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach Por kroimy w półkrążki (białe części i niewielką ilość jasno zielonej części) Wszystkie składniki razem mieszamy, następnie doprawiamy

IMPRESJA SMAKU
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 158

Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie  (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki

Zdrowo i kolorowo
Ciasto z masą jogurtowo-kokosową oraz czarną porzeczką Lodzi 405

pozostałe składniki wszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Składniki na masę jogurtowo-kokosową: 3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych  0,5 szklanki płatków migdałowych 0,5 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) 2 budynie waniliowe aromat waniliowy 5 białek

kgwjanczewo