selera naciowego świeżego - 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego - 4 jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów Makaron gotujemy do miękkości. Selera kroimy w kosteczkę. Kukurydzę, kapary, ananasa i seler konserwowy dobrze odcedzamy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Jaja gotujemy na twardo, kroimy
SMYKWKUCHNIfasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie bułka tarta oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami
vegetanieChcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie państewko wciśnięte między Grecję, Albanię, Bułgarię i Serbię. Wspaniały klimat, cudowne wina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja
vegetaniedruga: z twarożkiem, dżemem z borówek lub innym, jaki akurat macie w lodówce. Możemy podać dodatkowo domowy sos Tzatziki. Shake malinowy (4 osoby) 1 jogurt naturalny typu greckiego 2 lody (tzw. kanapka) 1 kubek półlitrowy malin 1 łyżka cukru Jogurt, maliny, cukier wrzucamy do blendera lub miksera, po czym dodajemy lody po wcześniejszym usunięciu wafelków. Fajna zabawa
vegetanieczosnku roszponka Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu
vegetanieplacki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki) 2 średnie ogórki gruntowe 1 średni ogórek konserwowy 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka majonezu pieprz sól Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką
vegetanieosoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu greckim suszone pomidory żółty ser sól, pieprz, tymianek, oregano oliwa z oliwek szczypiorek Jajka rozbijamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła i łyżkę jogurtu. Całość mocno mieszamy trzepaczką, aby wpuścić jak najwięcej
vegetaniedziś w menu naleśniczki na słodko :) Naleśniki z serkiem i owocami (4 osoby) 1 duże opakowanie serka homogenizowanego z brzoskwiniami, najlepszy w Biedronce 385 g 2 duże łyżki jogurtu greckiego 2 kiwi 2 banany 1 bita śmietana, może być spray 1 opakowanie borówek lub jagód Banany i kiwi kroimy w kostkę i mieszamy razem z serkiem i jogurtem. Mamy nadzienie
vegetaniedobrze razem mieszamy i polewamy nim warzywa. Na koniec wyciskamy połowę limonki na warzywa i wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem. Sos czosnkowy: 1 jogurt typu greckiego mały lub połowa dużego kubka 2-3 ząbki czosnku liście selera naciowego pieprz pieprz cayenne Do miseczki wlewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do jogurtu. Liście selera, które
vegetanieduża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni
vegetanieobtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na złoty kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany: 1 średni kalafior 3 jajka 4 duże łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki) 10 dkg startego żółtego sera pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania. Do miski
vegetaniekażdej strony. Czynność powtarzamy z całością kalafiora i odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadwyżki oleju. Tzatziki : 1 duży świeży ogórek 1 średni korniszon 1 jogurt typu greckiego 2 łyżki majonezu pieprz Świeży ogórek ścieramy i odciskamy z nadmiaru wody, korniszona również ścieramy. Dodajemy jogurt naturalny, dwie łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotowe :) Wypróbujcie to danie, łączy
vegetanieblaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz: 1 duży brokuł 1 duża cebula 5 jajek 1 szklanka tartego żółtego sera 1 duży jogurt naturalny w typie greckim (gęsty) gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec
vegetaniepotrzebne do zrobienia pasty : 1 opakowanie ricotty 4 ugotowane jajka 10 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorów (najlepiej w oliwie na ostro) 1/2 szklanki tartego żółtego sera jogurt w stylu greckim pieprz, ostra papryka, oregano Jajka kroimy w drobną kostkę, najlepiej na siatce. Oliwki i pomidory również w drobną kosteczkę. Ścieramy żółty ser i wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski
vegetaniegroszkiem. (4 osoby) Składniki: 3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
vegetanie