grecka - 3959 przepisów (strona:159/264)

Jem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej 238

pomidory w kostkę. Przyprawiamy i ugniatamy do połączenia. Formujemy kotleciki, układamy na blasze wyłożonej papierze i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Podajemy z dipami (np. jogurt grecki +suszone pomidory + oliwki+bazylia)     function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

CoolinarniePL
Makowiec na lanym cieście 230

lanym cieście wykonywany co roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki

Lubczyk i Wanilia
Sernik z orange curd 132

wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut. Wystudzić. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie 250 g jogurtu greckiego 3 duże jajka 100 g białej czekolady 1 duży budyń śmietankowy Delecta Orange curd: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietanowa

Domowa cukiernia Ewy
rewelacyjny deser z nasionami chia 155

Dzisiaj ugotowałam przepyszn deser z nasionami chia, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy  Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania  blender Aura 6w1 . Składniki: - 1 jogurt grecki  - 2 łyżki nasion chia - 2 kiwi - 2 banany - 2 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Owoce blendujemy, do jogurtu dodajemy łyżkę cukru i nasionka mieszamy, układamy w szklance wszystko warstwowo i gotowe! Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 164

nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) - ząbek czosnku ( średniej wielkości) - czosnek staropolski ( przyprawa w proszku) - 3 duże marchewki - sos sojowy - sól, pieprz, przyprawy - kilka łyżek oleju rafinowanego - 1 jajko Przygotowanie

zdrowa vege kuchnia
Sernik z kandyzowanymi bananami 111

gram herbatników 1 kostka masła Masa serowa: 4 kostki twarogu - każda po 200 gram 11/2 szklanka cukru 1/2 kostka masła 3 łyżki mąki pszennej 4 banany 5 łyżek jogurtu greckiego 5 jajek Wykonanie: Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam.  Twaróg

Ciasteczkowy Potwór
Deserek z truskawkami 76

deserku, to podpatrzyłam go u Dorotki . Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę

In my kitchen
Miętowa serpentyna 155

Jacqueline Bellefontaine "Czekolada" z moimi zmianami. Składniki na 6 porcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki); 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka likieru miętowego; 175 g czekolady deserowej; Do dekoracji: 200-300 ml śmietany kremowej 30%; 1 łyżka cukru pudru; czekolada do posypania;   Wykonanie

In my kitchen
Sałatka szynkowa 304

Doprawić do smaku. Udekorować ćwiartkami jaj, krążkami cebuli lub listkami pietruszki. Moje uwagi: 1. Do sałatki dodałam i szczypior i zieloną pietruszkę. 2. Do majonezu dodałam 3 łyżki jogurtu greckiego

In my kitchen
Shawarma 161

kurczaka; 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki; 3/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/4 łyżeczki mielonej kolendry; 7 łyżek jogurtu greckiego; 2 łyżki soku z cytryny; 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę; Mięso umyć i drobno pokroić. Przygotować marynatę: do miski wsypać przyprawy, dodać jogurt, sok z cytryny

In my kitchen
Limonkowo-arbuzowe orzeźwienie w miętowo-bazyliowej glazurze 173

okrąg. Następnie włożyć do środka okrągły biszkopt, który ma być podstawą deseru.    Mus jogurtowo-limonkowy: 1,5 łyżki stołowej żelatyny w proszku; 75 ml wody; 300 g greckiego jogurtu; 50 g świeżo wyciśniętego soku z limonki; skórka starta z 4 limonek; 150 g cukru pudru; 300 g ubitej śmietany 30%; kilka kropelek zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie); Żelatynę zalać

In my kitchen
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 149

około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.   Składniki na mus: 130 g białej czekolady; 10 g żelatyny; 2 jaja; 2 łyżki cukru; 500 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki); 400 ml śmietany 30%; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy); Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jaja z cukrem ubić

In my kitchen
Deser z brzoskwiniami 240

deser zawsze mi smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:) Składniki: brzoskwinie (mogą byż też z puszki); jogurt grecki lub bałkański; ciastka owsiane Digestive lub inne; Wykonanie: Sposób wykonania taki sam jak tutaj . Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość

In my kitchen
Rogaliki mleczno-maślane 143

Kamea z Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 7 g suszonych drożdży 65 g roztopionego masła 180 ml ciepłego mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki) 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże

Ala piecze i gotuje
Sos tahini czyli طحينة 219

najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)   3 ząbki czosnku   2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania