instrukcja jak go wykonać 1-2 łyżki śmietany 36% (firmy Piątnica-jeśli nie możecie znaleźć jej w sklepie należy ubić śmietanę 36 bądź 30%) bądź opcjonalnie 1-2 łyżki greckiego, gęstego jogurtu Przygotowanie: 1. Groszek zmiksować blenderem do otrzymania jednolitej masy. 2. Następnie dodać śmietanę i wymieszać łyżką bądź szpatułką 3. Dodać sól, pieprz, kwasek cytrynowy oraz cukier puder
KreatywnePinyjajka, 6 kurzych lub 12 przepiórczych, - majonez, najlepiej domowy, 6-7 sporych łyżek, - przyprawy: pieprz czarny, domowa vegeta, * W wersji odchudzonej możemy zamienić majonez na jogurt naturalny, najlepiej grecki, aczkolwiek "to już nie to samo" :) WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Nowalijki myjemy, osuszamy i kroimy - szczypiorek drobniutko, rzodkiewkę w cienkie plastry - jeśli jest duża
Wypisz Wymalujznowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem jagnięciny. Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która ma moim zdaniem , delikatniejszą skórkę niż pozostałe papryki . Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo ziół, pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam! składniki 12 średnich papryk
Stare GaryDonną Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto"/ 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny (daję więcej) 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 3/4 szklanki cukru (daję mniej) 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Piekarnik rozgrzać
KUCHARNIAwieczór przy ulubionej książce. Jest pełna witamin i naturalnie słodka. Spróbujcie, to jeden z tych deserów, który możecie jeść spokojnie, bez wyrzutów sumienia. Składniki: 1 szklanka naturalnego jogurtu typ grecki 0% 3 połówki brzoskwiń w lekkim syropie 2 średnie pomarańcze + sok z jednej pomarańczy 3 małe mandarynki Przygotowanie: Jogurt miksujemy delikatnie z 2 połówkami brzoskwiń. Trzecią połówkę brzoskwini kroimy
Słodkie okruszkiNoworoczne spotkania to czas na szybkie w przygotowaniu , proste i atrakcyjne dla kubków smakowych przekąski . Możemy zaserwować na przykład , grecką bruschettę - smaczne i figlarne mini grzanki . składniki na 10 grzanek 1 bagietka kilka plasterków szynki 4 pomidory kilka listków bazylii kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz przepis Szynkę kroimy w paski , bazylię drobno siekamy
Smakowite DaniaWiosenna , błyskawiczna sałatka grecka z grzankami , ogórkami , pomidorami i dodatkiem czarnych oliwek to pyszna propozycja przekąski może również stanowić lekkostrawny samodzielny posiłek. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 4 kromki chleba 15 czarnych oliwek 2 średnie pomidory 2 średnie ogórki natka pietruszki sos 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku
Smakowite Daniaciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego Szczypta soli Składniki na masę: 2 galaretki truskawkowe 330 g śmietanki 30% Mix mrożonych owoców Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Do maślanej masy wsypujemy wiórki kokosowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiec ciasto ok. 20 min, do momentu aż masa czekoladowa zetnie się. Wyjąć. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przechowywać w chłodnym miejscu. Mazurek doskonale komponuje się z jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniaryż czy kuskus. Możecie oczywiście dodatek zrobić według własnego uznania. Nie każdy lubi kaszę gryczaną :) Ważnym dla nas elementem smakowym jest jeszcze sos. Zrobiliśmy go z jogurtu w typie greckim, czosnku, sosu miętowego i pieprzu. Idealnie komponuje się do tego dania. Polecamy ! Surówkę zrobicie sobie z tego, co akurat macie w kuchni i będzie SUPER :) Życzymy wszystkim smacznego
vegetanieChrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo
Smakowity Blog Kulinarnymakaronu muszelki 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia, chili, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać szpinak i rozmrozić go na patelni na małym ogniu.Podsma
Pasja Smakuprostu nie mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę
Chilli Czosnek i Oliwa