używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego pieprz Składniki na pesto - używamy blendera: 10 oliwek zielonych 10 oliwek czarnych kopiasta łyżka kaparów 1/2 avokado garść szpinaku z roszponką ostra papryczka czerwona chilli oliwa z oliwek utarta skórka
ClauditteMissCookingbułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula biała cebula (dałam dodatkowo) 90 g sera kanapkowego półtłustego Luxmilk 2 łyżki jogurtu greckiego Tolonis 3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam zamiast oleju rzepakowego) 100 g mix sałat z rukolą 1-2 gałązki natki pietruszki sól i pieprz dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej
ClauditteMissCookingdrugiego talerzyka sypiemy mąkę. Plastry schabu maczamy w jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni z masłem. Schabowe podałam synkowi z ziemniaczkami ugniecionymi z jogurtem naturalnym typu greckiego. Dodatkowo trochę rukoli i ugotowany i starty buraczek. :) Smacznego
ClauditteMissCookingkolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem. Dodatki do zupy: jogurt naturalny typu greckiego ser gorgonzola jagody goi suszone pomidory suszone chilli Nawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej garść suszonych śliwek garść suszonych pomidorów 2 łyżki otrąb pszennych łyżka jagód goi jogurt grecki cebula pokrojona w piórka
ClauditteMissCookingmarchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego 1/2 kostki sera camembert light 1 plasterek sera gouda odtłuszczonego sól himalajska pieprz 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego Dodatki: mozzarella suszone płatki czosnku kiełki słonecznika bazylia Przygotowanie sosu: Wszystkie wymienione składniki
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża łyżka masła 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pęczek kopru 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 250 g podgrzybków mrożonych w całości - 5,99 zł - kupiłam w LIDLU 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 liść laurowy świeżo zmielony czarny pieprz sól himalajska
ClauditteMissCookingochotę zacząć dzień takim śniadaniem?:) szklanka mąki gryczanej 1 1/4 szklanki mleka 2 duże jajka szczypta soli odrobina oleju do natłuszczania patelni 200 g chudego twarożku 2 łyżki jogurtu greckiego 8 łyżek niesłodzonej konfitury np. z owoców leśnych szklanka malin 2 łyżki miodu cynamon do posypania opcjonalnie cukier puder Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Lekko natłuszczamy patelnię (najlepiej
Mienta blogSkładniki: 300g grzybów leśnych 1 duża cebula 300g mąki 100 ml mleka 200ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, suszonych drożdży sól, pieprz szczypta chilli 2 łyżki oleju starty żółty ser ( ile się chce ) Przygotowanie: Grzyby podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z gałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli i mlekiem
Gaździnka warzypieprzu 100ml mleka ciepłego 1/2 kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku 1 cebula kilka plasterków szynki kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną
Gaździnka warzySkładniki: 500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować
Gaździnka warzykaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić
Gaździnka warzymieliłam soi dokładnie. I smakowało jak by było z orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku 1/2 cytryny (sok) Wykonanie: Jajka oddzielić. Soję zmielić, ale na grubo. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Dodać olej, cukier waniliowy i jogurt. Piane ubić
Moje pyszne gotowanieszczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo 1-2 łyżek musztardy 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku. Zioła drobno siekamy, dodajemy majonez, musztardę, śmietanę lub jogurt. Mieszamy jajkami startymi na tarce z najdrobniejszymi oczkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy
KUCHARNIAwyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis na ciasto do bułek pochodzi z tej strony (klik
KUCHARNIA