Lubicie desery?? Mam dla Was dziś zdrowy , pyszny deser :)) 1,5 banana pół woreczka kaszy jaglanej 10 sztuk mrożonych truskawek 2 łyżeczki miodu pół jogurtu greckiego awokado 3 łyżki kakao Kaszę gotujemy , następnie dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Awokado obieramy, banana dzielimy na mniejsze części , wrzucamy do blendera dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Truskawki blendujemy
Cukier&Pudersłoneczko przypomina o wiośnie. Więc dziś proponuje proste, smaczne i zdrowe, kromeczki z białym serem i wiosennymi warzywami. Składniki: 25 dag sera białego 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego pęczek rzodkiewki 1 mała kalarepka szczypiorek sól, pieprz Do miski wrzucić ser, rozdrobnić widelcem. Dodać jogurt, wymieszać. Rzodkiewki, kalarepkę i szczypiorek umyć. Od rzodkiewek odciąć listki i ogonki, pokroić na ćwierćtalarki
Konrad Gotujeschłodzenie wyciąga jeszcze lepszy smak. Ile by nie było, wyjadamy cały od razu :) Dip pasuje oczywiście nie tylko do brokuła - pomyślcie o wszystkim, do czego dodalibyście jogurt typu greckiego albo gęstą śmietanę (wtedy bez czosnku - super sprawdza się w sosie pomidorowym, grzybowym, itd.) i ... spożycie słonecznika rośnie :) A o błonnik w diecie nie musicie się martwić na pewno
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczyli zielona uczta! Fajny pomysł na szybki obiadek :) Składniki: -opakowanie makaronu tagliatelle (lub innego, np. penne) mój makaron był z dodatkiem lubczyku :) -300g świeżego szpinaku -200g jogurtu greckiego -200g sera feta -2 ząbki czosnku -oliwa z oliwek lub olej -sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron gotujemy "al dente" według przepisu z opakowania. Szpinak płuczemy pod bieżącą
KasiekGotujerozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu. Smaczego
KasiekGotujeWkrawamy zimną margarynę i nożem siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. KREM: Składniki: -3 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (każde po 400 g) -5 jajek -1/2 szklanki oleju -3 opak. budyniu śmietankowego -1 op. cukru waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru Wykonanie: Białka ubijamy
KasiekGotujeDzisiaj przyszła kolej na bardzo pyszny sosik, mega szybki i prosty w wykonaniu. Nadaje się do naprawdę wielu potraw. składniki * 3 łyżki majonezu * 1 jogurt grecki (180 g) * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego * pieprz czarny świeżo mielony (dużo) * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo mielonego Sposób wykonania Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany
Mix smakumnie dziś faszerowane bakłażany na sposób Mussaki, ale bułgarskiej bo z ziemniakami. Oryginalna grecka mussaka jest z samego mięsa, bakłażanów i pomidorów, polana beszamelem. Tą można modyfikować na tyle sposobów ile nam się podoba. Ja często robię ją w kwadratowej blaszce i układam warstwami w ten sposób, że bakłażany kroję na grube plastry i grilluje. Ziemniaki kroje
Zainspiruj się kuchniąpomarańczami moje oczy ujrzały intrygujący przepis. Minimum składników, a efekt wydawał się nad wyraz interesujący. Dlatego też nie czekając długo do swojej listy zakupów dodałam: 2 pomarańcze jogurt grecki (pół szklanki) żelatyna (1 łyżka) 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: 1. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej do garnka i zagrzej z cukrem oraz żelatyną. 2. Sok zmiksuj z jogurtem. Przelej
Mój Smak na Życienaprawdę może to być każdy rodzaj) kolendra, opcjonalnie pietruszka 2 łyżki oliwy Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy Sos: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka przyprawy do tzatziki 1 łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu
Mój Smak na Życiepostacią pysznej sałatki. Składniki 1/2 kg pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy konserwowej szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu Pieczarki myjemy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut. Następnie odlewamy wodę. Jak ostygną kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy na sitku. Jajka obieramy i ścieramy
tojestpyszne.blogspot.comprzepis taki będzie :-) Składniki: 1/2 opakowania warzyw chińskich Hortex (z przyprawami) 1 pierś kurczaka około 150g makaron do spaghetti pełnoziarnisty 60g pieprz, sól, curry, vegeta 50 g jogurtu greckiego lub naturalnego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na garnek z gotującą się wodą ustaw sitko, a na nie wsyp warzywa. Zakryj pokrywą. Kurczaka pokrój
Anielska Kuchnia Anisłonecznej sobocie przedstawiam kolejny po sałatce pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki! Potrzebne nam będą: ogórki- najlepiej świeże prosto z działki- 3 duże lub kilka mniejszych jogurt grecki- 1 duże opakowani 400g ząbek czosnku- albo i dwa oliwa z oliwek sól, pieprz, łyżka octu, kilka listków świeżej mięty Ogórki ścieram na tarce o małych oczkach, lekko solę
Zapiski Młodej Żonyoznaczeniem przekreślonego kłosa. Składniki: 2 żółtka 3 białka 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki mąki amarantusowej 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: masło migdałowe banan kostka gorzkiej czekolady 90% Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować
Zdrowie na języku :Ppokrojonego w kostkę Garść świeżych liści szpinaku Kilkanaście kostek pokrojonego chleba orkiszowego 1 jajko EKO Pół pomidora 25g startego sera typu Ementaler (lub podobnego typu szwajcarskiego) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany kremówki 30%tł 2 łyżeczki majonezu kilkanaście kropli sosu Worcestershire Sól himalajska Czosnek granulowany Pieprz czarny Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy małą patelnię i wrzucamy kostki
Kuchnia PROzdrowotna