Mizerię znają chyba wszyscy. Zawsze miałam z nią mały kłopot. Lubiłam, ale nie do końca. Ta którą zwykle jadłam, w domu czy u znajomych , była dla
Stare Garypiekarnikiem, więc pewnie będzie chodził cały dzień (cii..) ale mam nadzieję, że powstaną dzięki temu pyszne słodkości :) A teraz, moja ulubiona sałatka z fetą, zwana w moim gronie, sałatką grecką - po mojemu :) "Składniki:2 pomidorysałata czerwona/biała cebulazielony ogórekpołowa serka fetabazyliapieprz kolorowysól lawendowaprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki
Słodkie PrzyjemnościDziś za to mamy w planie dużo więcej zajęć - które też rozpoczynają się równie wcześnie - niestety. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie drugie śniadanie, które zabiorę ze sobą na uczelnię - sałatkę grecką - przed wyjściem na studia wystarczy, że wszystko pomieszam i gotowe :) Na deser tym razem nie zabiorę nic, ale po powrocie do domu upiekę takie ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które
Słodkie Przyjemnościwykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu."Składniki:garść rukoligarść świeżego szpinakugarść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej5-6 truskawek5 zielonych szparagówmała garść orzechów laskowych i włoskichkilka pestek moreligarść suszonej żurawinydressing:dwie łyżeczki miodu gryczanego1,5 łyżki octu balsamicznego5 łyżek oliwysólSposób przygotowania:Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście
Słodkie Przyjemnościochoty na coś do jedzenia, w taki upał. A jeść przecież trzeba! No to, kto ma ochotę? "Składniki na 2 porcje:opakowanie różnych sałat (po kilka listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli)200 g truskawek8 szparagów200 g piersi z kurczaka + ulubione przyprawyoliwa z oliwekdodatkowo grillowana ciabattaSposób przygotowania:Sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski
Słodkie Przyjemności"Uwielbiam sezon letni. W te ciepłe, słoneczne miesiące jem 2,3 a może nawet 4 razy więcej owoców i warzyw niż zwykle. Choć przyznam szczerze, że
Słodkie Przyjemnościkilka Sylwestrowych propozycji. Częstujcie się :)"Przekąskiczekoladowe paluszki z suszonymi owocamisłodkie grossiniWłoskie paluszki chlebowenajprostszy chleb bananowyCiastaciasto milioneraPodwójnie czekoladowa tartaOdrywana drozdzowka cynamonowamurzynekCiasteczka karnawaowe faworkifaworki na piwiepączusie bez drożdzykasztanki małe paczusieSałatkisałatka grecka po mojemusałata z grzankami i grillowanym-miesemsałata z truskawkami i kurczakiemNa ciepłoschab w pomarańczachpizzerinki ze szparagamibruchetta ze swieżym oreganocalzoneDrinki i Napoje bezalkoholoweczekolada na gorąco z pistacjamilemoniada brazylijskazielony smoothie-egzotycznylemoniada ogórkowamargarita
Słodkie Przyjemnościobranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można bez) 50 g mąki pszennej olej sól, pieprz 100 g łososia wędzonego 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1 ząbek czosnku - starty sól, pieprz oliwa przygotowanie Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać
Stare GaryMamy karnawał, ale oprócz tańców trzeba pomyśleć o przygotowaniu jakichś pysznych sałatek. Dziś podam przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami , możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu. Składniki: sałata lodowa 2 duże pomidory 1 długi ogórek zielony 1 czerwona cebula czarne oliwki ser feta Sos winegret: 3 łyżki oliwy
upichcicwykończyłem. Co potrzebujemy: -filet łososia bez skóry -por, część zielona -pietruszka, natka -sól, pieprz -skórka limonki, świeża mięta -ziemniaki -mix sałat -oliwa -sok z limonki -śmietana 12% lub jogurt grecki Łososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku około 15 minut
BaRepasminuty; wyjmujemy z wrzątku i wkładamy na chwilę do zimnej wody Dziś do tak przygotowanego jajka dodałem: -grzanki żytnie -zielone pomidory -parmezan -sos paprykowy Sos przygotowujemy z jogurtu greckiego, konserwowej papryki obranej i posiekanej doprawionej solą i pieprzem
BaRepaskaszli, wyszliśmy na dwór . Piękna jesienna pogoda przypomniała mi o tym deserze. Idealnie wpisuje się on w aurę na zewnątrz a przy tym jak smakuje! Przepis: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka miodu 1/2 szkl granoli (gotowej lub własnej roboty) 3/4 szkl puree z dyni Puree z dyni bardzo łatwo wykonuje się w warunkach domowych - wystarczy dynie pokroić, wydrążyć nasiona
happycreatiff.blogspot.comsklepach pojawiło się mnóstwo rożnych gatunków papryk. Szczególnie lubię podłużne, które jeszcze nie tak dawno były na naszym rynku rzadkością. Tym razem kupiłam papryki greckie i postanowiłam je nafaszerować kaszą. A że kasza bulgur jest ostatnio moją ulubioną, więc jej właśnie postanowiłam użyć. Farsz wyszedł bardzo smaczny, jeżeli zostanie wam go trochę, warto zamrozić
Stare GaryKlasyk bożonarodzeniowy w moim domu. Dziś wegetarianie będą oburzeni. W moim rodzinnym domu, co roku na święta zamiennie występuje ryba po grecku bądź ryba po japońsku. Obie wersje nic wspólnego z danym kraje nie mają i nawet ich składniki na żadne powinowactwo nie wskazują. Niemniej takie nazwy przyjęły się już dawno i funkcjonują po dziś dzień, do czego oczywiście, nikt
W kuchni Karmel-itki