grecka - 3959 przepisów (strona:183/264)

Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 171

wykorzystam jeszcze nie raz.  Tarta jest niesamowicie smaczna !składniki:kruche  ciasto225g mąki pszennej razowej150 g masła, zimnego50 g cukru pudruszczypta soliNadzienie jogurtowe:500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego3 jajka2 łyżki mąki pszennej1/2 łyżeczki wody pomarańczowej3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu na wierzchok 400g owoców  - malin i jeżyncukier puder do posypaniaprzygotowanieFormę na tartę

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 195

stronyskładniki4-6 dużych pieczarek, użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek250g  ricotty50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki40 g tartego parmezanu2 łyżeczki posiekanego oregano2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracjisól i pieprz1 jajko, lekko roztrzepaneprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki

Stare Gary
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 171

Dania przygotowane przez Yotam'a Ottolenghi obserwuję w internecie od dawna. Może wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 191

Po wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam -  

Stare Gary
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 178

łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki  mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750  ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około

Stare Gary
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 144

dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;)))Musicie się skusić! :)))* mąka pszenna- 400 g* jogurt grecki- 400 g* cukier- 200 g* olej- 1/3 szklanki* kakao- 2 czubate łyżki* soda- 1/2 łyżeczki* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* ekstrakt waniliowy- 1 łyżkaDodatkowo:* jagody- 150 g* kasza manna- 2 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Dietetyczny deser na świąteczny stół! 169

SKŁADNIKI:- 200 g jogurtu greckiego light- 100 g serka waniliowego light-100 g serka śmietankowego- kilka ziaren wanilii- 3 łyżki żelatyny- 3 łyżki wrzątku- świeże malinyoremki np. kokilki.Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki.Sos malinowy do deseru

SMYKWKUCHNI
Moja rybka nie tylko świąteczna 454

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra

NA MOIM TALERZU
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 237

stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży

SzczyptaSmaQ
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 214

zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.Por duszony jako dodatek do drugiego dania:Składniki:2 pory z zielonymi częściami1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisól,pieprz,gałka muszkatałowa 2 łyżki masła klarowanegoWykonanie: Pora dokładnie umyć.Całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki,Wrzucić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka w sosie koperkowym 189

koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony)1 lyzka maki krupczatki(instant)szczypta cukru,sol,pieprz do smaku2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietanyszczypta cukruWykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy.Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia.Dodac jogurt  lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy dodawac do potrawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 214

mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić.Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 230

Niezwykle proste,smaczne i trochę zapomniane danie.Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy  bardzo dietetyczne, gotowane mięso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mały przewodnik szparagowy i białe szparagi ze smażonym dorszem 136

Szparagowy czas zaczac.Krotki sezon,bo trwajacy od polowy kwietnia do 24 czerwca mozemy troche przedluzyc,kupujac wczesniej ukazujace sie w sprzedazy szparagi greckie i hiszpanskie.ROZROZNIAMY 3 RODZAJE SZPARAGOW: 1)biale-to te najbardziej popularne.Kolor uzyskuja przez uprawe w specjalnych kopcach.Biale    szparagi maja zdrewniale ,lykowate lodygi dlatego musimy je obierac .Specjalnym nozykiem do   szparagow lub zwyklym obierakiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 147

Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy.Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli  4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch  szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec.Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze,ze dopiero

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!