Briami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest
Stare GaryByło pysznie! Kiedy zobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało
Stare Garydodać do farszu. składniki (na 3 placki)ciasto z tego przepisuliście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki1 młoda cebulapęczek młodej cebulki ze szczypiorem6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch200 g fetypapryka w płatkachprzygotowanieBotwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko
Stare GaryPyszny kurak! Marynata z jogurtu i ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej
Stare GaryNa upały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecamskładniki dla 4 osób350g ogórków (kawałek ogórka zostawić
Stare GaryBłyskawiczny do zrobienia chłodnik. Jeden z moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba mieć sok z kiszonych buraków. A ponieważ
Stare GaryOrzeźwiający chłodni . Czyli jeszcze jeden do kolekcji. A ponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można!składniki (na ok 1100 ml zupy
Stare Garyksiażki Kathy Farrel - Kingsley "Domowy wyrób nabiału"składniki1 l mleka najlepiej pełnego, świeżego wiejskiego, ( poddane łagodnej pasteryzacji)1/4 szklanki kupnego jogurtu z żywymi kuturami bakterii jogurtowych (użyłam jogurtu typu greckiego marki Piątnica)przygotowanieW dużym garnku o grubym dnie podgrzać mleko do temperatury 85 st C. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 40 - 46 st C. Zajęło
Stare Garywykorzystam jeszcze nie raz. Tarta jest niesamowicie smaczna !składniki:kruche ciasto225g mąki pszennej razowej150 g masła, zimnego50 g cukru pudruszczypta soliNadzienie jogurtowe:500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego3 jajka2 łyżki mąki pszennej1/2 łyżeczki wody pomarańczowej3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu na wierzchok 400g owoców - malin i jeżyncukier puder do posypaniaprzygotowanieFormę na tartę
Stare Garystronyskładniki4-6 dużych pieczarek, użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek250g ricotty50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki40 g tartego parmezanu2 łyżeczki posiekanego oregano2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracjisól i pieprz1 jajko, lekko roztrzepaneprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki
Stare GaryDania przygotowane przez Yotam'a Ottolenghi obserwuję w internecie od dawna. Może wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona
Stare GaryPo wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam -
Stare Garyłyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750 ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około
Stare Garydodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;)))Musicie się skusić! :)))* mąka pszenna- 400 g* jogurt grecki- 400 g* cukier- 200 g* olej- 1/3 szklanki* kakao- 2 czubate łyżki* soda- 1/2 łyżeczki* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* ekstrakt waniliowy- 1 łyżkaDodatkowo:* jagody- 150 g* kasza manna- 2 łyżki
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI:- 200 g jogurtu greckiego light- 100 g serka waniliowego light-100 g serka śmietankowego- kilka ziaren wanilii- 3 łyżki żelatyny- 3 łyżki wrzątku- świeże malinyoremki np. kokilki.Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki.Sos malinowy do deseru
SMYKWKUCHNI