grecka - 3959 przepisów (strona:184/264)

Moja rybka nie tylko świąteczna 449

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra

NA MOIM TALERZU
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży

SzczyptaSmaQ
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 207

zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.Por duszony jako dodatek do drugiego dania:Składniki:2 pory z zielonymi częściami1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisól,pieprz,gałka muszkatałowa 2 łyżki masła klarowanegoWykonanie: Pora dokładnie umyć.Całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki,Wrzucić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka w sosie koperkowym 185

koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony)1 lyzka maki krupczatki(instant)szczypta cukru,sol,pieprz do smaku2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietanyszczypta cukruWykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy.Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia.Dodac jogurt  lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy dodawac do potrawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 207

mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić.Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 224

Niezwykle proste,smaczne i trochę zapomniane danie.Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy  bardzo dietetyczne, gotowane mięso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mały przewodnik szparagowy i białe szparagi ze smażonym dorszem 130

Szparagowy czas zaczac.Krotki sezon,bo trwajacy od polowy kwietnia do 24 czerwca mozemy troche przedluzyc,kupujac wczesniej ukazujace sie w sprzedazy szparagi greckie i hiszpanskie.ROZROZNIAMY 3 RODZAJE SZPARAGOW: 1)biale-to te najbardziej popularne.Kolor uzyskuja przez uprawe w specjalnych kopcach.Biale    szparagi maja zdrewniale ,lykowate lodygi dlatego musimy je obierac .Specjalnym nozykiem do   szparagow lub zwyklym obierakiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 139

Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy.Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli  4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch  szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec.Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze,ze dopiero

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 123

Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 141

używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 142

Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 243

zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty.Skladniki na 4 porcje:mloda kapusta (u mnie Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 159

Znacie zupe z kalarepki ?Jesli nie,to koniecznie wyprobujcie.Naprawde warto.Ma bardzo subtelny,wrecz wyrafinowany,delikatny smak.Poznalam go dopiero zeszlego roku,gdy w ogrodku wychodowalam caly zagon

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z rzodkiewek 137

Rzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kalarepy i kalafiora 150

Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie.Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!