grecka - 3959 przepisów (strona:184/264)

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 128

Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 148

używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 149

Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 251

zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty.Skladniki na 4 porcje:mloda kapusta (u mnie Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 164

Znacie zupe z kalarepki ?Jesli nie,to koniecznie wyprobujcie.Naprawde warto.Ma bardzo subtelny,wrecz wyrafinowany,delikatny smak.Poznalam go dopiero zeszlego roku,gdy w ogrodku wychodowalam caly zagon

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z rzodkiewek 145

Rzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kalarepy i kalafiora 153

Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie.Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 156

komorki roslinne przed chorobami i szkodliwym dzialaniem slonca,grzybow i insektow.Przeniesione do organizmu czlowieka moga pelnic podobna role jak witaminy.Flawonoidy to jeden z typow substancji fotochemicznych ( nazwa pochodzi od greckiego slowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 168

Mieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne bedzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 152

Skladniki na 12 muffinek:200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia1 lyzeczka sody2 lyzki kakao1 jajko120 g cukru80 ml oleju250 g jogurtu greckiego+100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby1 lyzka cukru waniliowego150 -200 g jezynWykonanie:Piekarnik nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia.Make,proszek do pieczenia sode,cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 171

tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 147

tutaj : klik)3 marchewki1 pietruszka1/2 porakawalek selera1 mala cebula, 2 zabki czosnku2 listki laurowe5-6 ziaren ziela angielskiego pieprz,sol,cukier1 lyzka masla ghee11yzka maki krupczatki pol kubeczka jogurtu greckiego lub smietany lub smietanki kokosowejWykonanie:Umyte,obrane i rozdrobnione warzywa umiescic w garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem laurowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 131

Sezon na jarmuz sie rozpoczal i trwac bedzie cala zime.Roslina cieszy sie doskonala reputacja i jednoczesnie jest praktycznie nie do kupienia.Czysty nonsens.Niby wraca do lask,a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 606

brak maku w wigilijnych potrawach mógł ściągnąć na domowników nieszczęścia.Symbolika maku jest jednak szersza i nie oznacza on jedynie dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości.Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach.Moja strucla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 172

Tak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych  sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!