Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty.Skladniki na 4 porcje:mloda kapusta (u mnie Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Znacie zupe z kalarepki ?Jesli nie,to koniecznie wyprobujcie.Naprawde warto.Ma bardzo subtelny,wrecz wyrafinowany,delikatny smak.Poznalam go dopiero zeszlego roku,gdy w ogrodku wychodowalam caly zagon
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie.Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!komorki roslinne przed chorobami i szkodliwym dzialaniem slonca,grzybow i insektow.Przeniesione do organizmu czlowieka moga pelnic podobna role jak witaminy.Flawonoidy to jeden z typow substancji fotochemicznych ( nazwa pochodzi od greckiego slowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 12 muffinek:200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia1 lyzeczka sody2 lyzki kakao1 jajko120 g cukru80 ml oleju250 g jogurtu greckiego+100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby1 lyzka cukru waniliowego150 -200 g jezynWykonanie:Piekarnik nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia.Make,proszek do pieczenia sode,cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tutaj : klik)3 marchewki1 pietruszka1/2 porakawalek selera1 mala cebula, 2 zabki czosnku2 listki laurowe5-6 ziaren ziela angielskiego pieprz,sol,cukier1 lyzka masla ghee11yzka maki krupczatki pol kubeczka jogurtu greckiego lub smietany lub smietanki kokosowejWykonanie:Umyte,obrane i rozdrobnione warzywa umiescic w garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem laurowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na jarmuz sie rozpoczal i trwac bedzie cala zime.Roslina cieszy sie doskonala reputacja i jednoczesnie jest praktycznie nie do kupienia.Czysty nonsens.Niby wraca do lask,a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brak maku w wigilijnych potrawach mógł ściągnąć na domowników nieszczęścia.Symbolika maku jest jednak szersza i nie oznacza on jedynie dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości.Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach.Moja strucla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!