dlugosci iumyc rozchylajac poszczegolne warstwy.Do przygotowania tej surowki potrzebne beda tylko biale czesci pora.Skladniki na 2 porcje:2 pory-tylko jasna,delikatna czesc1 jablko2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietanysok z cytryny2 lyzeczki miodu lub cukru2 szczypty solikoperekWykonanie:°Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic.°Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko ich wartosci odzywcze.Skladniki:1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula1 zabek czosnku50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszkisol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki4 lyzki sezamu1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazeniaWykonanie:Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku i odsaczona dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto moj przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaleznosci od regionu.Na zachodzie- Schwarzwald i Badenia-Witenbergia -dominuja wplywy Szwajcarii i Francji-tu duza role odgrywaja warzywa,poludnie to Bawaria gdzie jada sie tlusciej.Znajdziemy tez wplywy wloskie,greckie,hiszpanskie,tureckie i dalekowschodnie.Wspolczesni Niemcy znani sa z dobrego apetytu i smaku.Stworzyli kuchnie,ktora dostarcza podniebieniu wielu przyjemnosci.Kuchnia niemiecka to wiele wykwintnych dan,ale docenia popularna kapuste,szczegolnie kiszona,boczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam.Skladniki :garstka suszonych podgrzybkow500-700 g pieczarek1 cebula2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki1/2 malego selera1 pietruszka-korzenkawalek pora zielona pietruszkajogurt grecki lub smietanabulion warzywny-1,5 lmakaron 2-3 garstkipieprz z mlynkasolWykonanie:wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzybyoczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki,paseczki jak kto woli.Obrac cebule,drobno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!choroba wrzodowa,zapaleniem watroby i niezytem jelit.Najprostsza surowka z rzodkwi nr. I 2 biale rzodkwie1 lyzka soku z cytryny ewentualnie pieprz z mlynka1 lyzeczka mioduszczypta soli1-2 lyzki,jogurtu greckiego,smietany lub majonezu-opcjonalnieWykonanie:rzodkiew zetrzec na grubych oczkach tarkiwymieszac z przyprawamiodstawic na 15-30 minut do lodowki,by skladniki sie przegryzly Surowka z rzodkwi nr.II :1 rzodkiew1 marchewka1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Frankfurter Grüne Sauce" ("Gri Soß") zielony sos frankfurcki to specjalnosc Hesji (Frankfurtu i Kassel).Nazwa sosu frankfurckiego ma status CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA,czyli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!listkom czosnku.Skladniki na 4 porcje:50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc)3-4 ziemniaki1 cebula1 zabek czosnku0,75-1 l wywaru warzywnegosolpieprzgalka muszkatalowa 2 lyzki masla gheejogurt grecki lub kwasna smietana Wykonanie:ziemniaki umyc,obrac i pokroic w gruba kostke.Obrac cebule i czosnek.Rozdrobnicw garnku rozgrzac maslo,wrzucic pokrojna cebule i przysmazyc bez zrumieniania.Dolozyc ziemniaki z czosnkiem i caly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze lepiej smakuja - pieczone pomidory.Efektowny przepis na niezwykle prosta i smaczna przekaske.Lekko i zdrowo.Wspanialy dodatek nie tylko do pieczonych mies,takze na zimno do kanapek.Pierwszy raz jadlam je na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbily moje kubki smakowe na rowni z jogurtem greckim.Co prawda zaden pomidor nie moze rownac sie smakowo z tym dojrzalym w pelnym sloncu nad Morzem Srodziemnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchni sie oplacaja.Najsmaczniejsze potrawy powstaja wtedy,gdy sie zupelnie tego nie spodziewamy.Dodatek mleka kokosowego ,oprocz bardzo milego ,delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym.Tu opuscilam dodatek jogurtu greckiego,pojawiajacy sie w moich ostatnich sernikach,a ser polaczylam z cala puszka mleka kokosowego bez odzielania jego bialej czesci.Smakuje bajecznie.Bardzo polecam ,bo taki sernik mozesz upiec tylko w sezonie jagodowym.Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kto ma cukinie w ogrodzie,wie w jakim szalonym tempie rosna.Wystarczy kilkudniowy wyjazd,by zastac w ogrodzie prawdziwe giganty.Te olbrzymy,ale z miekka skorka chetnie zuzywam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie mielone kotlety,szczegolnie ze daja tak ogromne pole do eksperymentowania.Byly juz na blogu pyszne ,dietetyczne kotleciki z pieczarkami,niezwykle delikatne kotlety z kasza jaglana.Dzisiaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaki2-3 marchewkikawałek pietuszki i poraplaster selera1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórkówdużo świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Doda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!