Uwielbiam szpinak w każdej postaci... Z racji tego, że o świeży szpinak już ciężko, w okresie jesiennym chętnie sięgam po szpinak mrożony. Jeżeli do szpinaku dodamy
Magiczna kuchnia DariiKiedy dom nawiedza czworo niespodziewanych małych gości a lodówka świeci pustką, do tego każdy z małych gości nie cierpi czegoś, zaczynam nie cierpieć "niecierpienia"...:) To co
Magiczna kuchnia Dariiszklanki mleka (190 ml)70-80 g masła3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soliszczypta pieprzuDodatki:10 czarnych oliwek5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych)100 g twardej, greckiej fety2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę
Poezja smakuZ rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak
Truskawkowa Fiestaznowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce...Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :)Za to truskawki!! Pierwsze w sezonie, nie polskie, a greckie. Przynajmniej pan z warzywniaka był szczery i nie udawał, że z rodzimych zbiorów :)Czytaj więcej
bistro mamatygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej
bistro mamaMetod na zrobienie pasty z makreli jest mnóstwo. Tym razem pasta z dodatkiem jogurtu i chrzanu. Jest rzadsza niż robione przeze mnie wcześniej, zupełnie gładka,
Stare GaryZimowa wersja muffinek, które cudnie pachną piernikiem, a w środku mają nadzienie z powideł śliwkowych. Nie sposób się im oprzeć ;)Składniki na 12 sztuk:1
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka Oliwki zielone 1/2 kulki mozzarelli Kukurydza słodka Szczypiorek Koperek Jogurt naturalny lub typu greckiego Sól, pieprz, curry PRZYGOTOWANIE: Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania : 15,00 zł SKŁADNIKI: 200 g piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej 200 g jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula szczypiorek natka pietruszki curry, suszone chilli, cynamon sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka
kulinarnyJaszklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta soli SKŁADNIKI na dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki) sól, pieprz Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę
kulinarnyJasałatkę: 200 g polędwiczek z kurczaka 150 g bakłażana 100 g cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 sałata rzymska 100 g sera typu greckiego świeża natka pietruszki suszona bazylia papryka czerwona w proszku sól, pieprz SKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryna szczypta soli, pieprzu
kulinarnyJaDzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę . A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu
kulinarnyJamrożonego lub konserwowego1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej)1 puszka kukurydzy konserwowej400 g marynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)1 łyżka oliwy2 łyżeczki musztardy dijonsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE sałatki:Ziemniaki i marchewkę wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Groszek i fasolkę gotujemy
kulinarnyJamniej standardowych smaków podaję przepis na koftę jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję, że lubicie jagnięcinę. Nieprzekonanym proponuję się nie uprzedzać. Moje pierwsze doświadczenia z jagnięciną to kuchnia grecka. Specyficzny smak mięsa na początku nie przypadł mi do gustu, ale z czasem w wersji indyjskiej przekonałam się do niego w stu procentach, czego życzę i Wam. Składniki:kofta500g
W kuchni wieczorem