grecka - 3959 przepisów (strona:153/264)

Lody jagodowe 201

schłodzonych lemoniad! Mam dla Was dzisiaj pyszne lody jagodowe, mocno jagodowe! Składniki: 300 g jagód, 10-12 łyżek cukru, 200 g + 50 g śmietanki kremówki, 200 g jogurtu typu greckiego, 100 g mascarpone Umyte i oczyszczone jagody umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy cukier i całość dokładnie miksujemy. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki jogurt, mascarpone i 50 g śmietanki kremówki

Plate of Joy
Ciasto ze śliwkami 156

Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać

Plate of Joy
Pieczone ziemniaczki z kozik serem 74

Składniki: Duży ziemniak łyżka masła ( u mnie Lurpak) 50 g sera koziego szczypiorek 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 ząbki czosnki 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaka myjemy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny(180stopni). Po godzinie przecinamy go na pół i smarujemy masełkiem- wstawiamy z  powrotem do pieca.Gdy ziemniak będzie miękki układamy

Wielki apetyt
Lody o smaku chałwy 126

się z 2 rzeczy. Składniki: 3 kulki lodów waniliowych dobrej jakości( najlepiej domowych) 2 łyżeczki pasty sezamowej z miodem( ja użyłam tej z Lidla a że zbliża się tydzień grecki....) karmel i wanilia-przyprawa w młynku firmy Kotanyi Sposób przygotowania: Lody waniliowe muszą być miękkie,ale nie roztopione.Łączymy je energicznymi ruchami z pastą sezamową. Gdy się połączą od razu

Wielki apetyt
Brudne paluchy 99

200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz migdałów i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto

Wielki apetyt
Wielkanocne chlebki 117

Cudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka

Wielki apetyt
Ciasto jogurtowe 104

też na podwieczorek dla każdego domownika.Ciasto nie jest trudne. Po upieczeniu puszyste i miękkie, a dżem morelowy na pewno dodaje odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI: 200 gram jogurtu typu  greckiego 200 gram cukru 4 kubki mąki  po jogurcie pół szklanki oleju 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1  cukier wanilinowy 1 słoik dżemu morelowego WYKONANIE Mąkę mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Mleczny deser z truskawkami 124

się wielkimi krokami, a ja już teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je często spożywać

Domowa cukiernia Ewy
Lekka sałatka w ogórkowym sosie, czyli porcja witamin na start 135

ogórkowym sosie. ... barwy i witaminy na talerzu ... Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 cm pora 1 pieczarka kilka plasterków zielonego ogórka Sos: 6 łyżeczek jogurtu typ grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 3-4 łyżeczki startego na grubych oczkach zielonego ogórka 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidora, pieczarkę i zielonego ogórka kroimy na plasterki

Słodkie okruszki
Ciasto w 5 minut z mikrofali 260

łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać 3 łyżki budyniu bez cukru, będzie jasne i lżejsze) 3 łyżki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (z kokosowym jest bardziej wilgotne) 1 jajko Wykonanie: z olejem rzepakowym z dżemem z wiśni i brzoskwiń z olejem kokosowym  Jajko roztrzepać widelcem

Kuchcik gotuje
Pasta z jajek, tuńczyka i suszonych pomidorów 112

Kolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na mniejsze części, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, doprawić. Wszystko zmiksować. Smacznego

Polska Zupa
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 190

restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi z Półwyspu Peloponeskiego, pierogi ruskie nie mają nic wspólnego z największym państwem świata, a placek po węgiersku to polski wynalazek. Podobnie rzecz się ma z rzymskim espresso

Bon Ton Italia
Grillowane bakłażany z sosem bazyliowym i wołowiną 127

duże bakłażany 100 g serka typu Philadelfia  200 g mięsa wołowego 2 ząbki czosnku sól i tabasco do smaku odrobina oleju kokosowego do smażenia sos 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mleka kokosowego  2 garści świeżej bazylii sól i pieprz do smaku wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: bakłażan myjemy i tniemy w cienkie paski wzdłuż

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe z truskawkami 154

zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody  Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy

Panda i jej świat
Sałatka z makaronem w kształcie ziaren ryżu 446

kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony lub ogórki kiszone posiekana natka pietruszki 2 duże łyżki majonezu ok. 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonym wrzątku (najlepiej al dente). Odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić wraz

Czerwień i błękit