czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego 80 ml oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem
maniapieczeniasłodkawa. Dobry dodatek do mięs. składniki 2 szt. - ok 300 g - kalarepki 1 szt.- ok 150 g - jabłko sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżki musztardy 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 6 - 7 posiekanych listków mięty sól, pieprz Przygotowanie Składniki sosu wymieszać w dużej misce widelcem. Kalarepkę i jabłko obrać, pokroić
Stare Garysosu zblenderowane pomidory 2 łyżeczki koncentratu 1/2 ząbka przeciśniętego przez praskę czosnku sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta cukru SOS III 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 1/2 przeciśniętego ząbka czosnku sól Jak ktoś lubi można dodać łyżkę majonezu
Jemy Pijemyszpinakiem i liśćmi białej rzepy 1,5 opakowania szpinaku liście z trzech białych rzep 2 łyżki stołowe masła 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mały jogurt grecki sól pieprz pół paczki makaronu razowego Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-9 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i delikatnie zeszklić na nim jedną pokrojoną
Jemy Pijemycałej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól pieprz 1 mała łyżeczka kurkumy w proszku szczypta szafranu ćwierć świeżo startej gałki muszkatołowej sok z jednej cytryny 10 dkg wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej boczek możemy
Jemy Pijemyoczywiście :) łyżeczka brązowego cukru, ale może też być biały śmietana do zupy jak ktoś lubi ( ja ewentualnie dodaję ją już na talerzu, zwykle zup nie zabielam) lub jogurt grecki Do wody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim. Poczekać aż zaczną się gotować.Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać,te które trzeba. Pokroić w kawałki takie jakie
Jemy Pijemykoniec dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Mojej pomidorowej nie zabielam ani nie dodaję ryżu czy makaronu. Sama w sobie jest już wystarczająco gęsta. Na stole osobno stawiam jogurt grecki. Jeśli mam ochotę na jakiś dodatek, to wsypuję na koniec garść lub dwie łuskanego i podprażonego słonecznika. Czasem makaron :) Ci co jedli wiedzą że jest pysznie ! ! ! Wszelkie komentarze mile widziane
Jemy Pijemydrugie śniadanie gotowe. 1-2 sałaty masłowe pęczek małych listków botwiny pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewek 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duży ogórek 3 średnie pomidory 1 jogurt grecki sól pieprz ( jak ktoś lubi koperek do posypania ) Wszystkie składniki myjemy. Sałatę i botwinę osuszyć o porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Pomidory
Jemy Pijemypietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz sztywno trzymać się przepisu. Ja zawsze doprawiam "na oko ". Podawać z łyżką greckiego jogurtu i natką pietruszki. Smacznego
Jemy PijemyWami podzielić się przepisem. :) Składniki: Zapiekanka: 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego 25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestamąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki pozostałe: 500 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder jogurt grecki listki mięty Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut
Tradycyjna Kuchniałyżki płynnego miodu 250 g masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku szczypta przyprawy warzywnej (typu vegeta) Sos limonkowo-bazyliowy: 1/2 limonki 1-2 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny niesłodzony (najlepiej grecki lub bułgarski) 5 gałązek bazylii 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1 łyżeczka brązowego cukru Piekarnik wstawiam na 200° C, żeby się
Kuchnia Prezydentowejcukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu) 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 jajka
Kuchnia PrezydentowejDoskonała, kremowa zupa pomidorowa. Idealna jako I danie. Pierwszy raz jadłam ją w greckiej restauracji w Monachium, ale jest tak popularna, że dostaniecie ją w każdej innej szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką. Dziwna
Kuchnia Prezydentowej