grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakurozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zmiksowanego serka i jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj
SMYKWKUCHNInastępnie dodaję mąkę, jaja, majeranek i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Smażę z obu stron aż się zarumienią. Pysznie smakują podane z jogurtem greckim
Mechanik w kuchniPodsumowanie kolejnego tygodnia zacznę od czegoś miłego czyli nagród i niespodzianek. Wygrałam kosz z greckimi produktami Lidl-a. Oliwki są pyszne! Żele pod prysznic uwielbiam, szczególnie te gęste i pachnące. Recenzje kilku znajdziecie tutaj. Bardzo dietetyczny koktajl :) z jagodami :) Zakupowy szał w Tesco, uwielbiam z rana tam pobuszować po półkach Żagań się buduje Różyczki
Magiczne Życie Martymarynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny
Gorący kąsekSmaczna pasta z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku - idealna do chleba lub krakersów.Składniki:250 g twarogu10 rzodkiewekpęczek szczypiorku3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany2-3 łyżeczki startego świeżego imbiru2-3 łyżeczki chrzanusól, pieprzRzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać jogurt, imbir i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku
wyzwania kuchenneczosnku ;) Mnie też chyba udało się stworzyć coś podobnego... Sos czosnkowy ząbki czosnku (ilość dowolna, zależna od mocy sosu) suszona bazylia 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być też grecki) 1-2 łyżki mleka Czosnek przecisnęłam przez praskę. Dosypałam trochę bazylii. Dodałam 4 łyżki jogurtu i mleko, aby sos był nieco rzadszy. Jeśli lubicie gęste sosy mleko można pominąć. Wszystko razem
bastalenasosu w proszku) i co widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku
bastalenazwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna
bastalenaJak już wcześniej wspomniałam święta nie są dla mnie większym stresorem. Wcale nie czuje przedświątecznej gorączki. Niemniej jednak warto pewne przygotowania rozpocząć wcześniej, aby w
bastalenazawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus 1 łyżka
bastalenadominują podobnie składniki, oba przygotowywane są w podobny sposób. Gdzie zatem owa różnica? Najczęściej diabeł tkwi w szczegółach, a tu owym diabelskim szczegółem są przyprawy. W smaku greckiego gyrosa kusi nas czosnek, papryka, oregano. Gdy tymczasem w tureckim kebabie prym wiedzie kolendra, kmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance
bastalenałyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 2 łyżeczki kawy granulowanej (instant) 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę, proszek i sodę przesiać, odłożyć.Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę (nie dłużej).Wlać do przygotowanej
Moje domowe kucharzenieLubię takie wspólne ,chociaż wirtualne pichcenie, tym razem w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie -Tiropsomo, według tego przepisu .Ja do bułek dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu
Moje domowe kucharzeniepszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko
Emcia Pichci