maliny.......... Dzisiaj zapraszam Was na coś bardzo prostego i pysznego, o czym myśli się całą dłuuuugą jesień i zimę, bynajmniej ja myślę ;-) RASPBERRY SHEIKHpudełeczko świeżutkich malinkubek jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 300ml)2 gałki lodów różanych (np. Grycan) , mogą być ewentualnie waniliowe10 listków świeżej miętyewent. łyżka syropu różanegoWszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy dość długo żeby pestki się zmiksowały.Dodatek
SMYKWKUCHNIprzyrządzić ją zamiast obiadu i zabrać do pracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą
SMYKWKUCHNISezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z
SMYKWKUCHNImiseczki. W końcu w drodze kompromisu, prób i błędów robię taką jak podaje poniżej i jest super, smakuje jednej i drugiej połówce ;-) składniki: 100ml śmietana 30% 100ml jogurt typu greckiego 2 słodziki sól do smaku koperek na wierzch do przybrania ogórki zielone 3 sztuki Ogórki obieramy, na szatkownicy kroimy na plasterki. Plasterki mieszamy z solą aby zmiękły po około
SMYKWKUCHNIścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy. Smacznego! Jak się Wam podoba nowa odsłona bloga? Dajcie znać! Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia
SMYKWKUCHNIzłoty kolor.Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem klarowanym.Dip śmietanowy:- 2 łyżki śmietany gęstej- 2 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżka majonezu- 1 łyżeczka soku z limety lub cytryny- sólWszystko mieszamy odstawiamy na 30 minut żeby smaki się połączymy. Podajemy z kawiorem. Smacznego! pozdrawiam cieplutko ;-) zapraszam
SMYKWKUCHNIlucerny papryka czerwona słoiczek pędów bambusa 1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem mieszamy, schładzamy w lodówce nie mniej niż 1 godzinę. Sałatkę
SMYKWKUCHNIZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy
SMYKWKUCHNISkładniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę. Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka
SMYKWKUCHNIgrzybowe (ugotować) - 5 grubych plastrów szynki (pokroić w kosteczkę) - czarne oliwki - 4 jajka ugotowane (pokroić w kosteczkę) - puszka kukurydzy - słoik marynowanych prawdziwków (pokroić) - sos: 50% majonezu i 50% jogurtu greckiego - sól i pieprz Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na min. 3 godziny do lodówki by smaki się połączyły. Polecam na rodzinne spotkania i imprezy
SMYKWKUCHNIfiletów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby nie były zbyt słone! ) - 1 szt jabłka najlepiej kwaskowate - 2 ziemniaki ugotowane - 1/2 cebuli - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka śmietany 30% - sól i pieprz Wykonanie: Śledzie namaczamy w wodzie, kilka razy ją wymieniamy, aby śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy je na większe
SMYKWKUCHNIcebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - przeciśniety czosnek 2 ząbki - sól i piperz - pokrojony w kosteczke ogórek kiszony Smacznego
SMYKWKUCHNIskładniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy
SMYKWKUCHNIposmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut. Dip grzybowy: - 200 g marynowanych grzybków - 3 ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego
SMYKWKUCHNIpozostałe składniki, jak cienko pokrojoną szynkę, posiekane chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią. Sosy do pizzy:1. Sos czosnkowy:- 200 ml jogurtu greckiego- 2 przeciśnięte ząbki czosnku- łyżka śmietany- sól, pieprzPo przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy:- 1/2 puszki pomidorów włoskich- garść świeżej bazyli i oreganoSkładniki
SMYKWKUCHNI