nadeszła ta ostatnia niedziela i nabrałam okropnej ochoty na te placuszki. Szybki przegląd działkowych szafek i... wszystko jest oprócz mleka. Jak żyć? ;) Ale znalazło się całe opakowanie jogurtu greckiego! Uff... Wszystko pięknie ładnie, już mam robić ciasto i... przypomniało mi się, że rano skończył się gaz! Na szczęście udało się zdobyć "nowy" i placki uratowane ;)Mama robiła
Kraina Tysiąca Smakówświetnym składnikiem nie tylko w słodkościach, ale także w daniach słonych. Sałatka z malinami i fetą: 100 g świeżego szpinaku baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny: 5 łyżek
Poezja smakupodobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów . Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian na śmietanie. Jakiś czas temu styropian był prawie na wszystkich blogach, piekli go wszyscy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoją Frappé od razu wiedziałam, że mojej Frappé coffee na blogu nie ma, szybko nadrabiam więc zaległości, ja pijam tylko białą. Latem bardzo lubię mrożoną kawę po grecku – Frappé (Greek frappé or Café frappé). Tak jak zimą uwielbiam pić latte tak w letnie dni bardzo często przygotowuję domowe Frappé, która jest idealna na upalne dni, nie tylko doskonale chłodzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera pleśniowego pokruszonego w nieduże kawałki. Całość zalewamy sosem do sałaty (oczywiście możemy zrobić swój łącząc oliwę i ulubionymi przyprawami, natomiast ja używam gotowego sosu w saszetkach włoskiego lub greckiego). Na jednej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Smażymy krótko ale na dużym ogniu, to sprawi, że kurczak będzie delikatny i nie stwardnieje. Na drugiej patelni (suchej) prażymy orzechy
Brzuszki Łakomczuszkiobiad. Jeśli też lubicie takie połączenia to polecam. Składniki (dla 2 osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry 2 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki 1 jogurt naturalny grecki 100 g ryżu sól, pieprz, cukier olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Następnie doprawić curry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć
Pasja Smakucytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty, odrobina świeżej bazylii, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku.Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut. Składniki: 400 gram marynowanego kurczaka, pokrojonego w dużą kostkę
Mango Papajawielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 kopiasta masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracę, mój BRAUN MQ 535 poradził sobie doskonale.Składniki:* 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku* 3 młode ziemniaki* 1 cebula średniej wielkości * 700 ml wywaru warzywnego* 1 łyżka jogurtu greckiego * sól* pieprz * 4-5 kromek chleba* pęczek natki pietruszki* 2 ząbki czosnku* oliwa z oliwekWykonanie:Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku potrzebny jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie
kolorowotorcikowodługi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki
OstryKęsodkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną
OstryKęsnasmarować masłem, wylepić rozwałkowanym i wyciętym ciastem. Nakłuć widelcem. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Masa śmietankowa: 2 duże jajka 180 g kwaśnej śmietany 18% 100 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100 g cukru 1,5 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: Maliny – ilość wg uznania Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Masę przelać na podpieczone spody (mogą być ciepłe). Dodać
Fabryka pomysłówserwować podczas brunchu. Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane
Mia Cucina Sofietaniepokojącego.Raz na jakiś czas można :) WAKACYJNY CHŁODNIK. /współpraca z Winiary;/ na 3-4 porcje 1 opakowanie chłodnika instant Winiary 400 g kefiru 0% 200 g jogurtu greckiego 1/2 słoika marynowanych buraczków (u mnie domowej roboty) 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka jajka na twardo do podania Zalewam chłodnik szklanką wrzącej wody i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Kefir miksuję
W kuchni Karmel-itkiTakie warstwowe desery zwykle robię w lecie, bo obfitość owoców pozwala na różne kombinacje. Jak już zacznę robić, to potem leci seria dzień po dniu.Najczęściej robię z jogurtem greckim, bo to i prosto i ładnie się komponuje kolorystycznie. Kiedyś często dodawałam jako jedną z warstw ciasteczka Digestive, teraz raczej dorzucam preparowany amarantus, popping jaglany czy bakalie. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy