Mediterranean FreshSkładniki: 4 bakłażany sok z 2 cytryn 2 ząbki czosnku posiekane (w oryginale są 4, ale dla mnie pasta i tak była bardzo czosnkowa) 200 ml jogurtu typu greckiego 3 łyżki oliwy 2 papryczki chilli, posiekane (lub tyle ile lubicie, pasta jest pikantna) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
Chilli Czosnek i Oliwaroztopiony na wierzchu zapiekanki. Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej części Morza Śródziemnego). W Polsce można go kupić w sklepach z greckimi produktami. Ser wykorzystany przeze mnie do kanapek przywiozłam z Grecji, a ostatnio udało mi się kupić halloumi z chilli w czasie Targów Natura Food (relacja - klik). Cypryjskie kanapki Kanapki z grillowanym
Chilli Czosnek i Oliwanieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów. Można je również podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku. Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego, ponieważ lubię ich smak i nieodłącznie kojarzą mi się
Chilli Czosnek i Oliwachoć gorąco je polecam. Halloumi to pyszny ser pochodzący z Cypru, szczególnie dobrze nadający się do grillowania (nie roztapia się) W Polsce można go dostać w sklepach z produktami greckimi i śródziemnomorskimi. Jeżeli lubicie grillowane halloumi koniecznie zajrzyjcie też do przepisu na tradycyjne cypryjskie kanapki, gdzie znajdziecie również informacje na temat samego sera. Ser halloumi można zastąpić oscypkiem, który również
Chilli Czosnek i Oliwapodaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego nie bądźcie zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego
Chilli Czosnek i Oliwaśmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser. Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:)Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi (podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;)), lecz "zagubionym chlebem" - pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka
Chilli Czosnek i Oliwaoliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno.Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem
Chilli Czosnek i OliwaChorwacji, o czym pisałam Was przy okazji przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem.Dorada jest ważnym elementem tradycji kulinarnej krajów śródziemnomorskich już od czasów starożytnych. Według mitologii greckiej, ryba była poświęcona Afrodycie, bogini miłości i piękna. Podobno była również ulubioną rybą starożytnych Rzymian, zaś jej przedstawienia znaleziono na mozaikach w Pompejach. Dorada występuje w całym Basenie Morza Śródziemnego, choć
Chilli Czosnek i Oliwaprzepisami na pyszne, letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini
Chilli Czosnek i Oliwagrubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta. Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo
Grunt to przepis!kalafiora z malinowym pomidorem oraz zielonym ogórkiem. Ktoś robi podobną? Składniki :* 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy* 2 ogórki gruntowe* 2 łyżki majonezu* 2 łyżki jogurtu greckiego* pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki
Magiczne Życie Martytalerzu. Składniki :* pierś z kurczaka* kostka rosołowa Knorr * 3 łyżki oliwy z oliwek* garść sałaty lodowej* 4 plastry ananasa z puszki* 3 łyżki kukurydzy konserwowejSos : 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka majonezu lub śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie :Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno
Magiczne Życie Martycukru (trzcinowego) 100 g zmielonych migdałów szczypta soli 100 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 200 g Crème frâiche (lub gęstego jogurtu greckiego) 150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce. Jajka
Made By Mom And SonPrawie ryba po grecku tyle , że w wersji uproszczonej i na ciepło. Musiałam przygotować obiad wcześnie rano i szybko pozmywać co się dało bo potem zapowiedziano wyłączenie wody na cały dzień. Zrobiłam sos i usmażyłam rybę. Obrałam i przygotowałam do ugotowania ziemniaki. Potem tylko poddusiłam w sosie rybę w czasie gotowania ziemniaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniczerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię